Ana içeriğe atla

GEÇMİŞTEN GELEN GÜÇLÜ ATILIM: “DRAEGER”

Siemens ile yollarını birleştiren ve 2008 yılında “Bilgi teknolojilerinin çözüm ortağıyız” sloganı ile yoluna devam eden Drager Medical’in başarısını Bölge Müdürü Cemil Akın ile konuştuk.

Esra Öz: Firmanızı kısaca tanıtabilir misiniz?
Cemil Akın:
Drager Medikal çok köklü ve 120 yıllık geçmişe sahip bir firmadır. Dünya’daki ilk anestezi cihazını üreterek anestezide tarihi yazan bir kuruluş olmuştur. Kuruluşumuz geçmişten bugüne kendini yenileyerek, kalitesinden ödün vermeyerek ilerlemeye devam etmektedir.

E.Ö.:Firmanızda çalışan personel sayınız nedir?
C.A.:
Drager, dünyada 190’dan fazla ülkede temsil ediliyor. Dünya çapında 7 bin çalışanı var. Türkiye’de ise 100 ‘e yakın çalışanımız ile hizmet vermekteyiz.

E.Ö.: Drager’in diğer firmalardan ayıran özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
C.A.:
Türkiye’de de kendi altyapısını kuran firmamız, “Drager Türkiye” adı altında hizmet sunmaktadır. Firmamız distribütörlük sistemi ile çalışmamasından dolayı sağlık sektörü için önemli bir yer tutuyor. TÜYAP Expomed 2008 fuarında bazı firmaları bir daha ki fuarda göremeyebiliriz. Bunun ana nedenini sistemlerini tam oturtmamalarına bağlıyoruz. Bu anlamda Drager çok avantajlı bir yerde. En büyük avantajları arasında Türkiye’de bulunmasını sayabiliriz. Türkiye’de bulunduğu için müşteri bazında çok daha iyi çözümler sunuyor. Müşteri karşısında her zaman ciddi bir muhatap bulabiliyor.
Drager’in merkez ofisi İstanbul’da bulunuyor. Ankara, İzmir ve Adana’da bölge müdürlükleri var. Firmamız kendi bayi altyapısını da kurdu. Yurt dışında yetişmiş ve eğitim almış kadromuzla Türkiye genelinde teknik destek vermekteyiz. Drager, müşteriye tam bir çözüm sunmayı hedefler. Müşteriye sadece bir cihaz satmak istemeyiz, komple bir çözüm sunmak düşüncesiyle hareket ederiz.

E.Ö.: Siemens ile ortak olmanız firmanıza ne gibi avantajlar sağladı?
C.A.:
3 sene önce Siemens ile bir güçbirliği yapıldı. Şirket Türkiye’de şu anda Drager and Siemens Company anılıyor. Bu güç birliğinden sonra anahtar teslimi hastane projelerinde Drager çok daha büyük bir güç kazandı. Kurulma aşamasındaki yada revize aşamasındaki hastanelere finansmandan cihazına kadar komple bir çözüm sunabiliyoruz. Bu çok önemli bir rahatlık, müşteri, tek bir muhatapla tüm problemlerine çözüm bulabiliyor.

E.Ö.: Drager’in ürün yelpazesinde neler bulunuyor?
C.A:
Drager deyince ilk akla gelen anestezi olsa da artık güvenlik ve medikal grubunda da hizmet sunuyor. Güvenlik grubunda profesyonel itfaiye istasyonları kuruyor, NASA’ya gaz sensörleri yapıyor, Boeing ve Airbus firmalarına ani hava basınçları için maskeler hazırlıyor. Balık adam kıyafetleri yapıyor. Bugün Emniyet Müdürlüğünün de kullandığı alkolmetreleri de yüzde 60 oranında Drager satıyor.
Medikal grubunda ise, Drager’in en güçlü olduğu konu bilgi teknolojileri çözümüdür. Sadece cihaz satmıyoruz. Artık tek bir anestezi cihazı, tek bir monitör bir şey ifade etmiyor. Önemli olan çağın getirdiği gibi mobilitedir. Yani doktorların her yerden istedikleri bilgiye erişebilmelerini sağlıyoruz. Drager olarak, bu IT çözümü ile birlikte cep bilgisayarlarından veya internet cafeden hastaların her türlü bilgisine ulaşabilmesini sağlıyoruz. Çekilen radyolojik görüntülere de her yerden ulaşılma rahatlığını sunuyoruz.
Drager, acil servislerden ve acil müdahale odalarındaki cihazlardan transport, vantilatör, suni solunum cihazları monitörlerden itibaren yenidoğan yoğun bakım, yetişkin yoğun bakım, kardiyoloji yoğun bakım, ameliyathane yani tüm bakım alanlarına hitap edecek çözümler sunuyoruz. Bu anlamda müşterilerimizin tercih ettiği firmayız.

E.Ö.:Firmanız hangi kalite belgelerine sahip?
C.A.:
Drager, merkezi gaz yönetim sistemi yapıyor. Dünyada bu yönetim sistemi ile ilgili DİN standartlarını ilk olarak Drager firması yazmış. Bunu kimse bilmez. Dünya’daki diğer firmalar da bu DİN standartlarını kullanıyor. Bu işin standartlarını biz belirlediğimiz için de en güzel şekilde biz yapıyoruz. Ekipmanlarımız dünyada 8.5 şiddetindeki depreme dayanıyor. Yani sistemler bu şiddetteki depremde bile yerinden sökülmüyor. Bunu belgeleyebilen ve depreme dayanıklı olduğunu açıkca ilan eden tek firma Drager’dir. Kullanılan tıbbi gazlar da Avrupa’da Farmokobi Derneği tarafından ilaç olarak değerlendiriliyor. Buradan ilaç olarak yetkisini almış tek firma Drager’dir. Biz bunu bilimsel olarak yapan tek firmayız.

E.Ö.: Drager olarak 2008 hedefleriniz neler?
C.A.:
Biz sadece cihaz satan firma değiliz. Bizim bu sene asıl vurguladığımız şey, “Biz sizin çözüm ortağınızız” sloganı. IT, yani bilgi teknolojileri çözüm ortağınızız. Drager, kağıtsız hastane çözümleri sunabilen bir firma konumundadır. Ameliyathanelerdeki, yoğun bakımlardaki en zor konu, o işi dökümante edebilmektir. Dökümante ederken çok ciddi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için tüm değerlerin toplandığı ve bilgisayara aktarıldığı, bunların uzun yıllar muhafaza edildiği bir sistem sunuyoruz.

E.Ö.: TÜYAP Expomed 2008 fuarı beklentilerinizi karşıladı mı?
C.A.:
Fuarda beklentilerimize her sene ulaşıyoruz. Hatta bu sene beklediğimizin üstünde bir ilgi var. Fuarlarda çok kısa sürede çok fazla insana kendimizi anlatma imkanı buluyoruz. Çok fazla insana cihazları gösterebiliyoruz. Fuarlara, kongrelerin dışında hem doktorlar, hem de yatırım yapmak isteyen işadamları geliyor. Bu stantlar bizlerin vizyonunu temsil ettiği için çalışacakları firmaları tanıma imkanı buluyorlar.

E.Ö.: Türkiye’de pazar payınız ne durumda?
C.A.:
Drager’in Türkiye’deki pazar payı şu anda yüzde 35’lerde. Bizim hedefimiz daha yüksek. Türkiye’de bu anlamda lokal üretici sayısı çok fazla. Son yıllarda Uzak Doğu ve Çin mallarına çok fazla rağbet gösteriliyor. Ancak bir Drager cihazı aldığınız zaman 10-15 yıllık bir yatırım yapıyorsunuz. Çin ve Uzak Doğu malları biraz ucuz olsa da kaliteden ödün veriyorsunuz. Çin malı alanlar memnun kalmadıkları için daha sonra Drager ürünlerini aramaya başlıyorlar ve bir işe iki defa para ödemiş oluyorlar.

E.Ö.: İhalelerde yaşadığınız sorunlar neler?
C.A.:
Hastanelerin geri ödemeleri çok değişken. Bazı hastanelerin geri ödemeleri gayet muntazamken, bazılarının ki oldukça gecikebiliyor. Bu ciddi oranda sıkıntıya sebep oluyor. Drager kendisi Türkiye’de bulunduğu için gecikme finansmanını kendi bünyesinden karşılayabiliyor. Ancak yerel ve distribütör firmalar gerçekten çok zorlanıyorlar. Döviz fiyatlarının değişken olduğu bir ortamda hastanelerin 1 yılı bulan ödemeleri firmaları zor durumda bırakıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge