Ana içeriğe atla

"ÇOCUĞUNUZA İYİ BAKIN"

Robert H. Pantell, James F. Fries, ve Donald M. Vickery’in kaleme aldığı "Çocuğunuza İyi Bakın", Pediatri Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu tarafından çevrildi. Kitap, 100’ü aşkın sağlık sorunu ve hastalık belirtisini ele alan bir rehber niteliği taşıyor. Hekimlerin tıbben bildiklerini ailelere uygun dilde anlatamamaları nedeniyle ortaya çıkan  tedavi ve bakım yanlışlıklarını, hem hastanın hem de doktorun mağdur olduğu ikili ilişkileri önleyeceğini belirten Dr.Sokullu, bu anlamda hekimlerin de hastaları anlamasında ve sorunların aşılmasında yarar sağlayacağını söyledi.

Palomo Yayınevi'nden çıkan, Robert H. Pantell, James F. Fries, ve Donald M. Vickery’in kaleme aldığı "Çocuğunuza İyi Bakın" kitabı, 100’ü aşkın sağlık sorunu ve hastalık belirtisini ele alan bir rehber. Ayşe Öztek’in çevirisini yaptığı Dr. Ayşe Sokullu'nun düzenlediği kitap, kriz anlarında bile kolayca kullanılabilecek şekilde hazırlanmış.

Kitapta en yaygın yaralanmalar, alerjiler, klasik çocukluk hastalıkları ve gündelik hayatta bolca karşınıza çıkan kaygılandırıcı durumlara ek olarak, en yeni ve güncel bilgileri de barındırıyor. Anne ve babalar için çizimler eşliğinde kapsamlı bir tıbbi bakım kılavuzu niteliğindeki kitap, bebeğin dünyaya gelmesinden büyümesine kadar her evresi detaylı olarak anlatılıyor. 524 sayfadan oluşan kitap, 5 kısımda 11 bölümde çocukların doğumundan büyümesine kadar her türlü detaylı bilgi sunuyor.

Amerika’da iki milyon satan ve Amerikan Tıp Yazarları Derneği kitap ödülünün sahibi, “Çocuğunuza İyi Bakın” gebelik sürecinden başlayarak doğum öncesi yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgilerin verildiği kitapta, doğum, büyüme, kişilik ve davranışlar, okul çağı, sağlık sorunlarını ele alıyor.

Dr. Ayşe Sokullu, "Çocuğunuza İyi Bakın" kitabı hakkında Sağlık Dergisi’ne bilgi verdi.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1992 de İ.Ü.İstanbul Tıp fakültesinden mezun oldum. 1992-97 arası İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık eğitimi aldım. 1998 tarihinden beri özel hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları poliklinikleri ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde çalışıyorum. Anne sütü ile beslenme ve emzirme danışmanlığı, sağlıklı bebek ve çocuk beslenmesi konuları ile özellikle ilgileniyorum.

Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?

Kitap Amerika’da anne babalara yönelik kaynaklar arasında ilk sırada adı geçen bir eser. Aslında proje bana bir hastam tarafından ulaştırıldı. Kitabın çevirisinin bir hekim tarafından redaksiyonu ve önerilerin ülkemiz şartları ve insanına hitap eder tarzda düzenlenmesi için kitabı ve çeviriyi eş zamanlı okuyarak düzenledim. Bu bana anne babaların gözünden merak edilenleri gözden geçirme fırsatı verdiği için güzel bir çalışma oldu. Bazen tıbben bildiklerimizi ailelere uygun dilde anlatamadığımız için tedavi ve bakım yanlışlıklarına, hem hastanın hem de doktorun mağdur olduğu ikili ilişkilere şahit oluyoruz. Bunu aşmaya yarar sağlayacağı için bana cazip geldi.

Kitapta vermek istediğiniz mesaj nedir?

Kitabın esas amacı anne ve babaları çocuklarının normal gelişim süreçleri ve bunun doğal uzantısı olan beslenme, enfeksiyon, yaralanma, travma, sosyal uyum gibi süreçler konusunda bilinçlendirmek. Olası bir sorunun en sık görülen sebepleri ve konunun evde çözüm yolları anlatıldıktan sonra gerektiğinde doktora başvuru öneriliyor ve bu görüşmeden de azami yarar sağlanması için ailenin bilmesi gerekenler anlatılıyor.


Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Anne ve baba olmak, çocuk sağlığı ve gelişimi ne yazık ki okullarda öğretilmeyen, aslında yaşamadan tam olarak da öğrenilemeyen bir konu. Bu nedenle en deneyimsiz halimizle çocuklarımıza faydalı olmaya çalışırken yanlışlar yapmamak için bazı referanslar gerekir. Kitapları kullanım kılavuzu gibi düşünmemek lazım ama bilgi çağında okuyarak kanıta dayalı kaynaklardan bilgi almak çok önem taşıyor.

Kitabınızla ilgili nasıl tepkiler aldınız?

Kitap pratik bilgiler ve net anlatımlar sunduğu için kolay okunan, okuyanların kolaylıkla yararlandıkları bir formda hazırlanmış. Okuyucudan olumlu geri dönüşler alıyoruz.

Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Sağlık haberciliği günümüzde haberciliğin genelinde olduğu gibi sansasyonlar üzerinden okur bulmaya çalıştığından okuyucunun yanlış yönlenmesine veya paniğe kapılmasına yol açabiliyor. Ülkemiz gibi ortalama eğitim seviyesinin ve temel sağlık bilincinin düşük olduğu ülkelerde medyanın etkisi çok büyük. Televizyonda ya da gazetede görülen herhangi bir bilgi doktorun söylediğinden daha kolay kabul gördüğü için dikkatli ve bilinçli haberciliğe çok ihtiyacımız var.




ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR!


- Blogu izlemeye almak ( yan tarafta siteye katıl yazan yere tık)

- Facebook sayfamı beğenmek (kullanmayanlar için zorunlu değil)

- Bu yazının altına yorum yazmak

Adsız ve mail adresi olmayan yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.

16 Şubat Perşembe günü saat 23:00'a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 17 Şubat Cuma sabahı buradan duyurulacaktır.

ÇEKİLİŞİ NONİM KAZANDI. ADRESİNİ İLETTİĞİNDE KİTABI GÖNDERECEĞİM

Yorumlar

Adsız dedi ki…
her zamanki gibi ilk yorum benden. şans belki bana güler
nazife kalfa
naznienna@gmail.com
Adsız dedi ki…
bu güzel hediyeyi kaçıramazdım hemen katıldım

http://www.facebook.com/home.php?ref=hp duyurdum
inş. kazanırım

lerzankayramirza@gmail.com
Adsız dedi ki…
Şimdi çocuk olmak vardı. Şimdiki zamanın ebeveynleri ne yapacaklarında zorlanıyor. Takip edilmesi ve bilinmesi gerek konular git gide artıyor. Bu tür kaynaklar onlar için eminim çok faydalı oluyordur.

Gökhan KAVUNCUOĞLU
gokhankavuncuoglugmail.com
Adsız dedi ki…
sartlar tamam
gfc: Özlem
ozlemelmacigil@hotmail.com
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002364876297

özlem elmacigl
Nurcan dedi ki…
Merhaba
Bloğunu izliyorum.
Facebook sayfanı beğendim.
Çekilişe katılmak istiyorum.
Nurcan Uyaver
nuyaver(at)gmail(dot)com
blackdaisy dedi ki…
Henüz yuvam olmasada ilerde işime yarıyacağını düşünüyorum. İstiyorum Ben onu :)
Adsız dedi ki…
güzel kitabınızın çekilişine ben de katılmak isterim.
selcen coşkun
yselcen@hotmail.com
Buyulu_Biyolog dedi ki…
Harun KARA.

harun.kara@yahoo.com

Tıbbi Bitkiler Atlasını kaçırdım.Bunda da şansımı deniyorum...
ilke dedi ki…
ben istiyorum :) ilke eren, ilke.eren et gmail com
L@L dedi ki…
Umarım bu kez bana çıkar :)
Noni dedi ki…
Çok güzel bir kitap, mutlaka her annenin elinin altında bulundurması gerekiyor, bebişimin şansına ben de katılıyorum ;)
Esra'cım bu güzel kitabı bizlere tanıttığın için çok teşekkürler, çekilişte çıkmasa bile mutlaka temin edeceğim ;)
Kocaman sevgilerimle!
Demet Güven dedi ki…
inş bana nasip olur.
amote dedi ki…
Blogum var fakat izleme butonunu bulamadım,ama takipçinizim ve facebook sayfanızı beğendim..
zynpuyr@ymail.com
zeynep
Noni dedi ki…
Ayyyy ben kazanmisim bebisimin sansina katilmistim cook mutlu oldum simdi cok sagol canimmm :)
Sana adresimi hemen gonderiyorum canim cok cok tesekkur ederim :)
Yuppi duppiiiii :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...