Ana içeriğe atla

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE İDDİALI VE ULUSLARARASI BİR ECZACILIK FAKÜLTESİ AÇILDI

Gazi Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalayan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (KKTC) açılan Eczacılık Fakültesi hakkında Sağlık Dergisi’ne bilgi veren kurucu Dekan Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, YÖK tarafından tanınırlığı ve uluslararası geçerliliği olan Eczacılık diplomasının yanı sıra ülkemizdeki eczacılık fakültelerinin müfredatından farklı bazı güncel dersleri de verdiklerini dile getirdi.

İngilizce eğitim veren ve 5 yıllık (B. Pharm.) ve 6 yıllık (Pharm. D.) olmak üzere 2 program sunan Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başladı. Yaklaşık 14 bin öğrencisi olan üniversitede Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden gelen öğrencilerin çoğunluğu oluşturduğunu belirten Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan şunları söyledi: “Eczacılık fakültesinin ilk yılı olmasına rağmen 120 öğrencimiz var. 2. Dönem için ise yaklaşık 100 civarında yeni başvuru aldık. Mevcut öğrencilerimizin, 26’sı Kuzey Kıbrıs kökenli, 5’i Türkiye Cumhuriyeti ve diğerleri İran, Nijerya, Irak, Filistin, Sudan, Azerbaycan ve Ürdün 10 farklı ülkeden geliyor. İngilizce hazırlık sınavını geçen öğrenciler branşlarında eğitim almaya başlıyor. Laboratuarlarımızın önümüzdeki yıl inşaatları tamamlanmış olacak. Şu anda Fen-edebiyat fakültelerinin laboratuar imkanlarını kullanıyoruz.

Türkiye’deki pek çok üniversiteden farklı olarak; üniversitemizde her dönem öğrenci alınabiliyor. Bahar dönemi için sadece eczacılık fakültesine yaklaşık 100 başvuru var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerimiz sadece ÖSYM sınavı ile fakültemize girebilirken, Kuzey Kıbrıs’lı öğrenciler üniversitenin kendi uyguladığı sınava giriyor. Diğer ülkelerden gelen öğrenciler ilgili alandaki not ortalaması kriterine göre alınıyor. YÖK’ten bu sene sadece 5 Türk öğrenci kontenjanı tanındı ve Türkiye’den gelen öğrencilerimizin puanları gayet yüksek. Türkiye’den öğrenci gelmesi ve kontenjanın artması bizim için çok önemli. Ayrıca İran’dan da çok sayıda öğrenci geliyor ve onlar da çok başarılı.

Fakültemiz için şu anda 4 adet laboratuvar projesi verildi ve finansmanı sağlandı. Eczacılık eğitimi için gerekli en son teknoloji ile donatılacak olan laboratuarlar ergonomik ve öğrencilerin çalışmalarına uygun olarak planlandı ve ihaleye çok yakında çıkılacak.

“Uçan Hocalar” Çalışıyor

Aynı zamanda kurucu üyeler olan benim dışındaki tam zamanlı 4 hocamız da Eczacılık meslek bilimlerine ait dersleri verecek. Ayrıca Gazi Üniversitesi ile yapılan protokol uyarınca, “yarı zamanlı” veya “uçan hocalar” ise haftada bir ders gelip, düzenli olarak ders veriyorlar. Doğu Akdeniz Üniversitesi adanın en eski ve prestijli üniversitesi olduğu ve devlet desteği aldığı için imkanları çok geniş. Yaşam şartları açısından hem ada, hem de kampüsü oldukça güvenli ve birçok fakültesi İngilizce eğitim yapıyor. İngilizce eğitimden başka üniversitelerde olduğu gibi kesinlikle taviz verilmiyor.


“İlk Yardım ve Tıbbi Cihazlar” Dersi Açtık

Uluslararası bir ortam sağlayan üniversitemizde, eczacılık fakültesi olarak global ve güncel bir müfredat sunuyoruz. Hazırlık aşamasında birçok ülkenin müfredatlarını inceledim. Tabii ki eczacılık eğitiminde şart olan temel derslerin mutlaka olması gerekiyordu. Ama farklı ve son zamanlarda yıldızı parlayan bazı dersleri de ekledik. Türkiye’de kapsamı dar olan bazı derslerin içeriğini genişlettik. Örneğin; Farmasötik Mikrobiyoloji dersi genellikle sadece tek dönem anlatılır, biz onu hem mikrobiyoloji, hem de viroloji-patoloji olarak iki ders halinde genişlettik. Tıbbi ilkyardım dersi tüm eczacılık fakültelerinde verilir, ancak eczacıların mezun olmadan önce bilgisi olması gerektiğini düşündüğümüz için bunu “İlk yardım ve tıbbi cihazlar” adı altında genişleterek açtık. Histoloji eczacılık müfredatında çok geniş yer alan bir ders değildir, biz “Anatomi ve histoloji” başlığı altında bu dersi de açtık. Eczacılar için çok önemli olduğunu düşündüğümüz “Kozmetik bilimi” dersini zorunlu hale getirdik. Müfredatımıza ruj yapımı deneyini de dahil ettik, böylece öğrencilerimiz ilaç formülasyonlarının yanı sıra kozmetikleri de birebir yaparak öğrenecekler. “Eczacılığın fiziği” (Physical Pharmacy) dersi Türkiye’deki müfredatlarda genelde yer almayan, ama yurt dışındaki eczacılık fakültelerinde verilen bir ders ve dolayısıyla biz de müfredatımızda yer verdik. Bu derste, ilaç formülasyonu, solüsyon, vs. ile ilgili hesapları içeren eczacılığın fiziği anlatılıyor. Türkiye’de yeni yeni yer almaya başlayan olmayan moleküler biyoloji ve genetik’e giriş dersi ve bu dersin laboratuarı eğitimi de müfredatımızda yerini aldı.

Ulusal Eczacılık Akreditasyon Kurulu Yakında Çalışmaya Başlayacak

Diplomamız uluslararası geçerliliğe sahip. Ancak eczacılık eğitiminde henüz uluslar arası akreditasyon veren bir kuruluş yok. Türkiye’de ise “Ulusal Eczacılık Akreditasyon” çalışması yeni başlatıldı ve oluşturulan Ulusal Eczacılık Akreditasyon Kurulu, yakında çalışmalara başlayacak. Bizim de öncelikli hedefimiz ulusal akreditasyon alarak, fakültemizin prestijini artırmak. Ayrıca, çok yakında eczacılık alanında en önemli uluslararası kuruluş olan FIP’e (International Pharmacy Federation) üye olarak, dünya çapında tanınırlılığımızı artıracağız. Eczacılık mesleğini hedefleyen tüm öğrencileri, fakültemize ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne bekliyoruz.”

Yorumlar

Gökhan KAVUNCUOĞLU dedi ki…
Daha çok eczacılık fakültesi açılması faydalı olur. Böylece rekabet kaliteyide getirecektir. Bu sayının abartılmadan makul ölçülerde olmasını kastediyorum tabi ki. Bence Türkiye´deki eczacılık fakülte sayısı Türkiye için yetersiz.
Muhsin KONUK dedi ki…
İlkay Hocamı tebrik ediyorum. Fakültesine, kendisinden beklenen misyonu kazandıracağından hiç şüphemiz yok.. Bu yazıyı twitterda da paylaştım...
Selam ve saygılarımla...
Muhsin KONUK

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi