Ana içeriğe atla

ULUSAL KAN VE KAN ÜRÜNLERİ REHBERİ'NDE YENİLİKLER YAPILDI


Sağlık Bakanlığı ve Kızılay'ın çıkardığı Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi'nde yenilikler yapıldı ve bağışçıların hangi durumlarda kan veremeyeceği belirlendi.

Gönüllü fanatik kan bağışçılarının talepleri yüzleri güldürdü. Kan veren bazı vatandaşların Bağışçı Sorgulama Formuna "Fenerbahçeliyim kanımı Galatasaraylılara vermeyin" ya da "Kanımı Fenerlilere vermeyin" diye not düştükleri görüldü. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Türkyılmaz "Sağlık Bakanlığı ya da Kızılay yetkilileri tabi ki bu notları dikkate almıyor" dedi.

Kanımı Fenerlilere Vermeyin
Sağlık Bakanlığı ve Kızılay'ın çıkardığı Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi'nde yenilikler yapıldı ve bağışçıların hangi durumlarda kan veremeyeceği belirlendi. Konu hakkında bilgi veren Türkyılmaz, Bağışçı Sorgulama Formunda da değişiklikler yaptıklarını ve bu formlara bazı ilginç notların düşüldüğünü anlattı. Bazı bağışçıların sorgulama ve onay formuna ilginç notlar eklediğini ifade eden Türkyılmaz, "Fenerbahçeliyim kanımı Galatasaraylılara vermeyin" ya da "Kanımı Fenerlilere vermeyin" diyenlere rastladıklarını ancak bunların yetkililer tarafından dikkate alınmadığını aktardı.

Dövme ve Botoks Yaptırana Bir Yıllık Yasak
Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi'ndeki yenilikleri de anlatan Türkyılmaz şöyle konuştu: "Düzenlemeye göre botoks, dövme, akupunktur, piercing, saç ekimi veya estetik müdahaleler yaptıran vatandaşlardan da bir yıl süre ile kan alınamayacak. Sivilce tedavisi, sedef hastalığı, kellik için herhangi bir ilaç kullananlar da belli sürelerle kan veremeyecek.

Tutuklular da Kan Veremiyor
Üç günden fazla hapis ya da gözaltında kalanlar da 12 ay kan bağışçısı olamıyor. Bunun en önemli nedeni hastalıklardaki pencere dönemi. Her hastalıkta “pencere” dediğimiz bir dönem var. Bu dönemde hastalık test yapılsa da test negatif çıkıyor. Sorun yokmuş gibi görünüyor. Oysa tutuklularda riskli durumlar olabileceği için kanı risksiz kişilerden almayı tercih ediyoruz. Sağlıkçılar için önemli olan güvenli kan teminidir. Bunların hepsi diğer vatandaşın sağlığı için, kan vermemesi için değil."

Bağışcıya 'Hayat Kurtardınız' Mesajı
Kızılay Kan Hizmetleri Müdürü Levent Sağdur da bağışçıların kanlarının başka bir hastaya verildiğinde bilgilendirildiklerini aktardı. Sağdur, "1 milyon 800 bin donasyona ihtiyacımız var. Geçen yıl 1 milyon topladık. Kan bağışçılarına 'Kanınızda herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamıştır. Kanınız şu hastaneye gönderilmiş ve kullanılmıştır. Hayat kurtardınız' diye mesaj geliyor" dedi. Sağdur, bunun vatandaşların kafalarındaki soru işaretlerini giderdiğini ve bir daha kan vermeye teşvik ettiğini söyledi.

Yalan Beyana Hapis
Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımıcı Murat Türkyılmaz, bağışçıların yanlış beyan verememeleri gerektiğinin önemine değindi. Türkyılmaz, "Bağışçı Sorgulama Formuna verilecek yanıtların doğruluğu hayati önem taşıyor. Bazı vatandaşlar uzun sürdüğü için sıkılabiliyor. Ancak risk durumları yalnızca bu şekilde tespit edilebilir. Eğer kan bağışında bulunan kişinin yalan beyanda bulunduğu tespit edilirse, bu kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ya da 500 gün adli para cezası ile karşı karşıya kalıyor" dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge