Ana içeriğe atla

"HASTANE KAFETARYALARININ İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR"

Türkiye’nin 12 şehrinde yapılan Dumansız Hava Sahası Yasası’na uyum araştırma sonucunu değerlendiren Johns Hopkings Bloomberg Halk Sağlığı Bölümü'nden Doç. Dr. Ana Navas-Acien, “Türkiye'de halka açık tüm mekanlarda sigara kullanımını yasaklayan Dumansız Hava Sahası Yasası'na uyum genel olarak iyi. Ancak uyumun, özellikle kahvehaneler, barlar, gece kulüpleri ve hastanelerin kafetaryalarında iyileştirilmesi gerekiyor” dedi.

2008 yılında uygulamaya geçen Dumansız Hava Sahası Yasası’na göre, 2009 yılında kapsamı genişletildi. ABD’den Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi tarafından yürütülen "Dumansız Hava Sahası Yasası: Türkiye Değerlendirmesi" çalışmasının sonuçları açıklandı. 

Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Johns Hopkings Bloomberg Halk Sağlığı Bölümü'nden Doç. Dr. Ana Navas-Acien, Türkiye'nin bu konuda elde ettiği başarının dünyaya örnek olduğunu belirterek, yapılan gözleme dayalı araştırma ile halka açık alanlarda yasaya ne kadar uyulup uyulmadığının, eksiklerin neler olduğunun belirlenmesini istediklerini dile getirdi.

“Hastanelerin Kafetaryalarında İyileştirilmesi Gerekiyor”
Çalışmanın sonuçlarını açıklayan Acien, şunları söyledi: “Türkiye'de halka açık tüm mekanlarda sigara kullanımını yasaklayan Dumansız Hava Sahası Yasası'na uyum genel olarak iyi. Ancak uyumun, özellikle kahvehaneler, barlar, gece kulüpleri ve hastanelerin kafetaryalarında iyileştirilmesi gerekiyor.” 

Çalışma kapsamında 12 şehirde 39 bin 936 kişinin halka açık alanda gözlendiğini belirten gözlemlerin Acien, “Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Van ve Trabzon illerinde yapıldı. Her şehirde üniversiteler, orta öğretim okulları, hastaneler, devlet daireleri, alışveriş merkezleri ve eğlence yerlerinde gözlemler gerçekleştirildi. Eğlence yerleri olarak restoranlar, barlar, kahvehaneler, kafeler ve gece kulüplerinin araştırmaya dahil edildi. Her şehirde üniversiteler, orta öğretim okulları, hastaneler, devlet daireleri, alışveriş merkezleri ve eğlence mekanlarında gözlemler yapıldı. Her mekanda ana giriş, merdivenler, tuvaletler, bekleme ve yemek yeme alanları gibi noktalarda gözlemler yapıldı. Mekanda sigara içen biri gözlendiğinde o mekan uyumsuz olarak değerlendirildi” dedi. 



"Uyum, Okullar, Devlet Daireleri ve Üniversitelerde Yüzde 90'ın Üzerinde"
Araştırmaya göre, yasaya uyumun okullar, devlet daireleri, alışveriş merkezleri ve üniversitelerde yüzde 90’ın üzerinde, hastanelerde ise yüzde 79 olduğunun saptandığını kaydeden Acien, şunları kaydetti: “Tüm bu mekanlarda, uyum sorunun en fazla yaşandığı yerlerin yemekhane ve kafeterya alanları olduğu görüldü. Eğlence yerlerinde ise uyum kafelerde yüzde 94, restoranlarda yüzde 93, kahvehanelerde yüzde 78, bar ve gece kulüplerinde ise yüzde 20 olarak saptandı. Çalışılan iller arasında uyum açısından önemli farklılıklar bulunamadı."

“Hastane ve Diğer Mekanların Yemek Yenen Alanlarında Uyumu Artıracak Değişiklikler Yapılmalı”
Çalışma kapsamında, taksilerdeki uyumun ise 172 yolculuk sırasında yapılan gözlemler ile belirlendiğini dile getiren Acien, " Bu yolculuklar sırasında taksi şoförlerinin yüzde 5'inin sigara içtiği gözlendi. Bu oran İstanbul'da yüzde 12'ye yükselirken, Adana, Balıkesir, Gaziantep, Trabzon ve Van'da yapılan gözlemlerde sigara içen şoföre rastlanmadı" diye konuştu.

Çalışma sonuçlarına göre, yasaya uyumun eğlence mekanlarında, özellikle de barlar, gece klüpleri ve kahvehanelerde artırılması gerektiğinin ortaya çıktığını belirten Acien, “Araştırma sonucu, hastane ve diğer mekanların yemek yenen alanlar ve bazı şehirlerdeki taksilerde de uyumu artıracak değişiklikler yapılması gerektiğine işaret etmektedir" şeklinde konuştu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge