Pediatri Uzmanlık Akademisi Derneği Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bakanlığın aşı takvimine 2 yeni aşının eklendiğini açıkladı.
Pediatri Uzmanlık Akademisi Derneği Kongresi 'Dünya Aşılama Haftası'nda yapıldı. Pediatri Uzmanlık Derneği Genel Sekreteri ve Sağlık Bakanlığı Aşılama Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bakanlığın aşı takvimine 2 yeni aşının eklendiğini açıkladı. Ceyhan önümüzdeki günlerde bakanlığın çocuklara Hepatit A ve Su çiçeği aşısını da ücretsiz yapacağını kaydetti. Su çiçeği hastalığının yaygınlığına işaret eden Ceyhan şöyle konuştu: "Su çiçeği aşısını 1 yaş grubuna yapmayı düşünüyoruz. Ancak bu henüz netlik kazanmadı. Aşının seneye yapılması planlanıyor. Su çiçeği geçirmeyen kişilerin oranı yüzde 1. Su çiçeği yaşlılıkta ve kanser gibi hastalıklarda zona olarak kendini gösteriyor. Hepatit A aşısının gelişi ise Temmuz ya da Ağustos ayını bulur. Çocuklara 18. ve 24. aylarda iki doz şeklinde yapılması planlanıyor.
Türkiye'de 2006 yılına kadar 6 hastalığa karşı aşı yapılıyorken, şu anda yeni eklenen aşılarla birlikte 13 hastalığa karşı aşı yapılıyor. Türkiye aşıya yılda 300 milyon dolar harcıyor. Bu bir futbol takımının borcu kadar bile değil."
İshallerin En Büyük Nedeni Rotavirüs
Önümüzdeki yıllarda bakanlığın rotavirüs ve rahim ağzı kanserine karşı da aşılama planladığını ifade eden Ceyhan, "Hepimiz birkaç defa rotavirüs geçirmişizdir. İshallerin en sık görülme nedeni rotavirüs. Hastaneye yatan ishal vakalarının yüzde 66'sı rotavirüse bağlı. Aşı takvimine girinceye kadar ailelere çocuklarını rotavirüse karşı aşılamalarını söylüyoruz. Ağızdan damla yoluyla uygulanan bir aşı. İlk doz 3 aylıkken yapılıyor" dedi.
Türkiye'de Aşı Üretimi Çalışması Başladı
Türkiye'de aşılama oranının yüzde 97'lere ulaştığını anlatan Ceyhan, "Eskiden bir Afrika ülkesiyle aynı aşı şemasını uygularken şimdi gelişmiş ülke şemasını uyguluyoruz" diye konuştu.
20'den Fazla Yeni Aşı
Kongreye katılan Glaxo Smith Kline (GSK) Global Medikal Direktörü Anil Dutta, sıtma ve menenjit aşıları da geliştirdiklerini ifade etti. Dutta kanser hastaları için aşı geliştirdiklerini açıkladı. 20'den fazla yeni aşı hazırlığında olduklarını belirten Dutta, "Aşılar hep hastalıktan korunmak için yapılıyor. Ama gelecekte vücuda kanserle mücadeleyi öğreten yeni aşılar olacak. Bunda çok ilerledik. Kanser tedavisinde çığır açacak. Şu anda cilt kanseri, akciğer kanseri aşıları üzerinde çalışıyoruz" dedi.
GSK Medikal Direktörü İpek Demircan ise Türkiye'nin aşılamada lider ülkelerden olduğunu söyledi. Demircan, Türkiye'de aşı üretimiyle ilgili bakanlıkla görüştüklerini ve bununla ilgili çalışmalara başladıklarını açıkladı.
Yorumlar