Ana içeriğe atla

SURİYE İLE KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON İŞ BİRLİĞİ


Suriye’den gelen hekim heyeti Bayındır Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Bölümü ile bir işbirliği anlaşması yaptı. Anlaşmaya göre hem hastalar hem de hekimler ülkemize gelecek.

Bayındır Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Bölümüne Suriye’den hekim heyeti geldi. Toplantıya Teshrin Hastanesi Hematoloji ve Onkoloji Bölüm Başkanı Dr. Hala Hadish, Kemik İliği Nakli Ünitesi’nden Dr. Ziad Almasri, Doktor Khaled Ataya ve Hematoloji uzmanı Dr. Muhammed Barr Ali katıldı. Bayındır Hastanesi ile işbirliği anlaşması yapan heyet hem Suriye’den hasta nakliini sağlayacak hem de eğitim alma imkanı bulacak.

“Suriye’de Allojenik Nakli Yapılmasında Güçlük var”
Öncelikle Suriye’den hastaların gelmesi sağlanarak nakil işlemleri yapılacağını ardından beraber çalışma şartlarının oluşturularak Suriyede birlikte yapmak istediklerini söyleyen Bayındır Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, “Suriye’de allojenik kemik iliği nakli yapılmıyor. Suriye’de Otolog kemik iliği nakli, toplam 20 tane yapılmış. Bayındır hastanesinin seçilme nedeni, Suriyeli hekimler ülkemize gelerek çalışmaları yakından takip ettiler ve çok beğenmelerinden kaynaklanıyor” dedi.

“İtalya’dan İstediklerini Bulamadılar Türkiye’ye Geldiler”
Kısa zamanda nakli yapabilecek hastaların ülkemize geleceğini belirten Prof. Dr. Dinçer, Suriye’deki hastane şartlarının bu naklii yapmaya uygun olmadığını söyledi. Daha önce Suriyeli hastalarını, İtalya’ya gönderdiklerini ama istediklerini bulamadıkları için ülkemizi seçtiklerini dile getiren Prof. Dr. Dinçer, gelen hekimlerin allojenik operasyonların nasıl yönetildiğini de görme imkanı bulacaklarını ifade etti.

“Suriye’de Teknolojik Olarak Medikal Sarf Malzemeleri Üretimi Yeterince Yapılamıyor”
Suriye’de özellikle tıp alanında bazı bilimsel anlamında problemler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dinçer şunları söyledi: “bazı avrupa ülkelerinden destek alıyorlar. Fakat şu dönemde yüzlerini Türkiye’ye dönmüş durumdalar. Sağlık alanında atacakları tüm adımları Türkiye ile eş zamanlı götürmeye çalışıyorlar. İletişim ve yapılanmada batı ülkelerine göre son zamanlarda ülkemiz ile daha iyi işbirliği yapılabileceğini gördükleri için çok memnunlar. Teknolojik olarak medikal üretimleri yeterince yok . Hibe ve devletin satın aldığı kredilendirme yapısıyla tıbbi cihazlarını sağlamaya çalışıyorlar. Devlet hastanelerinde donamım ve sarf malzemeleri istendiği kadar olmadığını analşılıyor. Ancak Sağlık anlamında gelişmeleri beraberce çok hızlı yapabileceğimize inanıyorum.”

“Beklediğimizden Çok Daha İyi Çıktı”
Suriye’deki sağlık reformu yapıldığını ve özellikle model olarak Türkiye’yi örnek aldıklarını dile getiren Dr. Hadish, sağlık mevzuatını ve işleyişini Türkiye’nin sağlık işleyişini yakından izlediklerini kaydetti. Özel sağlık sigorta sisteminin yakın zamanda gündeme geldiğini söyleyen Dr. Hadish, “Toplam 14 firma devlet ve 13 özel firma yoğun çalışmalar yapıyor. Sağlık hizmeti Suriye’nin kökeninden de gelen bir yapı nedeniyle ücretsiz. Devlet birçok branşı karşılıyor. Ancak sağlık kalitelerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Hiçbir hastanede CSI sertifikası yok. Yeni yeni alınmaya başlanıyor. Özellikle Ürdün ve birleşik Arap Emirlikleri’nde hastaneler açılıyor. Türkiyeye ilk defa geldiklerini ve Bayındır Hastanelerini beklediğimizden çok daha iyi çıktı” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge