Ana içeriğe atla

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN PROTESTO

Sağlık çalışanları, yürürlüğe girecek olan vatandaşlardan katkı payı alınması kararını protesto etmek için meydanlara inecek.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Eczacılar Birliği (TEB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Hemşireler Derneği (THD) ve Devrimci Sağlık İş Sendikası (Dev Sağlık-İş), ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında Genel Sağlık Sigortası'nda birinci yılında yaşanan sıkıntıları kaydedildi. Sağlık çalışanları, Yürürlüğe girecek olan vatandaşlardan katkı payın alınması kararını protesto etmek için meydanlara inecek. Birinci yılını dolduran Genel Sağlık Sigortası (GSS)'ndaki aksamalara tepki gösteren sağlık çalışanları, katkı payının alınmasını öngören düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açacak.

“Aile Hekimleri İçin 2 Tl, Devlet Hastanesi İçin 8 Tl, Özel Hastaneler İçin 15 Lira Katkı Payı”
Genel Sağlık Sigortası hizmete girdiğinde sağlık güvencesi olmayan hiçbir vatandaşın kalmayacağı ve herkesin sağlık sigortası kapsamında olacağına ilişkin vaatler verildiğini, bu vaatlerin yerine getirilmediğini savunan TBB Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşam alan TTB Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, yürürlüğe girecek düzenlemeyle vatandaşlardan aile hekimleri için 2 TL, Devlet Hastanesi için 8 TL, özel hastaneler için 15 lira katkı payı alınacağını belirten Bilaloğlu, " GSS aynı zamanda eczacısından hemşiresine, taşeron işçisinden teknisyenine, hekimine, bütün sağlık çalışanlarının daha kötü koşullarda çalışmasına yol açan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın da bir parçası, tamamlayanıdır. GSS’nin 1. yılında hem finansal kriz hem de yönetememe krizi ayan beyan ortaya çıkmıştır. İktidarın sağlık çalışanlarına, onların temsilcisi örgütlerine rağmen “ben yaptım, oldu” anlayışıyla yaklaşımının faydası yoktur. GSS’nin 1. yılının gerçekçi bir değerlendirme için fırsat olarak değerlendirileceğini ummak istiyoruz. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşın sağlığını piyasaya terk eden yoldan dönülmesi için GSS’nin 1. yılında Hükümeti bir kez daha hep birlikte uyarıyoruz: Vatandaşın cebinden, sağlıkçının emeğinden elini çek!" dedi. Bilaloğlu, vatandaşlardan katkı payının alınmasını içeren düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açacaklarını bildirdi.


“GSS’nın Birinci Yılın Sonunda Masal Olduğunu..”
Sağlıkta Dönüşümün vatandaşa her hangi bir getirisi olmadığını önceden söylediklerini hatırlatan SES Başkanı Bedriye Yorgun, “GSS’nın birinci yılın sonunda masal olduğunu ve 1 Ekim’de uygulamaya geçecek olan hastaların cebinden biraz daha paranın alınacağı ve özel sektörlere paranın aktarıldığı, ilaç tekellerine para aktarılacağı görülüyor” dedi.

“10 Bin Eczaneyi Önümüzdeki 6 Ay İçinde Batma Noktasına Gelecek”
24 bin eczacıyı temsilen geçtiğimizin yılın değerlendirmesini yapan TEB Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel, “Hasta katılım paylarının hem de 5510 sayılı kanununda 10 ve 20’yi aşamayacağını kanundaki düzenlemeyi genelgelerle değiştirmeye alışmış ve her seferinde
5510 Sayılı Kanunun 69-c maddesine aykırı bir düzenleme yapılarak aile hekimliği muayeneleri için de muayene katılım payı zorunluluğu getirildiği, bunun bir kanun maddesinin Tebliğle değiştirilemeyeceği gibi temel bir hukuki hatayı barındırdığı. İlaç fiyatlarında yapılan değişiklikler 10 bin eczaneyi önümüzdeki 6 ay içinde batma noktasına getirme ve özellikle halk tarafından tercih edilen fiyatı ucuz, uzun süredir kullanımda olan ilaçları ilaç tekelleri Türkiye’ye getirilmeyip yerine daha pahalı ilaçların piyasaya sürülmesi, ilaç yokluğundan endişe duyuluyor.” şeklinde konuştu.
Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesine dikkat çeken Türk Hemşireler Derneği Başkanı Kezban Atakoğlu, "Hemşire kalitesi ne kadar yüksek olursa hastanelerde enfeksiyon oranı da o kadar düşük olur" dedi.

Taşeron Şirketler Aracılığıyla Sağlık Hizmeti
Sağlık sektöründe 200 bin taşeron işçi çalıştığını, taşeron şirketler aracılığıyla sağlık hizmeti verildiğini söylen Devrimci Sağlık -İş Sendikası Başkanı Sevinç Hocaoğulları ise, 200 bin civarında sağlık emekçisinin, hiçbir sağlık güvencesi olmadan askeri ücretle çalıştığını işaret etti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge