Ana içeriğe atla

GAZİ e-HASTANE OLUYOR

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı ve yenilikleri hakkında Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. E. Turgut Talı, anabilim dallarında ve hastanelerinde yeniliklerin hızla sürdüğünü ve yakın zamanda e-Hastane hizmeti vermeye başlayacaklarını söyledi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’nın endosonografi, MR mammografi, elastografi gibi Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren anabilim dalı olduklarını belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. E. Turgut Talı, hizmet satın alma işlemini de ilk uygulayan hastaneler arasında olduklarını kaydetti. Ana bilim dalında sürekli yenilenme ve iyileştirmelerin devam ettiğini belirterek iki yeni anjiografi cihazının satın alındığını ve içerisinde tedavi edilen hastaların gözlem altına alınabileceği, modern, güncel bir anjiografi-girişimsel radyoloji ünitesinin yapımına başlanacağını ifade etti. “Tüm ultrason cihazlarını yeniledik, hatta üniversite hastanelerinde gene bir ilk olan elastografi de yapabilen cihazı hizmete soktuk” diyen Prof. Dr. E. Turgut Talı, Aralık ayı sonunda da acil serviste son sistem ve 24 saat hizmet verecek bilgisayarlı tomografi ve 3 Tesla MR üniteleri için hizmet alımı ihalesine çıkacaklarını dile getirdi.
PACS sistemi konusunda çok farklı uygulamalar olduğunu, sürekli değiştiğini ve çok pahalıya mal olduğunu belirten Prof. Dr. Talı, “Biz hastane işletim sistemini değiştiriyoruz ve e-hastane sistemine geçmeye çalışıyoruz. Bu sistemin içerisine de görüntüyü ekleme, saklama ve değerlendirme modüllerini yerleştirmeyi planlıyoruz. Tabii ki sadece yetkililerin her yerden erişebileceği ve güvenli bir sistem oluşturulacak” dedi.

“Türkiye’de MR’da En Kısa Sürede Randevu İle Çalışan Biziz”
Radyoloji Anabilim Dalı’nda kadro sayısının yetersiz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Talı, 30 asistan ve 14 öğretim üyesi ile günlük binin üzerinde hastaya hizmet verdiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Talı, 24 saat MR ve bilgisayarlı tomografi hizmetinin verildiğini belirtti. Ultrasonda da 6-7 ay sonrasına gün verebildiklerini, çünkü, ultrasonun artık bir muayene yöntemi olarak kabul edilmeye başlandığını ve neredeyse her hastadan istenir hale geldiğini belirten Prof. Dr. Talı şöyle konuştu: “Neredeyse meslektaşlarımız hastayı daha muayene etmeden ultrason istiyorlar. Bu kadar yoğun talebe ne cihaz ne de ultrason tetkikini olması gerektiği şekilde yapan uzman açısından cevap verebilmek mümkündür. MR randevuları bir-bir buçuk aya kadar veriliyor. Türkiye’de üniversite hastaneleri içerisinde MR’da en kısa süreye randevu veren biziz. Radyolojik tetkikler istenirken elbette ki meslektaşlarımızın seçici davranmasını bekliyoruz, ama bunun muayene ile kesin tanı koyulmasını beklemek anlamına gelmemesi gerekir. Malpraktis tartışmalarının gittikçe yoğunlaşmaya başladığı günümüzde başağrısı ile gelen her hastaya MR çekiliyor tartışmaları yapılmakta hatta Sosyal Güvenlik Kurumu, MR ödemelerinde çeşitli kısıtlamalara gitmekte. Ancak, sadece başağrısı tanısıyla gelipte tümör çıkan o kadar çok hasta var ki. Hasta sizin yakınınız olsa nasıl davranırsınız?”

“Hastanemiz, Ankara’da En Çok Acil Yapan Hastanelerin Başında Geliyor”
Araştırma ve uygulama hastanesinde de önemli yenilikler yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Talı, hasta tuvalet ve banyolarının yenilendiğini, sürekli hasta sahipleri ile tartışmalara yol açan servislerin kapılarını otomatik hale getirildiğini dile getirdi. Servislerde iyileştirme ve yenileştirmelerin planlandığını, radyoterapi merkezinin son sistem cihazlar ile donatıldığını, cihazların test kontrollerinden geçtiğini ve diğer üniversite hastanelerinde yapılamayan bir çok tedavinin yapılmaya başlandığını kaydeden Prof. Dr. Talı, acil servisten hasta çevirmediklerini ve Ankara’da en çok acil yapan hastanelerin başında geldiklerini belirtti.

“Uzaktan Eğitim Alıp Vermeye Başlayacağız”
Bu yeniliklerin sadece hizmetle sınırlı kalmadığını, Tıp Fakültesinin alt yapısını yenilemeye başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Talı, sınıfları ses izolasyonu ve iyi bir akustiğe sahip, öğrencilerin rahat edebileceği, dersleri en yüksek verimle dinleyebilecekleri şekilde, uzaktan eğitim alıp verebilecek yazılım-donanıma sahip bir hale getirmeye başladıklarını belitti. İnternet aracılığı ile yurt dışından bir hocanın dersinin sınıftaki öğrenciler tarafından interaktif olarak katılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Talı, gerektiğinde karşılıklı soru-cevap alışverişi yapılarak izlenebileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Talı, “Hocalarımızın verdikleri derslerin diğer fakültelerde veya yurt dışında anında, aynı şekilde interaktif olarak izlenmesinin sağlanıyor. Gelecek yaz geri kalan sınıflar ile laboratuarlarımızı yenilemeyi planlıyoruz. Ayrıca öğrencilerimizin rahatça ders çalışabileceği, çeşitli etkinlikleri gerçekleştirebileceği ortamlar hazırladık. Bu yıl başladığımız İngilizce Tıp Programı da başarılı bir şekilde devam ediyor. Tüm bunların yanı sıra, çeşitli anabilim dallarımızda rotasyon yapmak üzere yurt dışından öğrenci ve asistanlarda gelmeye başladı” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge