Ana içeriğe atla

ÇORUM’DAN SAĞLIK ATAĞI

Çorum’un sağlık alanında ilklerde yer aldığını belirten Çorum İl Sağlık Müdürü Dr. Fikret Purtul, yatırım atağını sürdüreceklerinin müjdesini verdi.

2003 Mayıs ayından bu yana Çorum il Sağlık Müdürü olarak çalışan Dr. Fikret Purtul, il sağlık müdürü olduğundan bu yana birçok yeniliğe imza attı. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren aile hekimliği uygulamasına geçen Çorum, ilk iller arasında yerini aldı. 2007 yılında 15 hastane, 84 sağlık ocağı ve 202 sağlık evi bulunan Çorum’da bu yıl itibariyle birleşen 3 hastane ile 13 hastane, 129 sağlık evi ve aile hekimliği hizmetinin başlamasıyla birlikte 166 aile hekimliği bölgesi bulunduğunu belirten Dr. Purtul, 2003 yılında birinci basamakta poliklinik sayısı 671 bin iken 2007 yılında birinci basamakta 964 bin poliklinik sayısına ulaşıldığını ve 64 bin hastanın ise yatarak tedavi gördüğünü söyledi.

2005 yılında merkez laboratuarını hizmete açan Dr. Purtul, bu hizmetle birlikte sağlık ocaklarında da yapılan tedavi sırasında laboratuar ihtiyacını karşılayarak önceden 1. basamakta olmayan bir hizmeti vermeye başladıklarını böylece hizmet alımı ve araç kiralama sistemi ile bunu sağladıklarını ifade etti. Vekil ebe uygulaması ile 203 sağlık evinde 7 ebe bulunurken, bugün 135 köyde vekil ebe bulunduğunu vurgulayan Dr. Purtul, yeni dönemde ise 20 ebe daha alınacağını belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak ISO 9001:2000 kalite belgesi aldıklarını dile getiren Dr. Purtul, Hekim seçme özgürlüğü uygulamasına geçtiklerini kaydetti. Bebek dostu ilk il olduklarını vurgulayan Dr. Purtul, 112 acil istasyon sayısının ilde sadece 3 tane iken, artık her ilçede olmak üzere 17 istasyona ulaşıldığını ve acil vakalarda 9 dakikanın altında ulaşıldığına dikkat çekti. Aile hekimliği uygulamasına geçilmeden önce mobil sağlık hizmeti verdiklerini dile getiren Purtul, Dodurga ve Uğurludağ ilçelerinde 30 yataklı Devlet Hastanesi hizmete açtıklarını kaydetti. 100 yataklı Sungurlu Devlet Hastanesi için mevcut binanın eksikliği nedeniyle 150 yataklı hastane inşası çalışmalarına başlandığını belirten Dr. Purtul, 11 yeni ambulansın bu dönemde hizmete girdiğini söyledi.

Üç Hastane Bir Arada
Devlet Hastanesi, Hasan Paşa Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum Hastanesinin birleştirilmesiyle birlikte oluşan sorunları aştıklarını dile getiren Purtul, “Devlet hastanesi çatısı altında tüm hastanelerimizi topladık. Hasan Paşa Devlet Hastanesi’nin bulunduğu çevredeki halkı mağdur etmemek için 3 binadan bir tanesini 14 branşta hizmet veren poliklinik şeklinde düzenledik. Devlet hastanesine sadece yatan hasta ve ameliyat gibi durumlarda ihtiyaç duyulduğunda geliyorlar. Diğer iki binaya Göğüs Hastalıkları Hastanesi taşınacak, Göğüs Hastalıkları Hastanesinin yerine ise 30 Ünitlik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açacağız” dedi. Dr. Purtul, 400 yataklı yeni bir hastane için yer tahsis çalışmalarının sürdürüldüğünün bilgisini verdi.

Eğitim programları düzenlediklerini ve özellikle son dönemde kene üzerine verilen kayıpları önlemek için, bütün köylere gidilip eğitim çalışmaları yapıldığını belirten Dr. Purtul, 20 bin hane ve eve kene spreyi dağıtıldığını, öğretmen, imam ve muhtarları bilgilendirerek broşür dağıtıp ve afiş asarak halkı bilgilendirdiklerini söyledi. Ayrıca Çorum’da başlatılan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve tuzun iyotlanması programı hakkında Dr. Purtul, “ Halkımızın İyotlu tuz kullanımına ilgilerinin artırılması amacıyla ; öncelikle sosyal ekonomisi düşük köylerde olmak üzere toplam 17.180 paket iyotlu tuz dağıtımı yapıldı” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge