Ana içeriğe atla

TIP EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİ YENİ UFUKLAR AÇIYOR


Sağlık sektörü son dönemlerde farklı branşların gözünü sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklikle (AR) ilgili yeniliklere yönettiler. Özellikle tıp alanında son dönemde kullanılmaya başlanan teknolojiler, doktorların ve tıp öğrencilerinin işlerini oldukça kolaylaştırıyor.

Goldman Sachs’ın raporuna göre 2025 yılına gelindiğinde sağlık alanında kullanılan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik pazarı 5,1 milyar doları bulacak. 
Ameliyat simülasyonları tıp öğrencilerinin; kadavra, hayvan ya da bir hasta olmadan ameliyat deneyimi edinmelerine yardımcı oluyor. Kanadalı yazılım firması Conquer Mobile, tıp eğitiminde kullanılmak üzere bir sanal gerçeklik uygulaması geliştirdi. Bu teknoloji kullanılarak cerrahlar sanal bir hasta üzerinde pratik yaparak gerçekçi reaksiyonlar alabiliyor. 

Anatomide Sanal Gerçeklik Uygulamaları
Ülkemizde de anatomi eğitimlerinde bu teknolojiler kullanılıyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Selçuk Tunalı ve ekibi, University of Hawaii ile işbirliği içerisinde pek çok üç boyutlu rekonstrüksiyon çalışması gerçekleştirdi. WinSurf ve SurfViewer gibi üç boyutlu rekonstrüksiyon oluşturma ve görüntüleme sistemlerini geliştiren ekipte yer alana Tunalı, oluşturduğu üç boyutlu modellerde altı dilde sesli etiketleme gerçekleştirdi. Rekonstrüksiyon çalışmalarının büyük bir ekip çalışması gerektirmesi ve çok zaman alması nedeniyle bir süre ara veren Tunalı, “Yaklaşık üç yıl önce zSpace sanal gerçeklik sistemiyle çalışmaya başladım. zSpace ile içerik geliştirme konusunda işbirliğimizi geliştirerek Aralık 2017’de ülkemizdeki ilk Sanal Gerçeklik Anatomi Laboratuvarını TOBB ETÜ’de kurduk. Yaptığımız ilk akademik çalışmada, teorik eğitimden sonra sadece maket ve diseksiyon çalışması ile bu eğitime sanal gerçeklik çalışmasının eklenmesi durumundaki öğrenme düzeylerini karşılaştırdık; sanal gerçeklik çalışmasının istatistiksel olarak çok güçlü bir ilişki ile öğrenme düzeyini arttırdığını saptadık. Sanal gerçeklik sistemlerini yoğun olarak kullanan bir anatomist olmama karşın, anatomi eğitimindeki en önemli ve kalıcı öğrenme yönteminin kadavra diseksiyonu olduğuna inanıyorum. Ülkemizde tıp fakültelerinin en önemli problemlerinden olan kadavra eksikliği konusunda toplumumuzun bilinçlenmesine bir nebze olsun katkıda bulanabilmeyi de amaçlayarak, anatomist olarak sürdürmekte olduğum anatomi kariyerime, ölümümden sonra da kadavra olarak devam edeceğimi bildirmekten mutluluk duyuyorum.” diyor.


Acil Hastalara Müdahalede Doğru Karar Vermeyi Sağlıyor
Sanal gerçeklik üzerine çalışmalar yapan Immersive Media Initiative ekibinin geliştirdiği Acil departmanı simülasyonu ile başkalarının işine engel olmadan acil durum vakalarını inceleyebiliyor.   Bu teknoloji için gerçek bir hastanede acil durum sırasında 360 derecelik çekimler yapan ekip, gerçek hastaların bulunduğu simülasyonun oldukça etkili olduğunu söylüyor. Basitçe bir filmin içinde gezdiğiniz simülasyon, anlık olarak tüm gelişmelerden haberdar olmanız ve gerçek tepkiler vermenizi sağlıyor. Böylece doktorların nasıl kararlar verdiğini, müdahalenin nasıl yapıldığını, zamanın değerlendirilmesini görebiliyorsunuz.


Facebook Tıp Eğitiminde İyilik Peşinde
Facebook’un VR şirketi Oculus, yürüttüğü “İyilik için VR” (VR for Good) inisiyatifi kapsamında tıp eğitiminde önemli bir devrimin ilk adımlarının attı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Los Angeles Çocuk Hastanesi’yle işbirliği yapan şirket, tıp öğrencilerini ve personelini eğitmek için,  yüksek riskli pediatrik travmalarla ilgili bir VR simülasyonu geliştirdi. Geliştirilen simülasyon, VR teknolojisinin kapsayıcı gücü sayesinde sağlık profesyoneli adaylarının eğitim senaryolarını gerçek hayat yakınlığında deneyimleyerek karar verme yetkinliği kazanmalarına yardım ediyor. Los Angeles Çocuk Hastanesi’nde karşılaşılmış gerçek vakalar doğrultusunda geliştirilen sanal senaryolar, tıp öğrencilerinin ve doktorların gerçekçi koşullarda tanı ve tedavi tecrübesi edinmesine yardımcı oluyor. 


Dünyada Tüm Vücut Plastinat Yapabilmede Sayılı Merkezden Biri
VR ve AR teknolojinin yanı sıra anatomi eğitiminde etkili olan plastinasyonda da yenilikler var. 2004 yılında İspanya’da eğitim aldıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’nda küçük çaplı bir plastinasyon laboratuvarı kuran Prof. Dr. Selçuk Tunalı, şunları söylüyor: “Hacettepe’deki laboratuvarımız, ülkemizde başka plastinasyon laboratuvarlarının kurulmasında eğitim ve referans merkezi oldu. 2014 yılında TOBB ETÜ Tıp Fakültesi’nde tüm vücut plastinasyon laboratuvarını kurdum. Bu laboratuvar, dünyada tüm vücut plastinat yapabilme kapasitesindeki 7-8 laboratuvardan biridir. Burada pek çok özel plastinasyon yöntemi deniyoruz. Ülkemizde ilk defa polyester plastinasyonunu uyguladık. Yurt dışına bağımlılığımızı ortadan kaldırmaya yönelik olarak yerli polyesterle yaptığımız çalışmalarda, yabancı polyester ile olandan daha iyi sonuçlar aldık. Halen, insan beyin atlası oluşturma çalışmalarımıza devam ediyoruz.” 

Kaynaklar:
https://www.facebook.com/oculusvr/
http://www.thepostathens.com/article/2017/01/virtual-reality-healthcare-ohio-university
https://www.dunyahalleri.com/sanal-gercekligin-sagliga-yansimalari/
http://www.goldmansachs.com/our-thinking/pages/virtual-and-augmented-reality-report.html
https://conquermobile.com/services/vr-simulation  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge