Ana içeriğe atla

KURTULUŞ SAVAŞINA KATILAN TIBBİYELİLERİN ANISINA YAPILAN: “ULUSAL TIP GÜNLERİ”

Kurtuluş Savaşına katılan tıbbiyelilerin anısına yapılan ve bu yıl Dr. Reşit Galip ve Hemşire Safiye Hüseyin Elbi anısına düzenlenen uluslararası katılımlı 5. Ulusal Tıp Günleri’nde, koruyucu sağlık hizmetleri üzerinde durulacak.

İlki Atatürk’ün onursal başkanlığında düzenlenen “Milli Tıp Kongresi”, bu yıl “Dr. Reşit Galip ve Hemşire Safiye Hüseyin Elbi Uluslararası Katılımlı 5. Ulusal Tıp Günleri” ismi altında 17-19 Ekim tarihleri arasında Kastamonu’da yapılacak. Yurtiçi ve dışından 200’ün üzerinde davetli bilim insanının katılmasının beklendiği kongrede önemli konular ele alınacak.

Kongre düzenleme kurulu adına Eş Başkan Op. Dr. Erkan Balkan, toplantı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Toplantıların düzenlenme amacının temelinde, “Toplumcu Tıp” anlayışı ile günümüz tıbbının koruyucu, tedavi ve rehabilite edici yönleri ile bir bütün olduğu yatmaktadır. Bunun yanında toplumu sağlık yönünden ilgilendiren önemli konuları işledikleri için veteriner hekimlik, çevre mühendisliği ve biyomühendislik, sağlığın ayrılmaz parçası diş hekimliği, sağlık uygulamasının önemli bölümü hemşirelik, geçmişten geleceğe ışık tuttuğu için arkeoloji, geleneksel tıbbi konuları bir kültür mirası olarak incelemesi nedeniyle halk bilimi, çeşitli konularda hukuka dayanak oluşturan adlî tıp, her bilim dalının olduğu gibi, kendi gelişimini araştırıp ortaya çıkaran tıp tarihi, özellikle hekim-hasta ilişkilerini düzenleyen sağlık hukuku konularında multidisipliner bildiriler sunmaktadır. Disiplinler arası ortak görüşler ve uygulama stratejileri geliştirmenin yanı sıra, toplumun bilinç düzeyinin artmasına yönelik “farkındalık yaratma” hedefi de bulunmaktadır.” 

Bir diğer önemli amaçlarının Milli Kurtuluş Savaşı ve sonrasında ulusal sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde öncü ve önderlik etmiş, Sağlık Ordusunun bireylerini anımsatmak olduğunu kaydeden Balkan, “Bu değerli sağlık çalışanlarının hizmetlerini genç kuşaklara aktarmak bir anlamda sorumluluktur. Böylece onlara olan vefa borcumuzu bir nebze de olsa ödeyebiliriz” dedi.

1925 Yılında Tıp Sergisi
Dr. Balkan, toplantının tarihçesi hakkında şunları söyledi: “1.Milli Tıp Kongresi 1-3. Eylül. 1925’te Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın himayelerinde, Türkiye Tıp Encümeni’nin (Türkiye Tıp Akademisi) kararı ve yönetim kurulunun düzenlemesi ile Ankara’da, Meclis Başkanı Kâzım (Karabekir) Paşa’nın özel izniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) binasında yapılmıştır. Üç yüzden fazla temsilcinin katıldığı kongre nedeniyle Halk Fırkası (Cumhuriyet Halk Partisi) binasında röntgen filmleri ve birçok tıbbi alet ve ilaçları içeren bir tıp sergisi açılmıştır. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa, birçok kez kongreye gelerek görüşmeleri dinlemiş ve tıp sergisini de büyük bir dikkatle incelemiştir.

Koruyucu Hekimliğin Önemi Vurgulanmalı 
Bu ilk toplantıda toplumsal hıfzısıhha (koruyucu hekimlik) şartlarının bütün halka sosyal şartlarına göre uygulanması gerektiği, böylece sayısal olarak öncelikle doğum ve ölüm sorunun çözümlenmesi gerekliliği ve o yılki toplantının da asıl konularından birinin bu olduğunu belirtilmiştir. Nüfusun memleketin başlıca serveti olduğu, uzun yıllar süren savaşlar nedeni ile üretime katkı sağlayan özellikle erkek nüfus azlığı söz konusudur. İlk toplantıda adaletin dağıtılması ve emniyetin temini gibi nüfusun da aynı şekilde iyi idare edilmesi gerektiği, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve çeşitli malûliyetlerde  “sigorta uygulaması” konularında da hekimlere görev düştüğü belirtilmiştir.  Milli Tıp Kongreleri 1968 yılına kadar 20 kez yapılmıştır.

Ulusal Kurtuluş Savaşına Katılan Tıbbiyelilerin Anısına Yapılıyor
Toplantıların çekirdeğini Ankara, İzmir ve Antalyalı bir grup tıp fakültesi öğretim üyesinin, diş hekimi ve veteriner hekimin çabaları ile gönüllülük temeline dayalı bir birliktelik ruhu ile 18-19 Aralık 2010 tarihinde İzmir’de 1. Ulusal Tıp Günleri olarak, Millî Tıp Günleri’nin heyecanı ve duyarlılığı ile Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk anısına toplantı düzenlendi. Toplantıları izleyen tüm katılımcıların ortak görüşü olarak, bundan sonra yapılacak toplantıların, Ulusal Kurtuluş Savaşına katılıp, cephede Harbiyeli, Meclis’te Mülkiyeli gibi çalışan Tıbbiyelilerin anısına düzenlenmesi kararlaştırıldığını, bu yıl 5. Ulusal Tıp Günleri’nin, 17-19. Ekim.2014 tarihlerinde "Türk Kurtuluş Savaşı'nın önder isimlerinden Dr. Mustafa Reşit Galip Baydur ve Türk Hemşireliğinin öncülerinden Safiye Hüseyin Elbi" anısına Kurtuluş Savaşı’nın ve Atatürk Devrimleri’nin önemli şehirlerinden Kastamonu’nun ev sahipliğinde yapılacak.”

Yorumlar

dedi ki…
Tebrikler

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge