Ana içeriğe atla

BİLİM İNSANININ ESNAF LOKANTASI

Bilim sıkıcı mı gelir size? “Bilim insanları laboratuvarlarda gayet ciddi bir şekilde çalışır” diye mi düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse sizi Harvard Üniversitesi’nde Genetik, Viroloji ve Fizik bölümlerinde doktora çalışmalarını yapmış, enerji dolu ve bilimi eğlenceli hale getiren bilim insanlarıyla tanıştırmak istiyorum. Çünkü, iştahlarını açan ve kepçelerine takılan bilimsel konuları önce kendileri araştırıp biraz baharatladıktan sonra “Bilim Kazanı”ndan servis ediyorlar. 

Popüler Bilimin Esnaf Lokantası’nda Bilim Kazanı’ndan servis yapan Aysu Uygur, İlker Öztop ve Alp Sipahigil bu çalışmalarını kitap haline dönüştürdüler. Çalışmaları hakkında şunları söylüyorlar: “Bilimsel çalışmalar çoğunlukla halkın vergileriyle destekleniyor, fakat vergisini veren insanlar gerçek bilimsel gelişmeler yerine yanlış diyet tavsiyeleri ve kuruyemişlerin faydalarıyla uyutuluyordu. Biz içeriğine hakim olduğumuz orjinal yayınları takip ederek beynimize zevk taklaları attırabiliyorken, bilimsel haberleri bilimden bihaber gazetecilerin çevirilerinden okuyanlar çiroz bir kediyle münasebet etmek zorunda kalıyordu. Oysa herkes bilim kaplanının önünde huşu ve biraz da kahkaha ile eğilmeli, bilim ateşiyle cayır cayır yanabilmeliydi.”

Kitapta Neler Var?
Üç yıl önce bilimsel konuları eğlenceli bir dille cep yayını (podcast) olarak anlatmaya başladılar. Sonrasında kitaba dönüşen çalışmaları Bilim Kazanı ismiyle yayınladı. Kitap 13 bölümden oluşuyor ve her bölümde alanında uzman isimler konuk oluyor. Motivasyondan, şişmanlığa, biyolojik saatlerden, kuantuma kadar pek çok konu hakkında araştırmalar ve güncel bilgiler ele alınıyor. Okurken hem bazı bölümlerde gülüyorsunuz hem de şaşırıyorsunuz. 

 Bilim Kazanı Ekibi
Aysu Uygur, 2014 yılında Harvard Tıp Fakültesi Genetik departmanından doktorasını aldı, bugünlerde yine Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hastanesi’nde kalp rejenerasyonu üzerine çalışıyor. Bilim Kazanı cep yayını dışında Bilim Bilmiyim adlı bir sitede kötü yazılmış bilim haberlerini ifşa ediyor.

İlker Öztop, 2014 yılında Harvard Üniversitesi Viroloji programından doktorasını aldı, HIV virüsü üzerindeki tez çalışmasının tamamladıktan sonra Boston Consulting Group bünyesinde biyoteknoloji şirketlerine danışmanlık yapmaya başladı.

Alp Sipagihil,  halen doktora çalışmalarını Harvard Üniversitesi Fizik Departmanı’nda Mikhail Lukin’in grubunda sürdürüyor. Burada kuantum bilgisayarları ve iletişim sistemlerinde kullanılabilecek fiziksel sistemler üzerine araştırmalarını sürdürüyor, günlerini tekil atomlar üzerindeki kontrol yöntemlerini geliştirerek geçiriyor.

Bilim Kazanı’ndan bir kepçe de siz almak istiyorsanız, kitabı okumanızı tavsiye ederim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge