Depremlerde enkaz altındakilere ilk müdahale sırasında yapay solunum cihazlarının hayati önem taşıdığını belirten Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) Başkanı Prof. Dr. Şükran Şahin, “24 saatten fazla göçük altında kalan her birey yoğun bakım hastasıdır. Travma sonrası yaşanan şiddetli ağrı da ölümcül şoklara neden olabilir. Bu nedenle deprem gibi doğal afet veya kazalarda anestezi uzmanlarının önemi büyüktür” dedi. TARD Genel Sekreteri Prof. Dr. Hülya Bilgin ise ülkemizde anestezi uzmanı sayısının çok yetersiz kaldığını, bunun da doğal afet sırasında can kayıplarının artmasına neden olabileceğine dikkat çekti.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) tarafından 26-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “45. Türkiye Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi” Antalya Manavgat’ta düzenlendi. 2 bine yakın hekimin katıldığı kongrede, anestezide yeni uygulamalar, doğal afet ve acil durumlarda anestezi ve anestezi hekimlerinin önemi gibi çok sayıda konu ele alındı. Kongre ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan TARD Başkanı Prof. Dr. Şükran Şahin, Van depreminin ardından anestezi uzmanlarının öneminin yeniden gündeme geldiğini vurgulayarak “Acil müdahale gerektiren bütün felaketler gibi, depremde de anestezi ve anestezi doktoru başrollerden birine sahiptir. Yaralının kurtarılması ve sevki esnasında solunum ve dolaşım sisteminin kontrol altına alınması, ameliyat gerektiğinde en uygun anestezinin verilmesi, ameliyat bitiminde hastanın normal yaşantısına dönmesini sağlar, yoğun bakım gerektiren ağır yaralı hastaların yaşama geri döndürülmesi için çalışır” dedi. Anestezi uzmanlarının sayısı yetersiz olduğunda, özellikle bu tip afetlerde can kayıplarında ciddi artışların yaşanabildiğinin altını çizen Şahin “Hastaların solunum ve diğer yaşamsal fonksiyonlarının takibini yapan anestezi uzmanları, sıvı kaybı ve solunum yetmezliğinde ilk müdahale eden olur. Organların en az hasarla kurtarılması da yine anestezi doktorlarının görevidir” diye konuştu.
Ağrı, Ölümcül Şoka Yol Açar
Travmalı hastada şiddetli ağrının ölümcül şoklara neden olabileceğini kaydeden Şahin, özetle şunları kaydetti: “Ağrı esnasında vücutta bazı zararlı maddeler salınır, bu yaralı hastanın durumunu daha da kötüleştirebilir. Bundan dolayı ağrının dindirilmesi önemlidir. Hatta ağrı eşiğinin belli bir düzeyin üzerine çıktığında hasta şoka girer veya hayatını kaybeder. “
İngiltere’de 20 Kişiye, Ülkemizde 200 Kişiye 1 Anestesizt
TARD Genel Sekreteri Prof. Dr. Hülya Bilgin ise ülkemizde 200 kişiye bir anestezi hekiminin düştüğünü, bu rakamın İngiltere’de her 20 kişiye 1 anestezi uzmanı olduğunu belirtti. Bilgin, “Sağlık Bakanlığı ile bu konuyu görüştük. Anestezi uzmanı sayısı hızla arttırılmalıdır” dedi.
Anestezistlerden “Hayatta Kalma” Rehberi
TARD Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Güner Kaya TARD olarak deprem gibi doğal afetler sırasında hayati önem taşıyan bilgilerin yer aldığı “hayatta kalma” rehberi hazırlayacaklarını, bu konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile görüşme yapmayı planladıklarını açıkladı. Kaya, enkaz altında kalanların yaşadığı travmalar ve diğer afetlerde halka ve kurtarma ekiplerine yönelik hazırlanacak rehber için çalışmalara başladıklarını dile getirdi.
Göçük Altından Çıkarılan Hastalarda Solunum Yönetimi
Prof. Dr. Agah Çertuğ, deprem bölgesi ve afet bölgelerinde anestezi ve anestezi doktorunun rolünün çok önemli olduğunu söyledi. Van depreminin sembolü haline gelen Yunus'un göçük altında çıkarıldığında konuşmasının düzgün olduğuna dikkat çeken Çertuğ, göçük altından çıkarılan hastalarda solunum yönetimi, travmalı hastada ağrı yöntemi ve göçük altında sıvı kaybının iyi bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatiş Altıntaş ise depremde göçük altında kalan hastanın çıkarılmasında anestezisyenlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Altıntaş, “Hastanın çıkarılmadan önce kolu veya bacağı kesilebilir. Bu önemli bir durumdur’’ diye konuştu.
Yorumlar