Ana içeriğe atla

PEKTUS DEFORMİTESE HASTALIĞINA TÜRK BİLİM ADAMLARINDAN ÇÖZÜM

Nuss ve Abramson barlarından esinlenerek ortaklaşa geliştirilen yerli üretim barların kullanımından başarılı sonuçlar elde edildiğini dile getiren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel, Kunduracı ve güvercin göğsü olan hastalara yeni bir umut ışığı olan yöntem hakkında Sağlık Dergisine bilgi verdi.

Kunduracı göğüsü olarak bilinen göğüs kafesinde doğumsal şekil bozukluğu olan Pektus Deformitesinde sıklıkla göğüs kemiğinin içeri doğru çökük olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel, daha nadir görülen şeklinin de çıkıntının dışarı doğru olması durumuna da güvercin göğsü dendiğini ifade etti. Hastalar için görüntü bozukluğu oluşturduğu için cerrahi müdahale gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Yüksel standart cerrahi düzeltme yöntemi olarak Rawitch sternoplasti tekniği uygulandığını kaydetti. Bu eski yöntemde göğüs ön bölgesine yapılan 10-20 cm’lik bir kesi ile kemik yapılara ulaşılarak, şekil bozukluğu olan kaburga ve kıkırdakların tamamen çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Yüksel, göğüs kemiği de kesilerek düzeltilip sabitlendiğini ifade etti.

Amerikalı Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Donald Nuss’un geliştirdiği ve kendi adıyla anılan Nuss yöntemi, göğüs ön duvarında herhangi bir kesi olmadan gerçekleştirdiğini anlatan Yüksel,bu yeni yöntem herhangi bir kemiğin kesilip çıkartılmadan gerçekleştiğini belirtti. Göğüs kafesinin alması istenen şekil verilerek metalik bir barı, endoskopik olarak 2 cm’lik iki kesi ile göğüs kemiğinin arkasından geçirerek sabitlendiğini ifade eden Yüksel, hastanın 2-4 yıl süre ile takip edildikten sonra bu barın çıkartıldığını kaydetti.




Opere Ettiğimiz Olgu Sayısı 40’ı Buldu
Nuss yönteminin, avantajlarını sıralayan Prof. Dr. Mustafa Yüksel, “Kısa ameliyat süresi, konforlu ameliyat sonrası süreç ve başarılı sonuçlarla son yıllarda dünyanın pek çok ülkesinde başarıyla uygulanmaktadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı olarak 2005 yılı Ağustos ayından beri uygulamaktayız. Opere ettiğimiz olgu sayısı bugüne kadar 40’ı buldu. Bu 40 hastanın 35’i erkek 5’i kız olup yaşları 7 ile 27 arasında değişmekte idi. Hastaların 37’sinde tanı kunduracı göğsü 3’ünde ise güvercin göğsü idi. 40 hastanın ikisinde ağrı nedeniyle yerleştirilen barlar çıkartıldı. Diğer 38 hastanın, henüz planlanan bar çekilme süresine ulaşılmadı. Hem kunduracı göğsü hem de güvercin göğsü nedeniyle opere ettiğimiz olgularda, bir Türk firması ile Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı olarak Nuss ve Abramson barlarından esinlenerek ortaklaşa geliştirdiğimiz yerli üretim barlar kullanıldı ve başarılı sonuçlar elde edildi” dedi.

Uygulanan yöntem yaşam kalitesini ve hasta memnuniyetini değerlendirmesi sonucunda hastaların tamama yakınının göğüs kafeslerinin yeni görünümünden memnun olduğuna işaret eden Yüksel, “Pektus deformiteli hastalar için Nuss tekniği ve onun modifikasyonları, kısa ameliyat süresi, daha estetik görüntü sağlaması, ameliyat sonrası dönemde hastaya daha az sorun yaşatması ve yüksek hasta memnuniyeti oranları ile tüm dünyada ve ülkemizde giderek daha yaygın olarak uygulanmakta ve tercih edilen düzeltme yöntemleri olmaktadırlar” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge