Ana içeriğe atla

REÇETE 2010


Birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda en çok karşılaşılan hastalıklara ağırlık verilerek hazırlanan“Reçete 2010” Doç. Dr. Oktay Sarı editörlüğünde uzmanlık dallarına göre sınıflandırılarak, mümkün olduğunca tekrardan kaçınılmış.

Birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda en çok karşılaşılan hastalıklara ağırlık verilerek, ilaç etken maddelerinin yanı sıra ticari isimlerin de sunulduğu “Reçete 2010” kitabı, Doç. Dr. Oktay Sarı editörlüğünde yayınlanarak Atlas Kitabevi aracılığıyla dağıtılıyor. Genç hekimler için çok önemli bir boşluğu dolduracak olan Reçete 2010 kitabını, benzerlerinden ayıran en önemli özellik, uzmanlık gerektiren ve birinci basamakta çok gerekli olmayan bilgilerden arındırılmış olması. Gerekli olan bilgilere kolay ulaşılabilmesi amacıyla kitapta, konular uzmanlık dallarına göre sınıflandırılıp, mümkün olduğunca tekrardan kaçınılmış.

Doç. Dr. Oktay Sarı, Reçete 2010 kitabı hakkında Sağlık Dergisi’ne bilgi verdi.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1995’de Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığım Nükleer Tıp uzmanlık eğitimini 1999 yılında tamamladım. 2000 yılından beri de Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. Fakültemde Dekan yardımcılığı ve Başhekim yardımcılığı görevlerinde bulundum, ayrıca birçok kurul ve komisyonda yer aldım. Konya Tabip Odasında Genel Sekreterlik ve Onur Kurulu üyeliği de dâhil olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliklerinde bulundum. Halen Türkiye Nükleer Tıp Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim.

Kitabı yazmanızdaki etken nedir?

Tıp Fakültesini bitirdikten sonra neredeyse hekimlerin tamamının yaşadığı, “hangi hastalıkta hangi reçeteyi yazacağım” korkusudur. Çünkü tıp eğitiminde ilaçların etken maddeleri öğretilir, piyasa isimlerinden pek bahsedilmez. Staj dönemlerinde öğrenilmesi gereken hekimlik pratiği ise maalesef TUS’a kurban gitmektedir. 3-5 aylık bir eforla geçiştirilebilecek TUS dönemi, aynen ilköğretim öğrencilerinin yıllarını SBS’ye adamaları gibi, tıp öğrencilerinin de en önemli zaman dilimi olan staj dönemini ellerinden almakta. İstemesek de gerçek bu. Ama herkes TUS’u kazanamıyor ve böyle olması da gerekli zaten. Genç hekimin elinde ona yol gösterecek bir eserin olması gerekli. Zaten daha önceden de benzer örnekler vardı. Ancak kiminin kapsamı daha geniş, kiminin ise oldukça dardı. Ne eksik ne fazla, hekimin ihtiyacına cevap verecek bir “Reçete” kitabının gerekli olduğunu düşünerek yola çıktık. Ben kitapta edisyon görevini üstlendim. Bu işin sanıldığı kadar kolay olmadığını da bu süreçte anladım. Gelen yazıları ortak bir dilde buluşturmak, imla hataları da dâhil olmak üzere tüm hataları düzeltmeye çalışmak, fazla bilgileri çıkartmak editörün görevleri arasında. Yaptığımız bu işte de genel olarak başarılı olduğumuzu düşünüyorum. 2.baskının yayına hazırlanmış olmasından da mutluluk duyuyorum.



Kitapta okura verilmek istenen nedir?

Kitap bir başvuru kitabı. Yani ihtiyaç hâlinde bakılması gereken bir kaynak. Tabii ki isteyenler baştan sona okuyup eksikliklerini tamamlayabilirler. Aile hekiminin görevi gerçekten zor. Tüm reçeteleri aklında tutması ve bunları güncelleyebilmesi kolay bir iş değil. Kitabın amacı bu konuda hekime yardımcı olabilmek. Kitap güncellendiği sürece de fonksiyonunu yitirmeyeceği düşüncesindeyim.

Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve televizyon izleme oranlarının artması neticesinde ülkemizde kitap okuma oranı çok düştü. Üniversite öğrencilerinin, üniversite mezunlarının, hekimlerin, özellikle de akademisyenlerin çok kitap okuması ve bilgilerini popüler kültür araçlarına değil de yazılı eserlere dayandırması gerektiğini düşünüyorum. İnsanın en çok vakit harcadığı uğraşının da kitap okumak olması gerekir. Kâğıdın yerini alacak başka bir nesne yok bana göre. Bu bağlamda e-kitaplara da çok sıcak bakamıyorum. Hiçbir zaman basılı bir eserin yerini almıyor. Dolayısıyla şunu savunuyorum: Entelektüel olması gereken kesimlerden biri olan hekimler bilgilerini mutlaka kitaba dayandırmalı, bunun için de ilgi alanlarına giren eserleri, ayrıca ortak kültür öğeleri olan felsefe ve mantık eserlerini mutlaka okumalıdırlar.

Reçete kitabı ile ilgili nasıl tepkiler aldınız?

Olumsuz bir tepki şu ana kadar ulaşmadı. Kitabın satış rakamlarına bakıldığında da tepkilerin müspet yönde olduğu yönünde izlenim alıyorum.

Kitabınız yazar olarak size neler kazandırdı?

Bu kitaptaki rolüm editörlük. Editörlük kitap yazmak kadar zor. Hatta bazen daha da zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü kitap yazmak tamamen sizin elinizde. Kendi kurgunuz çerçevesinde başlar ve bitirirsiniz. Belki süre uzayabilir, ama süreci yöneten yazardır. Editörlükte ise pek çok kişiye bağımlısınız. Ortaya farklı yazım tarzları, farklı bir dil çıkıyor. Bölümler arasındaki uyumu sağlamanız çok güç olabiliyor. Reçete’nin her iki baskısında da aynı sıkıntıları yaşadım.

Mutlaka herkesin okuması gereken kitap/müzik/film sizce hangisi?

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yarısı 30 yaş altında, yani çok genç bir nüfus. Bunun da ciddi bir kesimi ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde okuyor. Fakat okuma oranı düşük. İlk başta şunu demek geliyor içimden, “herkes okusun da ne okursa okusun”. Milli eğitim sistemimizin önce bunu başarması gerekiyor. Temel 100 eser gibi projeler de bana göre çok başarılı olamaz. Çünkü dayattığınız kitaplar ya okunmaz ya da okul ödevi diye okunur, o kadar. Okuma seferberliğini devlet sivil toplumu yanına alarak başarabilir. Tekrar ediyorum, herkes okusun da ne okursa okusun.

Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Sağlık haberciliği konusunda çok aşama kat etmemiz gerekli. Yıllardır uygulanan bir tıbbi teknik, muhabirlerin başarılı prezantasyonu neticesinde gazetelerin ilk sayfasında kendine yer bulabiliyor ya da yeni uygulamaya konan ve henüz neticeleri bilinmeyen bir tıbbi teknikten övgülerle bahsedilebiliyor. Bunun nedeni galiba çok satış yapan ulusal gazetelerde bile henüz sağlık haberi danışmanlığının olmaması. Haberler sağlık danışmanının denetiminden geçmeden okuyucuya sunulunca ya insanlar çok fazla beklenti içine girebiliyor ya da gereğinden fazla infiale kapılabiliyor. Aynı şey biz hekimler için de geçerli.

Ben sağlık haberleri ile karşılaştığımda eğer benim için önem arz eden bir konu ise araştırıyor ve doğrusunu bulmaya çalışıyorum. Kendi branşımdan örnek vereyim. Bazı tiroid hastalıklarında 1950’lerden beri uygulanan radyoaktif iyot tedavisinin, sanki yeni çıkmış bir tedavi yöntemi gibi sunulduğuna sık sık şahit oluyoruz. Gerçekten çok etkili bir tedavi yöntemi ancak 60 yıldır uygulandığını saklamak da hiç etik değil.

Türkiye’deki çalıştığınız alandaki çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hekimlikte özgün eserlerin olması gerekenin çok altında üretildiğini gözlemliyorum. Daha kolay olduğu için genellikle çeviri eserler yapılıyor. Bu da şüphesiz önemli. Ama akademisyen hekimlerimiz biraz daha sorumlu olmalı ve herkes en az bir kitabı okuyucuya sunmalı. Kendi deneyimlerini ve anılarını bile aktarsa kârdır. Tıp fakültesi öğrencilerimiz de hocalarının kitabının olmamasından yakınıyor. Ben tıp alanında üretilen kitap yönünden pekiyi durumda olmadığımızı, ama gene de ümidimi yitirmediğimi belirtmek isterim.

ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR!


- Blogu izlemeye almak ( yan tarafta siteye katıl yazan yere tık)

- Facebook sayfamı beğenmek (kullanmayanlar için zorunlu değil)
- Bu yazının altına yorum yazmak

Adsız ve mail adresi olmayan yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.

12 Şubat Pazar  günü saat 23:00'a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 13 Şubat Pazartesi sabahı buradan duyurulacaktır.

ÇEKİLİŞİ Nazife Kalfa KAZANDI. ADRESİNİ İLETTİĞİNDE KİTABI GÖNDERECEĞİM


Yorumlar

İsa dedi ki…
4 ay sonra mezun olacak bir tıp öğrencisi olarak Paylaşımınız dikkatimi çekti. Umarım çekilişte REÇETE2010 sahibi olma fırsatı bulurum zira çalışma hayatımın ilk döneminde ihtiyacım olacağını düşünüyorum. Teşekkürler.
Buyulu_Biyolog dedi ki…
Şansımız bunda olsun bari...Diğer kitabı da ilave hediye yaparsanız sevinirim.. :D
blackdaisy dedi ki…
bi kez daha :)
Adsız dedi ki…
Furkan Duru
benfurkanduru@gmail.com
Tıp Öğrencisi
Adsız dedi ki…
umarım bu kez şans benden yana olur :) nazife kalfa
naznienna@gmail.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge