Ana içeriğe atla

İŞARET PARMAĞIM


Mucizeleri başaran ve  yaşama umudunu aşılayan göz doktoru Alper Kaya, ALS hastalığı sebebiyle, sadece işaret parmağını kullanarak yazdığı "İşaret Parmağım"  isimli kitabı raflarda yerini aldı.


2010 yılı 1. Ulusal Engelli Yazarlar Edebiyat Yarışmasına katılarak birinci olan ALS hastalığı sebebiyle, sadece işaret parmağını kullanarak yazan göz doktoru Alper Kaya, "İşaret Parmağım"  isimli kitabı raflarda yerini aldı. Kendisine Neden “İşaret Parmağım” diye soranlara ise; “Bir bilgisayar faresi ve bir tıklama ile birer birer yazılan harfler...  Kelimeler tümcelere, tümceler paragraflara, paragraflar sayfalara dönüşüverdi. Bilgisayarda yazı yazabilmek için gereken o tıklamaların tüm fiziksel yükünü, çalışan tek parmağım olan işaret parmağım taşıdı. O, benden vazgeçmedi, ben de onu terk etmedim. Bu kitaptaki yazılarım ve yazdığım diğer yazılarımın kahramanı, işte o sol işaret parmağım” diyor.


 İzmirli Op. Dr.  Alper Kaya, göz doktoru olarak çalışırken 22 yıl önce henüz 28 yaşındayken  ALS MNH (Amiyotrofik Lateral Skleroz - Motor Nöron Hastalığı) hastalığı teşhisi konur. 5 yıl ömür biçilir,evli ve eşi henüz birkaç haftalık hamiledir. Yıllardır süren mücadelesinde çok farklı acılarla karşılaşmış. Ancak  bakış açısını, içindeki yaşama enerjisini ve gülen gözlerini gördüğünüzde gerçekten bir mucize diyorsunuz. "1 milyonda 2 hastada görülen bir durum başıma neden geldi" diye düşünmüş.  Ünlü İngiliz bilim adamı Stephan Hawking, ülkemizde ise Fenerbahçeli Sedat ile tanınan ALS, bir başka deyişle sinirlerin erken yaşlanması hastalığı. 


ALS Hastalığı
ALS,  kaslarda düşüklük ve erimeye yol açar.  Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz. Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma  konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Kaya, şu anda sadece kafasını ve boynunu hareket ettiriyor.


İşaret Parmağım
Sanal klavye ile  yazı yazan Kaya, Türk Dil kurumundan  200 bin kelimeyi klavye programına eklemiş.  OnScreenKeys Keyboard programını oluşturmuş, sonra menüleri tümüyle Türkçe yapmış. Küçük öyküler yazmaya başlayarak ve "İşaret Parmağım" kitabının içeriğini böylece oluşturmuş. Engelliler Edebiyat Yarışmasına gönderdiği öyküsü, Öykü dalı Birincisi seçilmiş. 

"Sanal klavye ile bir kitap yazılabilir mi? Evet, yazılırmış. 
Bu kitap 2 anlamda önemli bence. 
Tek parmakla, Head-mouse ile veya switch donanımı ile kitap yazılabileceğini anlatıyor 
ALS hastalarının üretebildiğini anlatıyor. 
Kitap, Ben Yazarım yayınlarından çıkıyor." diyor Kaya. 



Dört Duvar Bir Pencere
Alper Kaya, ALS hastalarının sesini duyurabilmek için çaba harcıyor. Kaya’nın hastalıkla mücadelesi belgesele dönüşüyor ve  24 saatini anlatan "Dört Duvar Bir Pencere" isimli film Altın Koza Film Festivali’nde belgesel dalında en iyi film ödülüne layık görülüyor. Dr. Alper Kaya yapılan filmle ilgili olarak "Ödülün ötesinde bu filmde bu hastalıkla nasıl başettiğimizi gösterebildiğimiz için çok faydalı oldu" diyor. 

"Dört Duvar Bir Pencere" Belgeselini mutlaka izleyin. 

Şimdi alnına yerleştirdiği yansıtıcı ile maillere cevap verebiliyor. Kendisine http://turkals.blogspot.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. 

Amiyotrofik Lateral Skleroz - Motor Nöron Hastalığı hakkında bilgi için ALS MNH Derneği Resmî site için bakınız.


ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR! 


Çekilişe katılmak için yapmanız gerekenler: 

Blogu izlemeye almak 

- Facebook sayfamı beğenmek 

- Bu yazının altına yorum yazmak

Adsız yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.

19 Eylül Çarşamba günü saat 23:00'a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 20 Eylül Perşembe sabahı buradan duyurulacaktır.

Çekilişi Uur Böceği kazandı, adresini ilettiğinde kitabı göndereceğim. 

Yorumlar

uur bocee dedi ki…
İlginç bir hikaye okumak isterim.
havva_vtnsvr@hotmail.com
blackdaisy dedi ki…
görmüştim bu kitabı, merak ettim
rukiye-85@hotmail.com
Nurcan dedi ki…
Merhaba
Bloğunuzu izliyorum.
Facebook sayfanızı beğendim.
http://www.facebook.com/nuyaver
Umarım yakın bir zamanda Als gibi hastalıkların tedavileri konusunda iyi gelişmeler olur.
Çekilişe katılmak istiyorum.
Nurcan Uyaver
nuyaver(at)gmail(dot)com
Unknown dedi ki…
Büyük bir özveri ile oluşmuş bu hikayesi olan bu öyküyü okumayı çok isterim.
büşra ayer dedi ki…
Okuyucuyu heyecanlandıran bir hayat hikayesi okumak için sabırsızlanıyorum ...
Demet Ç. dedi ki…
Bu kitabı okumak istiyorum.
Adsız dedi ki…
Çok güzel bir hayat hikayesi..

Gülabi
Adsız dedi ki…
derya farklı bir hikaye.Bu hikayeyi okumayı isterim.
Adsız dedi ki…
Songül bu kitap için bende çekilişe katılmak isterim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge