Ana içeriğe atla

DÖRT DÖRTLÜK HASTANE

Bursa’da açılan Özel JİMER Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Melike Yıldırım, hastanenin modern cihazları, hekim ve hastaların ihtiyaçlarına hitap eden hizmeti hakkında Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e bilgi verdi.

Özel JİMER Hastanesi, Bursa’nın Çekirge semtinde 3 yıl önce muayenehane ortaklığı projesi olarak başlayıp, 2006 yılında anonim şirket oluşumu ile hastaneye dönüştürüldü. Hastanenin projelendirilmesinde ve yapımında hekimlerin, hastaların ve özellikle kadınların ihtiyaçlarına cevap verecek tüm donanımın düşünülerek yapıldı.
Özel JİMER Hastanesi Genel Koordinatörü Op.Dr. Melike Omak Yıldırım, yaklaşık bir ay önce hasta kabulüne başladıkları 50 yatak kapasiteli kurumlarında , ağrısız normal doğum, sezaryen, yumurtalık,rahim ve rahim ağzı hastalıkları, kanser cerrahisi ile , kısırlık ve tüp bebek tedavisi hizmetlerini verdiklerini belirtti. Hastanenin açılışından bu yana, normal vajinal doğum ve sezaryen operasyonları yanında Türkiye’de pek az Kadın Doğum Uzmanının uyguladığı kapalı rahim ameliyatı olan Laparoskopik vajinal asiste histerektomi, Histeroskopik Operasyonlar yani rahim içinin kamera sistemi ile gözlenerek cerrahi işlem uygulanması, Trans obturatuar tape (TOT) gibi operasyonların da hastanelerinde uygulandığını anlatan Op. Dr. Yıldırım, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden iki Profesörün de kurumlarında olmalarının hastanenin bilimsel çalışmalarına katkı sağladığını ifade etti.13 kadın doğum uzmanı,3 çocuk hastalıkları uzmanı, anestezi uzmanı, diyetisyen ve psikolog kadrolarının bulunduğunu; üroloji, genel cerrahi ve dahiliye uzmanlarının ihtiyaç halinde kuruma dışarıdan davet edildiğini söyleyen Op. Dr. Yıldırım, kurumda her hekim için planlanmış bir poliklinik odası bulunduğunu kaydetti.




Kadına Dair Her Şey
Hastanede 13 adet tek kişilik oda, 4 suit oda ve 4 köşe odanın yanı sıra 3 adet iki kişilik odanın bulunduğunu vurgulayan Op. Dr. Yıldırım, “İki kişilik odalar günlük müşahede altında tutulması gereken hastalarımız için ayrıldı. Acilde de 2 yataklı müşahade odası ile muayene ve acil müdahale yapılacak 2 oda var. Ayrıca 3 ameliyathane, iki adet tek yataklı erişkin yoğun bakımımız bulunmaktadır. Yenidoğan yoğun bakımı 10 kuvöz, 5 ventilatör, bebeklerde görülen erken dönem sarılıklarının kısa sürede tedavisini sağlayan fırın fototerapi cihazı, Türkiye’de ilklerden olan tüm teknik donanıma sahip açık yatağa dönüştürülebilen Graffe kuvözü ile hizmet vermektedir. Hastanemizde; engelli odası, odada doğumun yapılabildiği LDR odası olarak bilinen 2 adet özel oda da bulunmaktadır” dedi. Türkiye’deki 4 boyutlu ultrason cihazı ( Voluson E8 )bulunan merkezlerin ilklerinden olduklarını da ifade eden Op. Dr. Yıldırım, hedeflerinin tüm Güney Marmara’ya hitap etmek olduğunu kaydederek; bir doktorun, mesleğini icra ederken rahat edebileceği, kendisini ve hastasını güvende hissedebileceği en uygun ortamı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Bunun için kurumda 24 saat nöbet sistemi ile kadın doğum uzmanı bulunduğunu, hastaya ve hekimlere hak ettikleri hizmeti sağladıklarını dile getiren Op. Dr. Yıldırım, “Bursa’daki hekimlere her zaman kapımız açık, bir kadın doğum uzmanı takibinde bulunan hastasını getirip ameliyat edebilir, muayene edebilir. Hemşire ekibimiz ile biz de destek veririz. Referans bir merkez olmak istiyoruz. Son teknolojiye göre yapılan ve donatılan hastanemizde her türlü yenilik bulunmaktadır” şeklinde konuştu.


Son yıllarda özellikle doğum öncesi Down Sendromu (DS) risk taramasının önemli gelişmelere sahne olduğunu belirten Op. Dr. Yıldırım, bu alandaki yeni uygulamaları rutin laboratuar çalışmalarına eklediklerine dikkat çekti. Hastanede Down Sendromu tarama konusunda dünyada yapılan tüm seçeneklerin yapıldığını dile getiren Op. Dr. Yıldırım, “Birinci trimesterde (birinci üç ayda) Kombine (ikili) test, ikinci trimesterde; Dörtlü tarama ve ayrıca birinci ve ikinci trimesterin testlerini dikkate alan Entegre (Tümleşik) testi çalışmaktayız. Yapılan tüm çalışmalar Down Sendromu açısından ikinci trimesterde dörtlü testin üçlü tarama testinden daha üstün olduğu ortaya konmaktadır. Özellikle yalancı pozitiflik oranı yüzde 35 civarı daha az olup gereksiz amniyosentez oranını belirgin bir şekilde azaltmaktadır” şeklinde bilgi verdi. Entegre test stratejisinin özelliğinin Down Sendromu belirleme oranında yüksek (yüzde 85) ve yalancı pozitiflik oranında çok düşük (yüzde 1) olduğunu ifade eden Op. Dr. Yıldırım, dörtlü tarama ve özellikle entegre test yöntemlerinin çok az sayıdaki merkezde yapıldığına işaret etti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge