Sağlık Bakanlığı, Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sempozyumu'nda 3 yıllık organ bağışındaki hedefin milyon nüfusa 15 kadavra bağışı sağlamak olduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Antalya'da düzenlenen, ''Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü 2. Sempozyumu'' yapıldı. Sempozyum sonrasında Türkiye’nin yüz naklinde başarılı olan iki hocası Doç. Dr. Ömer Özkan ile Doç. Dr. Selahattin Özmen ve Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan basın toplantısı düzenledi.
Sağlık Bakanlığı, organ bağışındaki hedefinin milyon nüfusa 15 kadavra bağışı sağlamak olduğunu açıkladı. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, bağışın Türkiye’de az olmasının nedeninin dini değil, kültürel olduğunu söyledi.
4 Bin Kişi Göremiyor
“Dünyada en çok kadavradan organ bağışı yapılan ülke milyon başına 33 kadavra ile İspanya. Avrupa ve Amerika ortalaması ise 15 ile 20 aralığında” diyen Şencan, Türkiye’de 62 böbrek, 40 karaciğer, 13 kalp nakli, 3 akciğer, 5 pankreas, 4 incebağırsak, 5 kompozit doku, 21 de kornea nakli yapmaya yetkili merkez bulunduğunu söyledi. Şencan, “Korneaya ulaşamadığı için 4 bin kişinin göremiyor. 18 bin 620 böbrek, bin 778 kayıtlı karaciğer, 212 pankreas, 17 akciğer, 277 kalp bekleyen hasta bulunuyor. Organ bağışı için toplumsal duyarlılık şart” dedi.
Şencan, Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Merkezi'nin karaciğer nakletme sayısında dünyada ikinci sırada olduğunu bildirdi.
2010 yılında kadavra bağışı milyon kişide 3.6 iken bu sayı, 2011’de 4.7’ye çıktığını belirten Şencan, “Şu an 20 bin 287 kişi organ bekliyor. Hedefimiz 3 yılda milyon başına kadavradan organ ve doku bağışını 15'e çıkarmak” diye konuştu.
“Sadece Bu Kişiye Organ Nakli Yapılması Konusunda Bir Eksiklik Tespit Edildi”
Nakillerde başarı oranlarının nakil sayısı ve sonuçlarıyla ilgili hedeflerin altında kalması halinde merkezin yakın gözlem altına alınacağını kaydeden Şencan, merkezde iyileşme olduğu takdirde gözlemin kaldırılacağını ancak başarısızlık sürerse ruhsatların iptal edileceğini söyledi.
Yüz nakli için bir bekleme listesinden bahsedilemeyeceğini anlatan Şencan şunları söyledi: “Hacettepe’de acı bir kaybımız oldu. Bu kişi organ nakli yapılmasaydı kaybetmeyecektik, ama bir hata olduğuna dair herhangi bir bilirkişi raporu yok. Sadece bu kişiye organ nakli yapılması konusunda bir eksiklik tespit edildi. Ruhsat da bu nedenle iptal edildi. Mevzuatta hata yapılmasını engelleyecek başka bir şey yapılabilir miydi diye tartışıyoruz.”
Yüz Nakli Bekleyen Sayısı Çok
Akdeniz Üniversitesi’ndeki yüz nakli ekibinin başındaki isim Doç. Dr. Ömer Özkan, yüz naklinde bekleyenlerin sayısının çok yüksek olduğunu söyledi. Her hastaya yüz nakli yapamayacaklarını belirten Özkan, “Çünkü bu yapana da yapılana da çok büyük yükümlülükler getiren bir ameliyat” dedi. Özkan, mevzuatı hazırlayanlar arasında kendisinin de bulunmasına rağmen neden nakilde ihlal yaptıklarına ilişkin soruyu, “Ameliyatı yaparken de biliyorduk ama o hastaya gereken yapıldı. Mevzuata uymak için belki de yapmamam gerekiyordu. Sonuçta ama idari olarak gereken yapıldı” diye yanıtladı.
“Benim Rekabet İçinde Olmam Gibi Bir Şey Söz Konusu Bile Değil”
Özkan, Hacettepe’deki yüz, kol ve bacak nakillerinin başındaki isim olan Serdar Nasır ile aralarında rekabet olmadığını söyledi. Özkan, “Benim rekabet içinde olmam gibi bir şey söz konusu bile değil. Olayı başlatan benim zaten. Ama bilimsel bir hırs tabi ki var” dedi.
“Yüzümden Sıkıldım Diyene Yapılacak Bir Uygulama Değil”
Türkiye'nin üçüncü yüz naklini gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen, ‘yüz nakli ameliyatının yüzümden sıkıldım’ diyene yapılacak bir uygulama olmadığını söyledi. Özmen, “Tavşan dudaklı olup yüzünden sıkılan ve dudağının üzerindeki çizgi için dudak nakli isteyen bile oluyor ama bunları eliyoruz” dedi.
Yorumlar