Ana içeriğe atla

YEDİ KULE’YE YENİ BİNA

Kısa bir süre sonra 200 nitelikli odanın yer aldığı ek binanın hizmete gireceği Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Altın, 10 yıldır yaptığı görevinde dal hastanesi olarak ülkenin en iyileri arasında yer aldıklarını söyledi.

Göğüs hastalıları alanında ülkemizin en eski kurumlarından biri olan Yedikule Göğüs hastalıkları Hastanesi’nde yenilikler hızla devam ediyor. 10 yıldır başhekimlik görevini sürdüren Doç. Dr. Sedat Altın, 406 yataklı kapasitesine sahip olduklarını dile getirerek, yakın zamanda ek binanı hizmete açılacağını, içerisinde banyosu ve tuvaleti olan 200 nitelikli odanın faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi. Birçok üniversite hastanesinden daha nitelikli hizmet verdiklerini belirten Doç. Dr. Altın, uyku laboratuarı, bronkoskopi ünitesi, yoğun bakım ve alerji ünitelerinde bulunan tüm cihazların son teknolojiye sahip olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Altın şunları kaydetti: “Ek binanın hizmete girmesiyle birlikte 4 olan ameliyathane sayımız 8’e, 10 yoğun bakım yatağımız da 32’ye yükselmiş olacak. Hastanenin daha gelişmiş olması için yatırımlarımız sürecek.

“2011’de Akciğer Nakline Başlıyoruz”
Doç. Dr. Altın, “Son 4 yıldır ülkemizdeki en fazla göğüs hastalıkları hastası tedavi eden kurum oldu. Yaklaşık 70 uzman hekim ve 32 asistan doktorumuzla 9 dâhili 3 cerrahi şeflik olarak hastalarımıza hizmet veriyoruz. Hastanemizde özellikle kronik bronşit , astım, akciğer kanseri zatürre, pulmoner emboli denilen pıhtıya bağlı hastalıklar ve diğer interstisyel akciğer hastalıklar gibi nadir rastlanan hastalıklar gerek ayaktan gerekse yatırılmak suretiyle tedavilerini yapılıyor. Daha sonra hastaların kontrolleri yapılmaktadır. Yeni ünitelerimizde evde bakım hizmeti vermeye başladık. 2011 yılı içerisinde eğitimlerini tamamlamış olan sağlık ekibimizle ‘Akciğer Nakli Ünitemizi’ faaliyete sokacağız. Hastanemizde yıllık yaklaşık 300 bin poliklinik hizmeti verilirken, 17 bin yatan hastaya yatarak tedavi hizmeti vermekteyiz ve yaklaşık 6 bin civarında da ameliyat gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra akciğer tübörkülozu ile ilgili de özellikle İstanbul’da ‘Doğrudan Gözetim’ tedaviye geçildikten sonra genç ve erken vakalarda tedavi başarı oranları yükseldi. Biz de daha çok, komplike ve çok ilaca dirençli tüberküloz hastalarını yatırmaktayız”

“Göğüs Cerrahisinde Bilimsel Yayınların Yüzde 10’u”
İlaca dirençli vakaların daha uzun yatırılarak tedavi edilmelerinde başarı elde edildiğini kaydeden Doç. Dr. Altın, Ayrıca hastanede akciğer kanserli hastaların ileri dönemde bronkoskopik işlemleri, endobronşial tedavileri denilen yöntemlerle lazer, Argon Kriyoterapi (Dondurarak Tedavi) denilen yöntemlerle hastaların rahat nefes almalarını sağladıklarını bildirdi. Ana bronşta tıkayıcı tümörleri olan hastalara, stent yerleştirilerek hastaların son dönemlerini daha rahat geçirmesinin sağlandığını ifade eden Doç. Dr. Altın, “Kemoterapi ünitemizde de akciğer ameliyatı olduktan sonra veya olamayan hastalarda da akciğer kanser tedavileri yapılıyor.
Göğüs cerrahisi konusunda ülkemizde üretilen yayınların yüzde 10’nu hastanemiz çalışanları tarafından gerçekleştiriliyor. Ülkemizde yıllardır ihmal edilen bir konu da, akciğer naklidir. Türkiye’de yılda ortalama 300-400 hastaya akciğer nakli yapılması gerekiyor. Yurtdışında 100 bin dolara mal olan, parası olanların bile sıra gelmediği için hayatını kaybettiği akciğer nakli, Türkiye’deki maliyeti yaklaşık 10 bin dolar. Devlet hastanesinde yapıldığı için sosyal güvencesi olan hastalar, bu parayı da ödemeyecek” dedi.

Hastane 2011 Yılında Akredite Olacak
Doç. Dr. Altın, günlük müracaat eden hastaların yüzde 85’nin işlemlerinin aynı gün içerisinde çözümlendiğini sadece tomografi ve patoloji gereksinimi olan hastaların en geç bir hafta içerisinde teşhis ile tedavilerine başlandığını söyledi. 2004 yılında kalite belgesi aldıklarını 2011 yılında da akredite olacaklarını belirten Doç. Dr. Altın, çalışmalarının devamlı olması için stratejik plan geliştirdiklerini, iç ve dış denetim yaptıklarını kaydetti.

“SUT Düzenlemeleri ile Gelirler Yükseltilmeli”
Doç. Dr. Altın, göğüs Hastalıkları Hastanelerinde, tüberküloz hastalarının ücretsiz muayene edildiğini, ayrıca Bütçe Uygulama Talimatındaki göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisinin işlem fiyatlandırılmalarının düşük olduğun bildirdi. Hastanede iyi hizmet verebilmek için döner sermaye kaynaklarının arttırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Altın, “Özellikle hastalarımızın daha iyi imkanlardan faydalanabilmesi ve döner sermaye kaynaklarının arttırılabilmesi için Sağlık Uygulama Talimatı (SUT)’nda fiyat düzenlemelerinin yapılması lazım. Bununla ilgili girişimlerimiz var, sonuçlanmasını bekliyoruz. Ayrıca Dal hastanesi olduğumuz için diğer branşlar konsültan şeklinde döner sermayeye katkıları daha düşük” şeklinde konuştu.

“Çerçeve İhalesinin Çerçevesi Tam Olarak Çizilmeli”
İki yıldan bu yana ihale sisteminde sorun yaşadıklarını dile getiren Doç. Dr. Altın, “Hastanelerin ortak ihale sistemlerinde satın alınan malzemelerin teknik şartnamelerin çok iyi hazırlanmadığından dolayı, kullanılan malzemelerden sıkıntı çekiyoruz. Çerçeve ihalesinin çerçevesi tam olarak çizilmeli. Ödemelerimizi 3 ay içerisinde yapıyoruz, son yıllarda hastane ödemeleri belli kurallara bağlanarak güvence altına alındı. Yeni açılacak ek binanın ihtiyaçları için yeni alımlarla ilgili Sağlık Bakanlığımız destek verecek” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge