Ana içeriğe atla

ANATOMİSTLERDEN İLKLER


14. Ulusal Anatomi Kongresi ve 4. International Symposium of Clinical and Applied Anatomy (ISCAA) bu yıl 28 Haziran 1 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da yapılacak. Bu sene birçok ilke imza atılacak kongre ilk kez multi disipliner düzenlenecek.

14. Ulusal Anatomi Kongresi ve 4. International Symposium of Clinical and Applied Anatomy (ISCAA) Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği (TAKAD) ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı işbirliğiyle bu yıl 28 Haziran 1 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da yapılacak. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı bu bilimsel toplantıya ev sahipliği yapacak. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği’nin (TAKAD) düzenlediği bu önemli toplantı yalnız Avrupa’dan değil, dünyanın pek çok ülkesinden kendi alanında tanınmış anatomist ve klinisyenlerin bir araya gelmesini sağlayacak.

Günümüzde anatomi bilimi, tıp eğitiminin sadece lisans düzeyinde bir parçası olarak kalmadığını ve mezuniyet sonrası ve uzmanlık sonrası eğitimde de çok önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Kongre Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’nın, Ülkemizde, klinik anatomi alanında çalışmalara öncülük yapmış ve bu konuda oldukça yol almış bir bilim dalı olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, yapılan kurslar, eğitim programları ve bilimsel toplantılar, çeşitli disiplinlerden bilim insanlarının bir araya gelerek deneyimlerini paylaştıkları, karşılaştıkları klinik sorunları ortaya koydukları, bu sorunlara yönelik tanı ve tedavi yöntemlerini irdeledikleri ve yeni çözümler üretmek için görüş alışverişinde bulundukları ortamları oluşturuyor” diye konuştu. .

Prof. Dr. Alaittin Elhan’ın Emekliliği Onuruna
Bu toplantı, aynı zamanda Anatomi Biliminin gelişmesine çok büyük emek vermiş Prof. Dr. Alaittin Elhan’ın emekliliği onuruna gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Tekdemir, “Genelde ülkemizde mesleğine çok emek vermiş insanlar ölümlerinden sonra çok azda olsa anılırlar. Benim bir arzum, insanlar bu kadar emek vermişken, karşılığını ve insanların gönüllerinde yer aldıklarını yaşarlarken görsünler istedim” dedi.

Klinisyenler İlk Kez Anatomi Kongresine Katılacak
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekdemir şunları söyledi: “KBB, ortopedi, anestezi, plastik cerrahi ve beyin cerrahisi alanlarında 5 ayrı oturum düzenlenecek. Bu zamana kadar yapılan çalışmalar ele alınacak olan toplantılara klinisyenler katılacaklar. Klinisyenlerle anatomistlerin ortak çalışma yapması açısından çok önemli olacak. Bu konuda Plastik cerrahi uzmanlığı sırasında 1 ay zorunlu anatomi rotasyon yapılıyor olmasıda önemli bir gelişmedir. Kongremiz sırasında Klinik branşların, Anatomi eğitiminin kendilerine katkıları ve doktora programı da anlatacaklardır.”

Anatomi Olimpiyatları
İnternetin verdiği hız ve güç yanı sıra, aynı zamanda insani ilişkiler açısından ve kongre üzerine görüşleri almak üzere kongre davetiyelerini online göndermek yerine elimle giderek teslim ediyor ve şahsen davet ediyorum. Böylece anatomiyle ilgili her konuda meslektaşlarımızla konuşma fırsatı oluşuyor. Sonuçta sosyal anlamda da iletişimin gücü sağlanmaktadır. Kongremizde İlk kez “Anatomi Olimpiyatları” adı altında bir sportif yarışmalarda başlattık. Katılımcılar arasında voleybol, tenis, masa tenisi ve futbol müsabakaları yapılacaktır. Bu müsabakaları aynı zamanda uluslararası müsabakalar olarakta yapmayı planlıyoruz. Bilimsel rekabetin dışında sporda rekabetin ortaya konulması kongrenin kongremizin daha renkli geçmesine çok etki sağlayacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi