Ana içeriğe atla

ZEKAİ TAHİR BURAK’TA AYAKTAN KEMOTERAPİ MERKEZİ KURULDU

Kadın hastalıkları ve doğum alanında birçok yeniliğe imza attıklarını hatırlatan Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, ayaktan kemoterapi merkezi hizmetini sunmaya başladıklarını ve bunun kamu hastanelerinde ilk olma özelliği taşıdığını belirtti.

Büyük Doğumevi olarak 1925 yılında kurulan, Türkiye’nin kadın doğum uzmanlarının 3’te birinin yetiştiği hastane pek çok konuda ilklere imza atıyor. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, hastanenin uluslararası eğitim merkezi olarak kabul gördüğünü kaydederek, geçen sene yurt dışından sekiz yüz sağlık personelinin eğitim amaçlı kendilerine başvurduğunu belirtti. Yılda 50 binin üzerinde kadın doğum hastası ve yenidoğan hastasına yataklı hizmet verildiğini ifade eden Op. Dr. Mollamahmutoğlu, “Kamuda İlk kalite belgesi alan özelliğine sahibiz ve kamuya bağlı en büyük genetik merkezi ile hizmet vermekteyiz. Kadın doğum dışında yeni doğan üst ihtisas eğitim kliniği ve anestezi uzmanlığı olmak üzere 2 branşta da eğitim kliniğine sahibiz. Sırada perinatoloji ve jinekolojik onkoloji eğitimi verilmesi için yapılandırma hazırlıkları sürüyor. Kadın doğumda 119 asistan, anestezide 4 asistan ve yeni doğan üst ihtisasında 19 üst ihtisas çocuk uzmanı var” dedi.


Ayaktan Kemoterapi Merkezi
Ayaktan Kemoterapi Merkezi’nin, üniversite ve özel hastaneler dışında kadın doğum hastanelerinde ilk olma özelliği taşıdığını belirten Op. Dr. Mollamahmutoğlu, şöyle konuştu: “Hastalar televizyon izleyerek, kendi yakınları ile sohbet etme imkanı yakalayarak, çay ikramıyla birlikte hizmet alabiliyorlar. Hastaların kendini ev ortamında hissetmesi, bazı yan etkilerin ortadan kaldırılması için etkili oluyor. Psikolog gözetiminde hastalar tedavi görüyorlar.”

Gençlik Merkezi Hizmetleri
Gençlik Merkezinin 10-24 yaş arası adolesanlığa adım atan ve bir takım sorunları olan gençlere hizmet verildiğine dikkat çeken Op. Dr. Mollamahmutoğlu, bazı konularda bilinçli olmaları konusunda eğitildiklerini ve bu yaş grubu hastalar için koruyucu olmanın hedeflendiğini kaydetti. Hormonal bir takım rahatsızlıklar yaşayan gençlere, ilaç tedavisine eşlik eden epilasyon da uygulandığını belirten Op. Dr. Mollamahmutoğlu, merkezde diyetisyen, psikolog ve dermatoloğun hizmet verdiğini dile getirdi. Op. Dr. Mollamahmutoğlu, evlilik öncesi danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyerek, seksüel temasla geçen hastalıklar merkezinin, jinekoloji polikliniklerinde ön tanı alan hastaların eşleri ile birlikte tedavi gördüklerinin altını çizdi.


“Yıllık Yaklaşık 5 Bin Bebeğe Hizmet Veriliyor”
Yeni doğan bölümünün başka hastanelerin ile iletişime geçerek hem hizmet hem de bilgi paylaşımında bulunduğunu kaydeden Op. Dr. Mollamahmutoğlu, “Türkiye’nin en büyük yeni doğan kliniğine sahip hastanemizde, yıllık yaklaşık 5 bin bebeğe hizmet veriliyor. Yeni doğan bebeklerin ilk 6 aylık dönemlerinde takiplerini yapan ünitelerimiz var. Yatan hastaların parmak izleri alınarak bebeklerin karışma problemi de ortadan kaldırılıyor. Doğum salonuna psikolog görevlendiren ve hasta yakınını da doğuma alarak hizmet veren ilk hastanelerden biriyiz. Kamuda böyle hizmet veren başka hastane yok. Bebek dostu olan hastanemizde hamilelere kapsamlı eğitimler veriliyor. Gebelere; gebelik bakımı, tansiyonun önemi, kontroller, beslenme ve doğum ile ilgili eğitimler veriliyor. Hastanemizde sezaryen oranları artışıyla ilgili ciddi bir mücadele veriliyor. Bu konuda anne adayları, sağlık personeli ve uzman doktor eğitimi devam ediyor” şeklinde konuştu.


Eğitim Sekreteryası
“Eğitim ve Yayın Odası” adı altında eğitim ve yayın düzenlemeleri yapan özel bir grubun çalıştığı eğitim hastanesi olma özelliğini taşıdıklarına da değinen Op. Dr. Mollamahmutoğlu şöyle konuştu: “Personeller ikiye ayrıldı, eğitim sekreteryası bölümünde yayınları toparlayarak, asistanlar başta olmak üzere bütün eğitim kadrosunun eğitim faaliyetleri burada değerlendiriliyor. Tez başvuruları, EPK ile ilgili değerlendirilmelerin hepsi kayıt altına alınıyor. Bu konular diğer hastanelerde idare altında yer alırken bizim hastanemizde bu konu ile ilgilenen ayrı bir bölüm var ve farklı bir mantalite ile ele alınıyor.”


Avrupa’nın En Büyük Referans Hastanesi
Yılda ortalama 25 bin doğum, 45 bin ameliyat, 450 bin poliklinik sayısı ve ortalama 4 bin 500 yeni doğanın yatarak takip ve tedavi edildiği Türkiye’nin ve Avrupa’nın Kadın Doğum ve Yeni doğan alanında en büyük eğitim, hizmet ve referans hastanesi olma özelliği taşıdığını belirten Op. Dr. Mollamahmutoğlu, “129 kadın doğum asistanı ve 15 yenidoğan yan dal asistanı olmak üzere toplam 144 asistan doktor ile ülkemizin alanındaki en büyük eğitim hastanesiyiz. 150’si yenidoğan yatağı olmak üzere, gebe hastalarımızın ortalama yüzde 40’ını yüksek riskli gebeler oluşturmakta olup, ülkemizin en büyük yüksek riskli hasta grubunun takip ve tedavi edildiği merkeyiz. Yılda ortalama bin 200 girişimin yapıldığı ülkemizin kamudaki en büyük tüp bebek merkezi ve en fazla hormon testinin çalışıldığı hastane olma özelliğini de taşıyoruz” diye konuştu.


“Amaç: Kadın Doğumla İlgili Her Hastanın Tedavisinin Eksiksiz Yapılması”
540 yataklı hastanede günlük ortalama bin 500-2000 günlük poliklinik yapıldığını kaydeden Op. Dr. Mollamahmutoğlu, 2008 yılı itibariyle 42 bin 296 yatan hastaya yüzde 87,6 doluluk oranıyla, 1.500 personel ile hizmet sunduklarını ifade etti. Her hekime bir poliklinik uygulamasına geçtiklerini ve toplam 107 poliklinik ile hizmet sunduklarını belirten Op. Dr. Mollamahmutoğlu, 245 tek kişilik oda ile hizmet verdiklerini ilerleyen zamanda bu sayıyı arttırmayı hedeflediklerini vurguladı. Prensip olarak Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi’nde kadın doğumla ilgili her hastanın tedavisinin eksiksiz yapılmasının amaçlandığının altını çizen Op. Dr. Mollamahmutoğlu, “Hekim açığımız kadın doğum branşı ile ilgili olarak ve çocuk uzmanı olarak bulunmamaktadır. Ancak yenidoğan bölümünde 4 yenidoğan uzmanımız bulunmaktadır. Arzu ettiğimiz rakam 20’dir. Yüksek riskli gebelikler merkezi olması dolayısıyla bu merkezimizde yatan gebe hastalarımızın kardiyoloji, endokrin ve hematolojik bozuklukları sıklıkla karşımıza çıkmakta olup, bu branşta hizmet veren doktor açığımız vardır. Bunların haricinde dâhiliye uzmanı, nörolog, psikiyatrist, onkolojik cerrah, gastroenterolojik cerrah, göz hastalıkları uzmanı, patolog ve radyolog açığımız var” dedi.

Son Teknoloji ile Donatıldı
İhalelerde özel malzemelerde konunun uzmanı doktorlardan teknik rapor düzenlenmek suretiyle tercih yapabildiklerini kaydeden Op. Dr. Mollamahmutoğlu hastanenin teknolojisi hakkında şunları söyledi: “Hastanemiz kadın doğum ve yenidoğan alanında en son teknolojilerle donatılmış tıbbi ekipmanı kullanmaktadır. Bu bağlamda hastanemizde teknolojisi eskimiş sistemler bulunmamaktadır. 12 yıldan beri yaptığımız kalite çalışmalarımızın bize sağladığı en büyük artılardan birisi tüm cihazların bakım ve kalibrasyon periyotlarını eksiksiz olarak yerine getirmemizdir. Bu nedenle tüm teknik alt yapımız sürekli olarak kontrol edilmekte, bakım ve kalibrasyonları akredite kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.”


Hasta Hakları Önemseniyor
Eylül 2003’te kurulan Hasta hakları biriminde şikâyetlerin bizzat birime başvurularak, Sağlık Bakanlığı Web Sitesi üzerinden veya Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezinin (SABİM) 184 numaralı telefonundan yapılabildiğinin bilgisini veren Op. Dr. Mollamahmutoğlu, yazılı şikâyetlerde şikâyetten sonra en geç 15 gün içinde dosyanın sonuçlandırıldığını kaydetti. 1994 yılında kurulan temizlik komitesinin 2002 yılında tümüyle revize edilerek Enfeksiyon Kontrol Komitesi olarak yapılandırıldığını söyleyen Op. Dr. Mollamahmutoğlu, “Enfeksiyon Kontrol Komitesi hastanenin tüm birimlerinde laboratuara dayalı aktif sürveyans çalışması yapmaktadır. Hastane infeksiyon oranlarımız gelişmiş ülkelerin infeksiyon oranları ile aynıdır. Sterilizasyon-Dezenfeksiyon işlemleri Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yürütülmekte olup tüm sterilizasyon-dezenfeksiyon işlemleri için yeterli alt yapı oluşturulmuştur” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge