Ana içeriğe atla

BİLİMİN IŞIĞINDA ATA’NIN HUZURUNDA

23-27 Nisan Tarihleri arasında Sheraton Otel’de gerçekleştirilen 14. Ulusal Yoğun Bakım Kongresi birçok ilklere imza attı. Kongre hakkında bilgi veren Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Günerli, kongreye damgasını vuran ana temanın “Bilimin Işığında Ata’nın Huzurunda’ başlığı olduğunu söyledi.

14. Ulusal Yoğun Bakım Kongresi, Ankara Sheraton Otel’de yapıldı. Anıtkabir ziyareti ile başlayan kongre “Bilimin ışığında Ata’nın huzurunda” sloganı altında gerçekleştirildi. Kongre, içerik ve tema açısından birçok konuda ilklere imza attı. 1000’e yakın kişinin katıldığı kongre, hedefine ulaştı.
Kongrede ilk kez uygulanan barkot sistemi ile oturumlara katılanların sayısı belirlendi. Kongrede dikkat çeken konular arasında;
*Açılış Oturumunda Yayın Etiği-Etik Dışı Davranışlar
* ARDS, SEPSİS, Yaşamın Sonu ile İlgili Kararlar vb. ana konular
*Hasta ve çalışan güvenliği
*Hasta ve yakınlarının yaşam kalitesinin arttırılması, tıbbi sorunların çözümü
*Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalara yönelik hizmetlerin liyezon psikiyatrisi ( genel hastane psikiyatrisi) ile birlikte planlanması.
*Sürekli veno-venöz hemofiltrasyon tedavisi periton diyaliz solüsyonu mümkün olduğunda kullanılmamalıdır, fakat zorunlu durumlarda kullanılmaları gerektiğinde hastanın metabolik durumu ve klinik bulguları yakından takip edilmelidir.
*Yoğun bakım servislerinde hastane infeksiyonlarının yayılmasını önlemek için el yıkama çok önemlidir. Yoğun bakımlarda iş yükünün yoğunluğundan bu mümkün olmadığından her yatak başına el antiseptiği konulması ve bunların kullanımı eğitim ile desteklendiği takdirde yoğun bakım hemşireleri için 8 saatlik çalışma süresi gün boyunca ortalama 2 saat gibi ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacaktır.

Kongrede yoğun bakımla ilgili her tür sorunun tartışıldığını ifade eden Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Günerli, bu kongrenin dünyada yoğun bakım üzerine gelişmelerin konuşulduğu bir platform olduğunu, yoğun bakımları ilgilendiren önemli konuların üzerinde durulduğunu, 16 sözlü , 129 posterin sunulduğu kongrede ayrıca çok farklı konularda panellerin gerçekleştirildiğini belirtti. “Bilimin ışığında, Atanın huzurunda” sloganıyla düzenlen 14.Ulusal Yoğun Bakım kongre 985 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu sayı şimdiye kadar yapılan kongreler içerisinde en yüksek katılımın olduğu kongre oldu.

Ülkemizde Yoğun Bakım 2008 Geleceğe Işık Tutacak
Prof. Dr. Ali Günerli, 26 Nisan günü kapanış oturumunda “Ülkemizde Yoğun Bakım 2008 ” başlığı altında bir panel yapıldığını, bu panelde de yoğun bakım hizmetlerinde ki güncel sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığını kaydetti. Prof. Dr. Ali Günerli, panele Sağlık Bakanlığı adına Sağlık Eğitimi ve Tedavi Hizmetleri genel Müdürlüğü yetkilileri , Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı, Türk Yoğun Bakım Derneği, Türk Anesteziyoloji ve Reaminasyon Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği, Çocuk Yoğun Bakım ve Türk Toraks Derneği temsicilerinin katıldığını belirterek, “Bu panelde Türkiye’deki yoğun bakım hizmetleri masaya yatırıldı. Panel sonunda Sağlık Bakanlığı’nın önemle üzerinde durduğu, tüm hastanelere yaygınlaştırmak istediği yoğun bakım ünitelerinin yapısal, işlevsel, yönetsel ve mali yönden eksikleri tartışıldı. Saptanan sorunların giderilmesi için yapılması gerekenler tartışıldı. Özellikle Yoğun Bakımlarda uygulanan paket programların hasta bakım ve tedavilerinde ciddi sıkıntılara neden olduğu ve kaldırılması talebi tüm panelistlerin ortak talebiydi. Panelde üzerinde durulan diğer konu ise; yoğun bakımda çalışanların kısıtlı sayılarına, ağır ve yorucu hizmetlerine karşın emeklerinin karşılığının öngörülmemiş olması idi. Bu nedenle çalışanların ekonomik yönden desteklenmelerinin ve emeklerinin karşılıklarının verilmesinin sağlanması konusunda başta Sağlık Bakanlığı olma üzere gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması önerildi. Bir başka ifadeyle Türkiye yoğun bakımlarının geleceğin yönlendiren Yoğun Bakımla ilgili tüm kesimlerin bir araya geldiği ortak bir görüş sağlamamıza yardımcı oldu” şeklinde değerlendirme yaptı. Prof. Dr. Ali Günerli ayrıca benzer toplantıların tekrarlanması dileğini belirtti.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge