Ana içeriğe atla

ANKARA NUMUNE İLKLERE İMZA ATMAYA BAŞLADI

Göreve geldiği 10 aylık süre içerisinde hastanenin işleyişinde çok büyük gelişmeler kaydeden Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, hasta bakımından, acil servis yapılanması ve mali yapının düzeltilmesine kadar birçok konu hakkında Sağlık Dergisi’ne bilgi verdi.

Acil sağlık hizmetleri sunumunda Acil Tıp yapılanmasına geçildiği belirten Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, Acil Tıp biliminin dünyada ve ülkemizde nispeten yeni bir uzmanlık dalı olduğunu ve acil sağlık hizmetlerinde bu anlayışa geçilmesi ile çalışma sisteminin önemli ölçüde değiştiğini dile getirdi. Günde 500 acil vakaya müdahale edildiğini kaydeden Doç. Dr. Zengin, Acil Servis çalışma sistemini gerçek acil hastalara etkili ve hızlı müdahale edebilme üzerine kurduklarını ifade etti.

“Acil Serviste Aynı Anda 50 Hastanın Muayenesi Yapılabilecek”
Bazı tetkiklerin sonuçlarının daha çabuk alınması için Acil Servise yönlendirilebildiğini ifade eden Doç. Dr. Zengin, “Normal polikliniklerde tetkiklerin hızlı yapılması için yenilikler yaptık, radyolojik tetkiklerde de benzer durum söz konusuydu. Yeni düzenlemeler yaparak bu alışkanlıkları ortadan kaldırdık” dedi. Acil Tıp Kliniği’nin daha verimli olabilmesi için hem eğitim kadrosu tamamlanması hem de kapsamlı acil servis tadilatı için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Zengin “Çalışmalar tamamlandığında acil servis alanında iddialı işlere imza atacağız. Giriş katını tamamen acil hastalarına ayırmayı planlıyoruz, bütün idari birimleri bir kat alta alacağız. Acil serviste aynı anda 50 hastanın muayenesi yapılacak bir birim haline gelecek” diye konuştu.

“Ankara Numune Tarihindeki En Yüksek Tahsilat Rakamlarına 2010 Yılının İlk 4 Ayında Ulaşıldı”
Hastanenin mali yapısının detaylı bir şekilde masaya yatırıldığını, gelirlerin arttırılması ve giderlerin azaltılması konularında yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Zengin, “Kurulan komisyonlar sayesinde hastanede tasarrufa gidildi. Satın alma ekibi acil durumlar dışında açık ihale usulü alımlar yaparak daha hassas davrandı. Ankara Numune Hastanesi tarihinde en yüksek tahsilat rakamlarına 2010 yılının ilk 4 ayında ulaşıldı. Mali tabloda oluşan olumlu gelişmeler sonucunda satın alma ödemeleri 3 ayın altına çekildi. Bu durum satın alma maliyetlerine yansıdı” dedi.

El Cerrahisi, Yanık ve Kronik Yara Bakım Hizmetleri
Ülkemizde El Cerrahisi’nin uzmanlık alanı olarak yakın tarihte kabul edildiğini, ilk hizmet birimlerinden birinin hastanelerinde açıldığını belirten Doç. Dr. Zengin, “El Cerrahisi alanında hedefimiz, el cerrahisi ve rehabilitasyonunu birlikte ele alarak bu alanda komple hizmet verebilen bir merkez olmaktır” dedi.

Doç. Dr. Zengin, kronik yara bakımının ülkemizde ihtiyaç duyulan bir hizmet alanı olduğuna değinerek, Akyurt ilçesi semt polikliniği binasını modern Yara Bakımı Merkezi haline dönüştürecekleri bilgisini verdi. Türkiye’nin en modern hiperbarik oksijen uygulama cihazının hastaneleri bünyesinde bulunduğunu belirten Doç. Dr. Zengin, yeniden yapılanma ile kronik yara bakımında uluslar arası alanda önemli merkezlerden biri olacaklarını kaydetti.
Yanık merkezinin 9 yoğun bakım yatağı ile hizmet vermeye devam ettiğini söyleyen Doç. Dr. Zengin şunları söyledi: “Yanık merkezimizde yanığın akut döneminde hizmet veriliyor. Belli bir süre tedavi gören hastaların uzun dönem bakımları kronik yara bakım merkezinde devam edecek.”

“Devlet Hastanelerinde İlk Trombolitik Tedavi”
Hastanelerinde atardamar içine pıhtı eritici tedavinin uygulandığını belirten Doç. Dr. Zengin, “Beyin damarının pıhtı ile tıkanması durumunda hastaya erken dönemde ulaşılabildiğinde pıhtı eritici tedavi uygulanabiliyor. Bu tedavi ya toplardamara verilerek yada anjiografi ile atardamarın içerisine girerek beyin damarlarında tıkalı bölgeye verilerek yapılabiliyor. Bakanlık hastanelerinde bu uygulamayı yapan ilk hastaneyiz. Beyin damarı tıkanıklıklarında uygulanan bu yöntem sayesinde tıkanıklık tam olarak ortadan kaldırılabiliyor. Tanısal amaçlı uygulamalar rutin olarak yapılıyor. Tedavi amaçlı ise 10’un üzerinde hastaya uygulama yapıldı” dedi.

Numune Gazetesi Yayında
Ülkemizde ilk hastane gazetesi olan Numune Gazetesi’nin yayınını başlattıklarını, gazetenin, hasta ve hasta yakını odaklı bir yayın olduğunu dile getiren Doç. Dr. Zengin, hastaları doğru bilgilendirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Numune Gazetesi’nin 5 bin basıldığını ve 10 köşe yazarının olduğunu kaydeden Doç. Dr. Zengin şu bilgileri verdi: “Gazeteyi hasta psikolojisini dikkate alarak ve empati kurarak hazırlıyoruz. Sağlık alanında doğru ve güncel bilgilendirmede bulunuyoruz, bu anlamda önemli geri bildirimler elde ediyoruz. Okurlarımız hastanenin web sayfasından gazetemize ulaşabilirler, ayrıca hastane yönetimi ile doğrudan irtibata geçebilirler.”

Eğitim Salonları ve Numune Konferansları
Tadilat planları içerisinde eğitim salonlarına öncelik verdiklerini, modern eğitim salonlarına kavuştuklarını dile getiren Doç. Dr. Zengin, “Her türlü teknik donanıma sahip salonlarımız ile eğitim şartlarımızda iyileşme sağladık. Aylık ‘Numune Konferansları’ programını başlattık. Yakın dönemde internetten hastane web sayfasında bilimsel aktivitelerimizi canlı olarak yayınlayacağız” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge