Ana içeriğe atla

“BAKANLIĞIN MUHABİRİ GİBİ DEĞİL ÇALIŞTIĞI KURUMUN MUHABİRİ GİBİ DAVRANMALI”

SAĞLIK HABERCİLİĞİNE YÖN VERENLER


Günümüzde basın kuruluşlarının “sağlık muhabiri” çalıştırma gereği duyduğunu söyleyen Hürriyet Gazetesi Sağlık Muhabiri Meltem Özgenç,“Sağlık muhabiri bir firmanın ya da bakanlığın muhabiri gibi değil çalıştığı kurumun muhabiri gibi davranmalı ve her konuşmada haber kokusu aramalı” dedi. 

Sağlık haberciliğinde tarafsız haber yapmanın çok önemli olduğu kuşkusuz bir gerçek. Bu alanda haber yazan sağlık muhabiri ya da editörün tarafsız olarak yaklaşması, bir kurum ya da kuruluşun çalışanı gibi davranmaması gerekir. Haberi tarafsız şekilde hazırlamalı. Sağlık haberciliğinde uzmanlaşmanın önemine dikkat çeken Hürriyet Gazetesi Sağlık Muhabiri Meltem Özgenç, konu ile ilgili şunları söyledi:  “Sağlık haberciliği geçmişte alanda uzmanlaşma gerekmeyen bir bölümdü. Ancak günümüzde gazeteler ve dergiler “sağlık muhabiri” çalıştırma gereği duyuyorlar. Çoğu gazetede sağlık sayfası ve editörleri bulunuyor. Bu yanlış ya da eksik olabilecek birçok hatayı engelliyor.

Sağlıkla İlgili “Her Şey” Haberdir
Habercilikte en önemli kural “her şey haberdir” mantığıdır. Sağlıkla ilgili de “her şey” haberdir. Her konuda olduğu gibi teknik bilgiye sahip olunması gerekiyor.

Haberi Yazarken Çok Büyük Umut Vermemek Gerekiyor
Sağlık haberleri vatandaşı çok yakından ilgilendiriyor. Haberi yazarken çok büyük umut vermemek, yanlış yazmamak gerekiyor. Örneğin, Parkinson hastalarıyla ilgili umut verici bir ilaç çalışması var ama denemeler 3 yıl içinde başlayacak. Haberi yazarken “Parkinson hastalarına müjde. Çare bulundu” gibi bir başlık atmak sağlık muhabirinin yapacağı en büyük hatalardan biri olur. 


Sokaktaki Vatandaşın Anlayacağı Dilde Yazmalı
İdeal bir sağlık muhabiri, en azından vatandaştan daha fazla teknik bilgiye sahip olmalı. Ancak haberi yazarken teknik ayrıntıdan çıkarıp sokaktaki vatandaşın anlayacağı dilde yazmalı. 

Bakanlığın Muhabiri gibi Değil Çalıştığı Kurumun Muhabiri gibi Davranmalı
Sağlık muhabiri bir firmanın ya da bakanlığın muhabiri gibi değil çalıştığı kurumun muhabiri gibi davranmalı ve her konuşmada haber kokusu aramalı. Haberi ortaya koyan fotoğraf ve başlıktır. Kullanılan dilin yalın olması da bir o kadar önemlidir. 
Sağlık programlarında konuklar kesinlikle uzman kişilerden seçilmeli. Aksi halde yanıltıcı haberler insan sağlığını tehlikeye atar.


Sağlık Konulu Yayınlara İlişkin Bir Denetim Yok
Sosyal medyada bilgiler çok hızlı yayıldığı için özellikle doğru olmasına çok dikkat edilmeli. Sağlık konulu yayınlara ilişkin bir denetim yok. Ancak en azından sağlık konusunda çok yazıp çizmiş bir editörün gözünden geçmesi her zaman en sağlıklısıdır.  

Fotoğraflar İnsanın Canını Sıkacak Türde Olmamalı
Sağlık haberlerinde kullanılan fotoğraflar insanın canını sıkacak türde olmamalı. Ayrıca örneğin meme kanserini anlatıyorsanız, koyduğunuz fotoğraf açık saçık bir meme fotoğrafı olmamalı. Bu kesinlikle kadınların kendilerini kötü hissetmelerine neden oluyor. 


İsteyen Haber Kaynağı Kendini Gizler
Haberlerde 5N 1 K kuralı önemli. Her zaman haber kaynağı belirtmek zorunda değilsiniz. Sonuçta isteyen haber kaynağı kendini gizler ve bir gazetecinin yapması gereken bunu hiçbir zaman hiçbir yerde deşifre etmemektir.” 

Meltem Özgenç kimdir? 
1980 Almanya doğumlu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 2 yıl TRT’de, 7 yıl ANKA Haber Ajansı’nda, 6 yıldır da Hürriyet Gazetesi’nde muhabirlik yapıyor. Birden fazla baktığı alanı var. Sağlık muhabirliğin de yaklaşık 7-8 yıllık geçmişi bulunuyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge