Ana içeriğe atla

HAYATI YENİDEN KEŞFEDİN


Kitapları yüz binlerce satan, pek çok dile çevrilen Dr. Jeffrey Young ve Janet Klosko’nun büyük ilgi gören kitabı “Hayatı Yeniden Keşfedin” PsikoNET yayınları tarafından uzman isimlerce Türkçeye kazandırıldı. Şema terapi yönteminin psikiyatrik birçok sorunun testleri ve çözüm yolları kitapta detaylı olarak ele alınıyor. Hayatı Yeniden Keşfedin” mutluluğa ulaşmanızı engelleyen girdaplardan nasıl kurtulabileceğimizi gösteriyor.

Şema Terapi yönteminin yaratıcılarından Dr. Jeffrey Young ve Janet Klosko, ilaçların yardımı ve uzun süren geleneksel terapiler olmadan, şemalarınızı testler aracılığıyla fark edip, bilişsel terapinin devrim niteliğindeki ilkeleri ile değiştirmenize yardımcı oluyor. Kendinizi sınayın, testleri yapın, kendinizi tanıyın! Young ve Klosko hem ilişkilerde hem de iş hayatında anlamlı değişiklikler yapabilmemiz için gerekli yolları basit bir dil ve okuyucunun kendi kendine yapabileceği testlerle ortaya koyuyor. Hayatı Yeniden Keşfedin, PsikoNET Yayınları tarafından okurlara sunuldu. Çeviri editörleri ise PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezi yöneticisi Psikiyatrist Dr. Alp Karaosmanoğlu ve Klinik Psikolog Esra Tuncer.

11 “Şema” Kalıbı İnceleniyor

Sürekli size soğuk davranan kişilerle mi ilişkiler yaşıyorsunuz? En yakın hissettiğiniz kişilerin bile sizi umursamadığını ya da yeterince anlamadığını mı düşünüyorsunuz? Aslında bir şekilde kusurlu olduğunuzu ve sizi gerçekten tanıyan birinin sizi sevip kabullenmesinin olasılıklı olmadığını mı düşünüyorsunuz? Başkalarının ihtiyaçlarını kendinizinkilerden önde mi tutuyorsunuz? Böylece ihtiyaçlarınız hiç karşılanmıyor mu hatta ihtiyaçlarınızın neler olduğunu bile bilmiyor musunuz? Başınıza korkunç bir şey geleceğinden basit bir boğaz ağrısının bile ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğinden mi korkuyorsunuz? Çevrenizden ne kadar takdir ve onay alırsanız alın, hala bunu aslında haketmediğinizi düşünüyor ve mutsuz mu hissediyorsunuz? Bu kalıplara “şema” deniyor. Bu kitapta, en yaygın on bir şema tanımlanıp, onları nasıl tanıyacağınız, kökenlerini nasıl anlayacağınız ve onları nasıl değiştireceğiniz anlatılıyor.

“Şema, Çocukluktan Başlayan Ve Yaşam Boyunca Sürekli Tekrar Eden Bir Kalıp”

Dr. Alp Karaosmanoğlu, kitap hakkında: “Şema, çocukluktan başlayan ve yaşam boyunca sürekli tekrar eden bir kalıptır. Bize ailemiz ya da diğer çocuklar tarafından yapılan bir şeyle başlamıştır. Terk edilmiş, eleştirilmiş, aşırı korunmuş, istismar edilmiş, yok sayılmış ya da yoksun bırakılmışızdır, bir şekilde zarar görmüşüzdür. Sonunda şema hayatımızın bir parçası olur. Büyüdüğümüz evden ayrıldıktan yıllar sonra bile, bize kötü davranılan, ihmal edildiğimiz, aşağılandığımız ya da kontrol edildiğimiz ve istediğimiz hedeflere bir türlü ulaşamadığımız durumlar yaratmaya devam ederiz.

Şemalar düşünce, duygu, davranış ve ilişki kurma biçimlerimiz etkilerler. Öfke, üzüntü ve kaygı gibi bazı güçlü duyguları tetiklerler. Sosyal statü, ideal bir evlilik, yakınlarımızın takdiri, meslekte başarı dahil her şeye sahipmişiz gibi görünsek de, hayattan tat almayı ve başarılarımıza sevinmeyi beceremeyiz” diyor.



Psikiyatrist, PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezi Kurucusu ve Uluslararası Şema Terapi Derneği’nce onaylı Şema Terapisti ve Eğitmeni Dr.Alp Karaosmanoğlu, sorularımızı yanıtladı.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tamamladım. Okan Üniversitesinde Klinik Master Bölümünde Şema Terapi Eğitimi ve CBT Süpervizyonu veriyorum. 2006 yılında Şema Terapi’nin kurucusu Jeffrey Young ile beraber düzenlediğimiz sempozyum ve ardından düzenleğimiz yurt içi eğitimleri ile bu terapi tekniğinin Türkiye’de yaygınlaşmasına aracılık ettim. Yurt içinde ve yurt dışında Şema Terapi Uluslararası Sertifikasyon eğitimleri veriyorum. Psikonet Yayıncılık bünyesinde meslektaşlarım ile beraber pek çok Bilişsel Davranışçı ve Şema Terapi kitaplarını Türkçe’ye kazandırıyoruz.

Kitabı çevirmenizdeki etken nedir?

Bu kitap aslında psikoterapilerimizde kullandığımız ve eğitimlerini verdiğimiz Şema Terapi’nin danışanlar için el kitabıdır. Kendi başına okunabileceği gibi, aynı zamanda terapiye yardımcı olarak da kullanılabilmektedir. Bu nedenle bu kitabın Türkçeye çevrilmesi bizim için önemliydi.

Kitapta verilmek istenen mesaj nedir?

Kitabın mesajı aslında adında gizli. Çevremizdeki olayları algılamamızda kalıp görevi gören şemalar, pek çok ruhsal şikayetlerimizin kökenidirler. Çocukluktan itibaren geliştikleri için kişi kendisi bu şemaları fark edemez. Hayatında devam eden sıkıntılar hep olmalıymış gibi hisseder ve yaşar. Bunların fark edilmesiyle kişi hayatını yeniden ve daha doyumlu yaşamaya başlar.

Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Üretken, cesur ve yakınlık içinde bir yaşam için kendi şemalarınızı fark edip, değiştirebilirsiniz.

Kitabınızla ilgili nasıl tepkiler aldınız?

Danışanlarımızdan çok iyi geribildirimler alıyoruz. Terapilerde konuştuğumuz pek çok konunun derli toplu bir yerde olması, kişilerin değişimin mantığını anlamasına çok yardım ettiğini söylüyorlar.

Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

En önemlisi haber yapılan konu uzmanlar tarafından mı anlatılıyor diye bakıyorum. Çocuk psikolojisi ile ilgili bir konu bir nörolog tarafından anlatılıyorsa, buna güvenmiyorum. Ayrıca kişi hekim değil ise güvenim azalıyor.

Türkiye’deki çalıştığınız alandaki çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Psikoterapi alanında güzel şeyler yapılıyor. Terapi okulları kendi eğitimlerini veriyorlar ve uluslararası sertifikasyon eğitimleri, ülkemizde verilen hizmetin kalitesini arttırıyor diye düşünüyorum.


ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR!


- Blogu izlemeye almak ( yan tarafta siteye katıl yazan yere tık)

- Facebook sayfamı beğenmek (kullanmayanlar için zorunlu değil)

- Bu yazının altına yorum yazmak

Adsız ve mail adresi olmayan yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.

2 Şubat Perşembe günü saat 23:00'a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 3 Şubat Cuma sabahı buradan duyurulacaktır.


ÇEKİLİŞİ  Gökhan KAVUNCUOĞLU KAZANDI. ADRESİNİ İLETTİĞİNDE KİTABI GÖNDERECEĞİM

Yorumlar

blackdaisy dedi ki…
bakalım ben neler keşfedeceğim...
Adsız dedi ki…
İşte bu kitap benim çekilişten kazanacağım kitap :P
Furkan Duru
benfurkanduru@gmail.com
Tıp Öğrencisi
Şule Topaloğlu dedi ki…
Değişme, akılcı veya mantıklı davranmayı aşan, ruhsal bir yolculuktur. Ruhsal değişmeler karar vermekle veya sipariş etmekle sağlanmaz.
En önemlisi,insanlar ancak hazır olduklarında hazırdırlar, daha önce değil...
Gülendam dedi ki…
İnşallah kazanırım:P
Gülendam
Şarap Tadımcılığı Öğrencisi
kader yılmaz dedi ki…
psikiyatri stajımdan sonra odak noktam bu konular oldukça ilgimi çekmeye başladı... bu kitabı istiyorum..
Adsız dedi ki…
Ben de katiliyorum. :)
KitapDelisiGizen
Adsız dedi ki…
ilgimi çekti, kazanmasamda alıp okuyacağım :)

dilekbuldum@hotmail.com
Demet Güven dedi ki…
Çevremizdeki olayları algılamamızda kalıp görevi gören şemalar ( ilgi çekici)
вuяcynι dedi ki…
kitabı memnuniyetle alabilirim..

Burcu Karadaş
burcukaradas@hotmail.com
ilke dedi ki…
bu yayın evini zaten beğeniyorum bakalım kazanabilecek miyim? ama kazanamasam da bulup okumak isteyeceğim kitaplardan :)


ilke.eren et gmail
Adsız dedi ki…
kitap, kitap en güzel hediye kitap

Aylin Günyeli
Narin Akkaş dedi ki…
Umarım Ben kazanırım :)
narin-95@hotmail.com
yelizzz dedi ki…
Ben de varım.. Yelizzz....
Adsız dedi ki…
İnsanın yaşarken en önemli amacı 'mutlu olmak'. Zamanının çoğunu onu nerede, nasıl ve ne zaman bulacağını bilmeden geçirir. Ancak zamanı geldiğinde onu mutluluk bulur.

Gökhan KAVUNCUOĞLU
genelpostalar@gmail.com
BayBio dedi ki…
Kütüphanemde olmasını isteyeceğim tarzda bir kitap..

Hüseyin UZUNER

huseyin_uzuner@hotmail.com
Adsız dedi ki…
tüm şartlar tamam
gfc: Özlem
ozlemelmacigil@hotmail.com
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002364876297
Adsız dedi ki…
Merhaba
Bloğunu izliyorum.
Facebook sayfanı beğendim.
Çok güzel bir kitap.
Nurcan Uyaver
nuyaver(at)gmail(dot)com
Elif Su dedi ki…
Bu kitabı istiyorum
Adsız dedi ki…
Hayatı son saniyelerle yeniden keşfedememek cok üzücü :)



Fatih Avcı

fatihxavci@gmail.com
Adsız dedi ki…
bahriye eren bahriye.eren@gmail.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge