Ana içeriğe atla

HEKİMLERE BİTKİSEL TEDAVİ İÇİN HAP BİLGİLER


Muayene sırasında hastalara önerilecek bitkisel tedavi seçenekleri ve ilaç tedavisi ile birlikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarıda bulunan Türk Eczacılar Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Ecz. Nevin Taşlıçay, hastalıklara bitkisel kaynaklı tedavi önerisi için hap bilgiler verdi.

Bitkisel tedavi günlük hayatta hastaların sık başvurduğu yöntemler, peki hastaların tedavisi sırasında neler kullandığını ve bu durumda tavsiye edebilecek çözüm yollarını Türk Eczacılar Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Ecz. Nevin Taşlıçay, Sağlık Dergisine anlattı.
Mabet ağacının yapraklarının hafızayı güçlendirdiğini, unutkanlığı giderdiğini, kulak çınlamasını azalttığını anlatan Taşlıçay, “Eğer hasta bu bitkiyi kullanırken, ağrım var diye bir de aspirin kullanırsa iç kanama olabilir veya burun kanaması olabilir” dedi.  
Bitkisel tedaviler hakkında hekimlerin günlük konsültasyon sırasında işine yaracak hap bilgiler veren Taşlıçay şunları söyledi: “Zayıflamak için aşırı ısırgan çayı içen ya da ısırgan kapsülü kullanan kişi, böbreklerinde sorun yaşayabilir. Antibiyotikler iyi ve kötü bakterileri birbirinden ayırt edemez, çok kullanımı ilaca karşı direncinizi zorlar. Diyete daha fazla lif eklenmesi, kendi mayaladığınız yoğurdun tüketilmesi iyi bakteri seviyesini artırabilir. Özellikle antibiyotik kullanımı sırasında probiyotikler alınabilir. İşlenmiş yiyecek tüketimini aza indirmek, fast-food’dan uzak durmak sağlıklı beslenmek adına önemlidir. Birçok vitamin suda çözünür, depolanmaz. Hızla kana karışıp 2-3 saatte de idrarla atılırlar.

“A Vitamini, Doğum Kusurlarına Sebep Olabileceğinden Hamilelere Verilmemeli”
Cilt sorunları için verilen A vitamini, doğum kusurlarına sebep olabileceğinden hamilelere verilmemelidir. Sebzelerde bulunan B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısı ile kayba uğrayabilir, uzun süre pişirilmemelidir. Ayrıca sebzeler pişerken buhar kaybolmayacak şekilde kapalı kapta pişirilmelidir.

“Biotin; Kırılmış Ve Çatlamış Tırnaklarda, Saç Dökülmesinde En Az Üç Ay Kullanımla Sonuç”
Güneşe hassasiyet oranı yüksek bir cilt, muhtemel niasin yetersizliğinin göstergesi olabilir. Biotin; kırılmış ve çatlamış tırnaklarda, saç dökülmesinde en az üç ay kullanımla sonuç alabileceğiniz bir destektir.
C vitamini kullanan birisi, kan veya idrar tahlili yaptırması gerekiyorsa bunu, hastaya sormak gerekir. C vitamini dışkıda kanın mevcudiyetini gizleyebilir. Aspirin C vitamininin vücuttan atılımını en az iki kat artırır.

Meyan Kökü Öksürüğe Ve Gıcığa İyi Gelir, Tansiyon Yüksekliğine Yol Açar
Yoğurdun yeşilimsi suyu B2 vitamininden zengindir ve mutlaka kullanılmalıdır. Riboflavin
metabolizma hızını artırır. Meyan kökü öksürüğe ve gıcığa iyi gelir, tansiyon yüksekliğine yol açar, kalbe iyi gelmez. Tansiyon ilacı ile birlikte alınıyorsa, ilaç iyileşmeyi sağlamayabilir.
Prostatı olan kişiye sık idrara çıkma sorununa çözüm için ısırgan kökü çayı verilebilir.
Ananas ödemi çözer, içeriğindeki bromelin enziminin etkisi ile sindirimi kolaylaştırır ve vücutta oluşan faz la suyun atılmasında etkili olur. Ödemi olduğunu düşündüğünüz hastalarınıza günlük beslenmesine 1-2 dilim ananas ekleyin.

Çinko Hücre Yenilenmesini Artırır
Çinko bağışıklık sisteminin gelişmesinde, yaraların iyileşmesinde, göz sağlığı ve kemik gelişiminde etkilidir. Çinko vücutta 100’e yakın enzimin yapısında yer alan bir mineraldir. Hücre yenilenmesini artırır. Büyüme için elzemdir. Çinkonun en iyi kaynakları deniz ürünleri, et, balık, süt, peynir, yumurta, yağlı tohumlar, kuru baklagiller ve tahılların özüdür. Çinko yetersizliğinde büyüme geriliği, saç dökülmesi, hastalıklara karşı dirençsizlik, yaraların iyileşmesinde gecikme görülebilir. Aşırı çinko alındığında da demir emilimi engellenir.

“Demirden Zengin Besinler C Vitamini İçeren Yiyeceklerle Birlikte Tüketildiğinde Emilim Artar”
Kansızlık genel bir problemdir. Demir kaynakları kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlardır. Hayvansal besinlerle alınan demir bitkisel besinlerle alınana göre vücudumuzda daha fazla emilir ve yararlılığı daha fazladır. Demirden zengin olan besinler, C vitamini içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde demirin vücutta emilimi artar.

Folik Asit Yetersizliğinde Anemi Gelişir
Lahanada bol miktarda vitamin, mineral, posa ve antioksidan bulunur. Aynı zamanda içeriğindeki kükürtlü bileşikler kanser, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Folik asit yetersizliğinde anemi gelişir. Folik asit suda eriyen bir vitamindir. Bu nedenle yiyeceklerin kaynatma suyu atılırsa kayıplar oluşur. En iyi kaynakları balık, yumurta, yeşil sebzeler, domates, yeşil mercimek, tam tahıllı besinler, ceviz içi ve portakaldır.
Özellikle omega-3 bakımından zengin olan keten tohumu, kalp-damar hastalıklarından korurken, içeriğindeki posa bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önler. Sabah açken 1 bardak ılık su ile bir tatlı kaşığı keten tohumu tüketilmesi bağırsak hareketlerini düzenler.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...