Ana içeriğe atla

SAĞLIĞINIZI KENDİNİZ YARATIN

Yoga ve Stres Yönetimi Uzmanı Elvan Demirkan ile 'Sağlığınızı Kendiniz Yaratın' çalışmalarını ve son kitabı 'Erken Akıllan Geç Yaşlan' ı konuştuk.

İşletme mezunu olduğu halde çok daha farklı bir konu üzerine çalışmayı tercih eden Elvan Demirkan, Amerika Washington DC’de yaşıyor. Yoga Eğitmenlik sertifikasını Integral Yoga Institute’den alan Demirkan, 10 yıldır yoga temelli stres idaresi yöntemini uyguluyor ve öğretiyor. Eğitim verdiği kurumlar arasında USA Today gazetesi, Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), Amerikan Ticaret Bakanlığı, IMF, Time Dergisi, Fairfax Hospital ve Prince William Hospital olan Demirkan aynı zamanda American University’de kredili ders veriyor.

2007 yılında Remzi kitapevinden bestseller olarak çıkan 'Erken Akıllan Geç Yaşlan' kitabından sonra Demirkan, Türkiye'de çeşitli sektör yöneticileri ve çalışanları için seminerler düzenledi. Bu seminerlerde 'Sağlığınızı Kendiniz Yaratın' konseptli bir program geliştirdi.

Sağlıklı yaşlanmanın yaşlılıktan çok önce başladığı bir gerçek
Elvan Demirkan, nasıl yaşlandığımızı belirleyen en önemli faktörün nasıl yaşadığımız olduğunu ve sağlıklı yaşlanmanın yaşlılıktan çok önce başladığını söylüyor. Demirkan; “Vücudun esnekliğini ve direncini kaybetmesini, ağrı ve sızıların artmasını, yaşlanmanın başlangıcı olarak görüyoruz. Oysa yıllarca vücudun ihtiyaçlarını, bakımını ihmal etmiş olmanın, nerede durulacağını veya değişiklik yapılması gerektiğini bilmemenin sonuçları bunlar. Hayatımızda bu noktalara (çok erken!) gelmememiz için gerekli duyarlılığı, bakış açısını ve stratejileri daha erken yaşta oturtma alışkanlığını yaratmamız gerekiyor. Uzun ömürlü olmak için yapacağınız pek çok şey, yaşam kalitenizi de arttıracaktır” şeklinde konuşuyor. Ayrıca Elvan Demirkan sözlerine şunları ekledi: “ Programda ev, iş, çocuk, para, anne, baba, sevgili, sağlık, kariyer stresinin içinde hayatımın kontrolü benim elimde diyebileceğiniz bir sığınak yaratabilmeniz için farklı bir bakış açısı sunuyorum. Öyle Robin Sharma'nın kitabındaki gibi Ferrari'yi satmaya, Hindistan'a gitmeye gerek yok bunun için. Biraz akıl, biraz sağduyu, biraz da disiplin yeterli. Programda üzerinde durduğum iki konu; Fiziksel yorgunluktan çok zihinsel yorgunlukla başa çıkabilmek. Bir de enerjinizi doğru kullanmanın yolları. Bu yüzden gün içinde enerjinizi doğru kullanabileceğiniz, hem de zihinsel yorgunluktan yıpranmayacağınız bazı rahatlama teknikleri günlük yaşantınıza nasıl adapte edebileceğinizi gösteriyorum.”

Uyguladığı programla amacının vücudun dış yüzeyine anlık bir bakım sağlamak olmadığını dile getiren Demirkan; fiziksel, duygusal ve zihinsel dengeyi oturtacak uzun vadeli bir bakım gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Yaptığı programla birlikte daha etkili olduğunu ifade eden Demirkan: “ Eve dönerken sadece ‘her şeyden uzaklaşabildiğiniz bir seanstan’ değil, her gün kolaylıkla uygulayabileceğiniz sağlıklı alışkanlıklar ve rahatlama tekniklerini de beraberinizde götürebileceksiniz. Programda uygulanacak yoga terapisi ile boyun, sırt ve bel bölgesindeki ağrı ve gerginliği hafifletebileceksiniz. Öğreneceğiniz rahatlama teknikleri vücudunuza güveninizin artmasını ve verdiği mesajları dinlemenizi sağlayacak, ve stres faktörüne daha sağlıklı bir adaptasyonun geliştirebileceksiniz” diyor.

Fiziksel durumunuz ne olursa olsun bu programın vücudu ve düşünceyi bütünleştiren özelliğinin hissedileceğini söyleyen Demirkan, böylece bedenin rahatlayıp, açılması, nefesin düzene girmesi ile gelen enerjinin, bütünlüğün, uyumun ne olduğunu bir kez hissettiniz mi o yönde gelişmeye devam edeceğini belirtiyor.
Konuşma Konuları içerisinde; iç güdünüzü keşfedin, vücut ve düşünce gücü ile stresi idare etmenin yolları, sağlıklı bir yaşam için düşünce, davranış ve beden esnekliği, genç, sağlıklı ve kaliteli yaşamın reçetesi, farkında yaşamak günlük yaşantıda uygulanabilecek farkında yaşam pratikleri, yöneticiler İçin yoga/meditasyon derslerini içeriyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge