Ana içeriğe atla

TÜRK BİLİMADAMININ BÜYÜK BAŞARISI

Amerikan Nöroradyoloji Derneği tarafından “Onursal Üyelik” ödülü verilen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nöroradyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. E. Turgut Tali, Türk Nöroradyologlarının çalışmaları ve düzenledikleri uluslar arası Nöroradyoloji Kursları hakkında bilgi verdi.

Amerikan Nöroradyoloji Derneği tarafından, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nöroradyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. E. Turgut Tali’ya, “Onursal Üyelik” ödülü verildi. Amerikan Nöroradyoloji Derneği’nin 48 yıllık geçmişinde sadece 37 kişiye layık görülen bu ödülü alanlar arasında Bilgisayarlı tomografinin tıpta kullanımına önemli katkıları olan Nobel ödüllü Godfrey F. Hounsfield, manyetik rezonans görüntülemenin tıpta kullanımını başlatanlardan biri olan gene Nobel ödüllü Paul C. Lauterbur yanı sıra anjiografilerde kendi ismi ile anılan tekniği olan Sven I. Seldinger ve Gazi Yaşargil hocamız gibi birçok ünlü bilim insanı yer alıyor. Bu onur listesinde 37’nci olarak yer alan Prof. Dr. Tali, aynı zamanda bu onura layık görülen en genç ikinci bilim adamı oldu.

Prof. Dr. Tali, 20. Dünya Nöroradyoloji Kongre'si Başkanı
Prof. Dr. Tali, Amerika’nın Boston kentine davet edilerek burada yapılan Amerikan Nöroradyoloji Derneği Kongresi'nin Genel Kurulu'nda ABD ve dünyadan katılan yaklaşık 3 bin katılımcının huzurunda ve Kongre Öğretim Üyeleri özel ödül toplantısında yapılan törenler ile ödülünü aldı.

Prof. Dr. Tali, birkaç yıldır verilmeyen bu ödülün, Amerikan, Avrupa ve Dünya Nöroradyoloji’si ve kurucularından olduğu Amerikan Omurga Radyolojisi Derneğine olan katkıları nedeniyle komite üyelerinin oybirliğiyle bu yıl kendisine verilmesine karar verilmesinin ve Amerikan Nöroradyoloji Derneğinin halen hayatta kalan üç kurucu üyesinden birisi olan Onursal Üyelikler Komitesi başkanı Prof. Dr. Leeds’den ödülünü almanın kendisi için ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Tali, 2006 yılında da iki binin üzerinde nöroradyoloğun, nörolojik bilimler ile uğraşan nörolog, beyin cerrahı ve diğer branşlardaki tüm doktorların katılması beklenen 20. Dünya Nöroradyoloji Kongre'si başkanlığına seçilmişti.

“Türk Nöroradyologları, bir çok konuda danışman, en yetkili bilim adamı olarak kabul edilmekte”
Türk Nöroradyologlarının dünyadaki başarılarının önemli göstergelerinden biri olan bu ödüle layık olmanın büyük bir onur olduğunu belirten Prof. Dr. E. Turgut Tali, Türk Nöroradyologlarının dünyada artık önemli ve saygın bir konuma geldiklerini, birçok konuda son sözü söyleyen otörler olarak kabul edildiklerini söyledi. Özellikle klinik araştırmalar ve girişimsel nöroradyoloji alanında dünyada ilk sıralarda yer almaya başlayan Türk Nöroradyologları, birçok konuda danışman, en yetkili bilim adamı olarak kabul edilmekte, çalıştıkları kliniklere tüm dünyadan bilim insanlarının eğitim almak üzere başvuruda bulunmakta olduğunu ve hatta kabul edilmek için sırada beklediklerini ekledi.

Girişimsel Nöroradyolojide Kullanılan Cihaz ve Malzeme Üreticileri
Prof. Dr. Tali, “Bu eğitim ve araştırma faaliyetlerini değerlendiren birçok önemli tıbbi cihaz ve girişimsel nöroradyolojide kullanılan malzemelerin üretici firmaları, Türkiye’de de araştırma geliştirme ve eğitim merkezleri açtı. Bu yeni cihazların denemeleri, bu cihazlarla yapılan uygulamalar, yeni malzemelerin geliştirilmeleri, uygulamaları ülkemizdeki bu merkezlerde yapıldıktan sonra dünyaya tanıtılmaya başlanmakta, bu yeni cihazların, malzeme ve yöntemlerin kullanılma-uygulamaları ile ilgili eğitimleri de ya ülkemizde yapılmakta ya da bizzat gidilmek suretiyle yerinde gene Türk nöroradyologlar tarafından verilmekte” dedi.

Avrupa İleri Düzey Nöroradyoloji Kursları Ülkemizde Yapılacak
Prof. Dr. Tali, Türk Nöroradyologları ve Türk Nöroradyoloji Derneği tarafından düzenlenen Anatolian Course of Interventional Neuroradiology (ACINR) gibi kursların artık dünyada en prestijli ve mutlaka gidilmesi gereken kurslar olarak kabul edilmekte olduğunu kaydederek, bunların yanı sıra birçok uluslararası kuruluş ve kurumdan kurs düzenleme talepleri geldiğini belirtti. 2011 yılında Anatolian MRG, Erasmus Nöroradyoloji kurslarının ve 2012-2014 yılları arasında da Avrupa Radyoloji ve Nöroradyoloji Okulu kapsamındaki Avrupa İleri Düzey Nöroradyoloji Kurslarının ülkemizde kendisi tarafından düzenleneceğini dile getiren Prof. Dr. Tali, Avrupa ve diğer tüm ülkelerden katılacak nörobilim insanlarına ülkemizde eğitim vereceklerini söyledi.

“Türk Nöroradyologların Ülkemizde Gereken Saygı ve İlgiyi Görmüyor”
Türk Nöroradyologların, dünyadaki bu başarılarına, uluslararası kuruluşların gösterdikleri ilgi ve desteğe rağmen ülkemizde gereken saygı, ilgi ve desteği görmediğini söyleyen Prof. Dr. Tali, eski uzmanlık tüzüğünde yer alan Nöroradyoloji üst ihtisasına, tüm uyarı ve çabalara rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan yeni uzmanlık tüzüğünde yer verilmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Tali, dolayısıyla da nöroradyoloji alanında bir uzmanlık, yetki ve uygulama karmaşasına yol açıldığını da belirtti.

Prof. Dr. Leeds, Prof. Dr. Tali, Prof. Dr. Hesselink (ASNR Başkanı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge