Ana içeriğe atla

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA BAĞLI İLK EL CERRAHİSİ BİRİMİ

Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilk kez El Cerrahi Birimi oluşturularak hizmet vermeye başlayan Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, El Cerrahisi eğitimleri ile hem hastalara hizmet veriyor hem de üst ihtisas yapmanın yolunu açıyor.

Sağlık bakanlığı tarafından el cerrahisi yan dal olarak uzmanlık verileceğini belirten Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Metin Akıncı, “Bu uygulama ilk kez Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi El Cerrahisi Birimi’nde gerçekleştirildi. Plastik Cerrahlar ve Ortopedistler üst ihtisas olarak el cerrahisi üzerine uzmanlaşabilecek. Yan dal olarak 2 sene üst ihtisas eğitimi verilecek. Mikrocerrahi ve el cerrahisi üzerine eğitim ve hizmetleri devlet hastanelerinde verilmeli ki hasta mağdur olmasın. Hastanede kliniği açtıklarından bu yana haftada 2 cerrahi günü ile 17-20 arasında vaka sayısına ulaştık” dedi.

El Cerrahisi Eğitimini Kapsayan Cerrahi Alanlar
El cerrahisi eğitiminde yapılacakları Doç. Dr. Akıncı şöyle sıraladı:
Üst (ve Alt Ekstremitenin) Acil Yaralanmalarında; amputasyonlar, kısmi amputasyonlar, tendon-adele, sinir ve damar yaralanmaları, kompartman sendromları, doku defekti (eksikliği) ile birlikteki tüm yaralanma ve açık kırıklar, üst ekstremitenin tüm kırıkları, ateşli silahla yaralanmalar dahildir.
Üst (ve Alt ekstremitenin) Elektif Cerrahisinde; doku nakli gerektiren tüm doku-kemik eksiklikleri, Volkman kontraktürleri, yanık kontraktürleri, tendon-adele, damar ve sinir tamirleri, doğumsal veya sonradan ortaya çıkan felçler için tendon transferleri, Tendon-adele, Damar ve sinir tümörleri, sinir sıkışma sendromları, Dupuytren kontraktürü, tendinitler, Romatizmal el deformiteleri, Konjenital el ve ayak anomalileri, üst ekstremitede kısalık sorunları, kaynamayan kırıklar, el bilek çevresi kemiklerin dolaşım sorunları .
Mikrocerrahi Yöntemler; her tür replantasyon ve revaskülarizasyonlar, 50 yaşından genç hastada kalça osteonkrozunun protez dışı tedavisi (serbest damarlı kemik nakli), üst ve alt ekstremitelerde doku kayıplarında serbest flep, üst ve alt ekstremite amputasyonları, sinir ve damar tamirleri ve greftlemeleri, doğumsal ve travmatik brakial pleksus yaralanmalar, damar ve sinir tümörlerin eksizyon sonrası tamirleri, damar ve sinir çevresindeki tümörlerin eksizyonu, geniş tümöral eksizyon sonrası ekstremite kurtarıcı cerrahi işlemler, bazı konjenital anomalilerin tedavisi, ayaktan parmak nakilleri, Volkmann kontraktürlerinde serbest adele nakilleri.


“Cerrahide Pratik Yapmak Çok Önemli”
Doç. Dr. Akıncı, bugüne kadar Volkmann kontraktürleri için serbest adele nakilleri, üst ekstremite defektlerinde posterior interosseöz ada flepleri, serbest lateral kol flepleri, konjenital radial agenesis ve ayaktan ele parmak nakilleri ile ilgili büyük sayıda operasyonlar yaptığını söyledi. Pratik üzerine yapılan eğitimin çok önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Akıncı şunları söyledi: “İhtisas yapacak olan hekimlere mikroskop eğitimi verilerek mikrocerrahi üzerinde tecrübe kazandırılacak. Fizik tedavi rehabilitasyon birimi ile iletişim içerisinde olarak hastaya ameliyat sonrası fizik tedavi hizmet verilecek. Ayrıca Ortez protez atölyesinde gerekli tedavi anında uygulanabilecek.”


Ayaktan Parmak Nakli
Ayaktan parmak transferi olarak toplam 60 vaka yaptıklarını belirten Prof. Dr. Akıncı şu bilgileri verdi: “Damarlı vaskülerize flepler yapıyoruz. Trafik kazası sonucunda yanık veya ezilme olduğunda flepler yapıyoruz. Serbest flep,uygulaması, bir dokunun yağı ve damarıyla yerleştirildiği yere dikilerek canlandırma işlemi. Serbest fleplerde 300 gibi büyük serilerimiz var. Dünyada en çok ayak parmak nakilleri yapılan Çin, bu anlamda en başarılı replantasyon işleminin yapıldığı yerlerden bir tanesi. Japonya’da ise ayaktan vaskülarize tırnak nakilleri en çok yapılan yerdir.”

Kemik Nakli
Serbest büyük kemik nakilleri yaptıklarını dile getiren Doç. Dr. Akıncı, “Fibulayı (kaval kemiğini) kemik eksikliği olan yerlere damarı ile birlikte yerleştiriyoruz. Büyük defektler için üstünde besleyici damarı ile canlı kemik gerekiyor. Kemiği periyosundan soymadan vakülerize kemik olarak yerleştiriyoruz” dedi.


İnsandan İnsana Kol Nakli
Doç. Dr. Akıncı, “İnsandan insana kol nakli yapılan Christine M Kleinert Institute’ü ziyaret ettim. Dr. Breidenbach’ın yönettiği ekibin arasında bir de Türk var. Dr. Tuna Özyürekoğlu kol naklinde başarılı operasyonlar yapıyor. Burası Dünya’da en fazla kol nakli yapılan merkez olma unvanını da bulunduruyor, eminim yakında Türkiye’de de böyle merkezler oluşacak” diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge