Ana içeriğe atla

BİLİMİ SEVDİREN VE İNOVASYONU TETİKLEYEN FESTİVAL

3-4 Eylül 2016 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezinde 2. STEM & Makers Festivali gerçekleştirilecek. Bu festival sayesinde bilimin ve teknolojinin eğlenceli yönünü göstererek 7’den 77’ye herkesin eğlenerek öğrenmesini, bilim ve teknolojiye olan ilgisini arttırmasını hedefleyen üç bileşenli bir etkinlik yapılacak.  

İnsanların ilk elden deneyim yaşamasına olanak sağlayabilecekleri bilimsel çalışmaların ve buluşların, keyifli ve anlaşılır bir şekilde ele alınacağı etkinlik hakkında Doç. Dr. Gültekin Çakmakçı, Yrd. Doç. Dr. Bahadır Yıldız ve Arş. Gör. Gökhan Kaya ile konuştuk. 

STEM & Makers Fest/Expo nedir?
STEM, fen (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering) ve matematik (mathematics) kelimelerinin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşuyor. Maker ise düşünen, tasarlayan, tasarımlarını gerçekleştiren, üreten ve bunları paylaşan bireydir.

Bu bileşenlerin ilki “STEM & Makers Fest” 7’den 77’ye herkesin katılımına açık bilim ve teknolojinin eğlence ve merak ile bütünleştirildiği bilim gösterileri ve atölye çalışmalarından oluşuyor. İkinci bileşen “STEM & Makers Expo” ise STEM ve Maker alanında hizmet veren kurumsal firmaların katılımıyla gerçekleştirilen, firmaların kendilerini ve ürünlerini tanıtabildikleri ek olarak katılımcıların da ürünler ile etkileşime girebildiği, ürünleri deneme şansı buldukları bölümdür. Bu bölümde de tanıtım stantlarında sürekli atölye çalışmaları sürdürürler. Son bileşen olan “STEM Öğretmenler Konferansı” ile Türkiye ve Dünya’da yer alan STEM ve Maker akımının eğitimdeki yansımaları, gerçekleştirilen örnekler, bu konuda hazırlanmış posterler ve etkin katılımla yürütülen öğretmen eğitimi atölyeleri ile katılımcı öğretmenler ile paylaşılır. 

Etkinlik sürecince katılımcılar bilim insanları, mühendisler, iş adamları, eğitimciler ve diğer uzmanlarla tanışma, konuşma ve etkileşime girme imkanı buluyorlar. Aynı şekilde bilim insanları, mühendisler ve eğitimciler halk ile etkileşime girerek bilimi sevdirme ve bilime özendirme imkanını elde ediyor. İnovasyon ruhuna sahip genç nesiller yetiştirmek için çocukların merak duygusunu daha da tetikleyen farklı bilim iletişimi yolları gerekli. Bu festival ile sadece çocukların değil aynı zamanda ailelerin de bilimin iş dünyasındaki uygulamaları hakkında farkındalık yaratılmak isteniyor. 

Başvuruların hala sürdüğü etkinlikte bu yıl 40’a yakın davetli konuşmacı yer alıyor. 67 farklı ilden başvurmuş olan her yaş grubundan katılımcılar için hazırlanan 75’ten fazla atölye farklı zaman dilimlerinde yaklaşık 150 oturum halinde gerçekleştirilecek. 60’ye yakın bilim şovu ve poster sunumunun da yapılacağı etkinlik farklı alanlardan bilim gösterileri ile zenginleştirilecek. Expo alanı için de 50’ye yakın kuruluş ve firmanın katılımı bekleniyor.

Neden böyle bir etkinlik düzenliyorsunuz? 
STEM & Makers Fest/Expo’nun temel işlevi bilim ve teknoloji ile halkı bir araya getirmek. Yani aslında bu etkinliği düzenlemekteki amacımız etkili bir bilim iletişimi kanalı oluşturmak ve STEM eğitimini ve maker kültürünü halk ile buluşturmak. Örnek vermek gerekirse yapılacak olan atölyeler her yaştan katılımcılar için düzenleniyor. İlkokul seviyesinden başlayarak tüm yaş grupları birlikte kodlama öğrenebilecek, aynı anda diğer bir salonda annelere özel tasarlanan atölyede anneler kendi 3B yüzüklerini tasarlayacaklar ve 3B yazıcıdan çıktısını alacaklar. Benzer şekilde öğretmenler bir oturumda STEM için geliştirilmiş etkinlikler ile öğretmenlik tecrübelerini ilerletirken diğer katılımcılar dışarıda kurulan gözlem çadırında güneş ve diğer gezegenleri gözlemleme fırsatı elde edecekler.

Sonuç olarak bilim ve teknolojiyi halk dilinde halkla buluşturmak için Hacettepe Üniversitesi olarak bu etkinliği düzenliyoruz ve her yıl düzenlemeye de devam edeceğiz.

Geçen yıl düzenlenen festivalde öne çıkan konular nelerdir? 
2015 Eylül ayında birincisi düzenlenen “STEM & Makers’ fest/expo Turkey 2015” etkinliği ile bu alanlarda ulusal düzeyde çalışan kişiler, kurumlar ve şirketler arasında network kurulması için ilk adımlar atılmış oldu. 2 binden fazla kişinin katıldığı ilk etkinliğin bize vermiş olduğu motivasyon ile her yıl düzenli olarak daha fazla kişinin erişebileceği etkinlikler düzenlemeyi hedefliyoruz.

Bu toplantıya kimler katılabilir?
STEM & Makers Fest/Expo, halkın bilim ve teknoloji ile etkileşime girmesine imkan sağlayan çok yönlü bir etkinlik olduğu için bilim ve teknoloji konularına ilgisi olan ya da olmayan herkese açık ve ücretsiz. İsteyen herkes www.stemandmakers.com adresli siteden başvurusunu gerçekleştirerek etkinliğe katılabilir veya kongre merkezinde ücretsiz olarak kayıt yapabilir.  Her yaş grubundaki bireyler için atölye çalışmaları, bilim şovları ve çeşitli etkinliğimiz bulunuyor. Bu nedenle gelen her katılımcı kendisi için bir şey bulacak. 

Yurt dışından katılım olacak mı?
Yurtdışından davetli konuşmacılarımız bulunuyor. Yurtdışında çalışmakta olan ve tecrübelerini aktarmak üzere aramızda bulunacak ve atölye ile festivale destek verecek pek çok katılımcımız bulunuyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, Mayo Clinic’te çalışmalarını sürdüren Uzm. Dr. Kaan Aktürk konuşmacı olarak katılacak. Önümüzdeki yıllarda yapılacak olan festivallerimizde katılımcı portföyümüzü geliştirmek için çalışıyoruz.

Bu yıl hangi konular ele alınacak? 
Bu sene yine Fen, Teknoloji, Matematik, Mühendislik (STEM) bağlamında yola çıkılacak ve bu alanlar maker ruhu ile harmanlanacak.  Ek olarak katılımcıların 21. yy yaşam becerilerinin farkına varmaları ve bu becerileri kazanmaları doğrultusunda aktif katılımlı atölyeler ve bilim gösterileri gerçekleştirilecek. 

Doç. Dr. Gültekin Çakmakçı , Yrd. Doç. Dr. Bahadır Yıldız ve Arş. Gör. Gökhan Kaya kimdir?
Gültekin Çakmakçı, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği alanında tamamladıktan sonra yüksek lisansı York Üniversitesi ve doktora eğitimini Leeds Üniversitesi İngiltere’de bilim eğitimi alanında tamamladı. Doktora sonrası araştırmasını Amerika Birleşik Devletleri’nde Stanford Üniversitesi medya haberlerinin bilim eğitiminde kullanımı konusunda yaptı. Hacettepe Üniversitesi STEM & Maker Lab başkanı olarak görev yapmakta olup bilimiletisimi.com bilim haberleri platformunun kurucusudur. 

Bahadır Yıldız, bilim ve teknoloji meraklısı bir matematik eğitimcisi bir akademisyendir. İlköğretim matematik eğitimi alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi alanında doktora eğitimini tamamlayarak bilim ve teknoloji merakını akademik anlamda iş hayatıyla da birleştirmiştir.

Gökhan Kaya, bilim eğitiminde çalışmalar yapan ve bu alanda farklılıkların peşinden giden bir araştırmacıdır. Fen Bilgisi Eğitimi alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda lisansüstü çalışmalarına devam etmektedir. 

Bahadır Yıldız ve Gökhan Kaya halen Hacettepe STEM & Maker Lab başkan yardımcılığı görevini yürütmektedirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge