Ana içeriğe atla

DİABETES MELLİTUS GENETİK ÇALIŞMALARI UMUT VERİCİ

7. Ankara Diabetes Mellitus Günleri’nde diyabet tedavisinde kök hücre üzerine çalışmaları konuşan Prof. Dr. Osman İlhan, “Yakın bir gelecekte insülin yapan Beta hücresi korunabilecek, bozulması engellenecek” dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda düzenlenen 7. Ankara Diabetes Mellitus Günleri toplantısında, geçmişten günümüze diyabet tedavisi üzerine bilgi verildi.
“Diyabet Tedavisinde Kök Hücre Çalışmaları” konulu bir konferans veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, pankreasta insülin yapan Beta hücresinin yeniden üretilmesine yönelik kök hücre çalışmalarının umut verdiğini belirtti. Beta hücresinin harabiyeti sonucu oluşan diyabet hastalığının tedavisi için ya Beta hücresinin yeniden yapılması ya da korunması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. İlhan, “Beta hücresinin yapılması için, ya embriyonik kök hücreye ya da embriyonik kök hücreye benzer, normal bir hücre çekirdeğine 4 protein konularak kök hücreye dönüştürülen IPS hücresine ihtiyaç var. Kansere dönüşme riskinden dolayı embriyonik kök hücre kullanılmasına sıcak bakılmıyor. Bu nedenle kanserleşme olasılığı bulunmayan IPS hücresi Beta hücresi haline getirilmeye çalışılıyor. Bu şu anda laboratuvarda yapılabiliyor. 200 gün yaşayabilen Beta hücresi üretildi. Araştırmalar, bu Beta hücresinden insülin elde edilebilmesine yönelik olarak devam ediyor. Bunun çok kısa zamanda başarılacağı tahmin ediliyor'' şeklinde konuştu.


Kök Hücre Çalışmaları Umut Verici
Şeker hastalığının tedavisinde Beta hücresinin korunmasına yönelik olarak da, kemik iliğinde bulunan, çok çabuk elde edilip çoğalabilen mezankimal kök hücre’nin kullanılması yolunda önemli çalışmaların sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. İlhan, “Bu yöntemle bağışıklık sistemi kontrol edilip insülin yapan Beta hücresi korunabilecek, bozulması engellenecek” dedi. Prof. Dr. İlhan, şeker hastalığının kök hücreyle tedavisine yönelik çalışmaların henüz araştırma safhasında olduğunu, ama bunun yakın bir gelecekte uygulamaya geçeceği umudu taşıdıklarını söyledi

“Her 10 Saniyede Bir Kişi Diyabet Komplikasyonları Nedeniyle Ölüyor”
Her yıl 4 milyon ölümün diyabetle ilgili olduğunu ve diyabetin dünyadaki ilk 5 ölüm sebebinden biri olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Başkal, yaptığı açılış konuşmasında dünyada her 10 saniyede bir insanın diyabetin komplikasyonları nedeniyle öldüğünü dile getirdi.


14 Kasım İnsülini Bulan Dr. Bantıng’in Doğum Günü
1921 yılında insülini keşfederek milyonlarca diyabet hastasının yaşamında bir dönüm noktası oluşturan Dr. Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım’ın, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1991 yılından beri Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Başkal, 20 Aralık 2006’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da bu önemli halk sağlığı sorununun 14 Kasım 2007 itibariyle Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanmasının kabul edildiğini söyledi.
Diyabetin hızla arttığını, bunun önüne geçmek için bir eylem planına ihtiyaç olduğunu kaydeden Prof. Dr. Başkal’ın, “Özellikle tip-2 diyabet çok büyük artış gösteriyor. Adeta pandemi haline geldi. Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi lazım. Diyabeti olmayanlar hastalığa karşı mutlaka uyarılmalı” diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge