Ana içeriğe atla

“UZMANIM” DEMEK İÇİN KAÇ SAAT GEREKİR?

Hayatta yaşadığımız her şeyi farklı şekilde dile getiririz. Kimi olayları sert bir dille anlatırken kimisi esprili şekilde ele alır.  Komedyenlerin en güzel ve başarılı örneklerinden olan Cem Yılmaz yaşadığı olumsuzlukları esprili bir dille anlatıyor. 

Geçtiğimiz gün “sonradan gurme” tanımlamasını yaptığı videoyu izledim. İzlerken gerçek gurme ile sonradan gurme tanımlarına güldüm ancak, aslında gerçeklere ve sorunlara değiniyordu. Bu sorunlar hakkında birçok kişi olanlara sinirleniyor, üzülüyor ya da zor duruma düşüyorken, Cem Yılmaz durumu öyle anlatıyor ki, güldürürken düşündürüyor. 
İşini aşkla yapmak bu aslında, aynı Cem Yılmaz gibi… Başarılı şekilde yapmasının temelinde çok çalışmak ve işine sevmek yatıyor. 

Gazeteciler neden uzmanlaşamıyor?
Gazeteciler de öyle aslında, işlerini aşkla yapıyorlar. Muhabirler, “Daha iyi nasıl haber yaparım?”, “Röportajlarda ne gibi yenilikler olabilir?” diye bakıyor. Alanlarında uzmanlaşmak ve gelişmek için birçok proje üzerinde çalışıyorlar. Çünkü gazetecilik işin ötesinde bir yaşam tarzıdır.  Gazeteciliğin bir meslek olduğu unutuluyor. Hem sözde gazetecilerin ayak oyunları hem de gazeteciliği hobi gibi görenler nedeniyle uzmanlaşma sorunu yaşanıyor. 

Malcolm Gladwell ismini duydunuz mu?
The New Yorker Dergisi’nin gazeteci kökenli yazarı Malcolm Gladwell kitaplarını sanki doktora tezi gibi hazırlıyor. Kitaplarında kaynaklarını belirterek birçok araştırmaya yer veren Gladwell, özellikle başarılı olmanın yollarını anlatırken 10 bin saat kuralını farklı örneklerle açıklıyor. 

Nedir bu 10 bin saat kuralı?
Florida Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü K. Anders Ericsson kendi alanında en iyi olanları incelediğinde 10 bin saat kuralını ortaya çıkartıyor. Araştırmaya göre, başarılı isimler, en az 10 bin saat bilinçli şekilde çalışıyorlar. 

Ericsson, bu kuralın, iş hayatında başarılı olmanın unsurlardan biri olduğunu vurguluyor. Bill Gates, Wolfgang Amadeus Mozart gibi alanlarında en iyi seviyede olanların sırrının ise çok çalışmak, başarısızlıklardan ders çıkarmak olduğunu belirtiyor. Örneğin Mozart müzik yazmaya on yaşında başlıyor. İlk yapıtları iyi olmuyor. Başyapıt kabul edilen No.9, K.271 konçertosu için 10 yıl çalışıyor. 10 yıl 10 bin saat demektir.

Bill Gates Ne Yapmış?
Malcolm Gladwell’in “Outlier” (Çizginin Dışındakiler)  adlı kitabında 10 bin saat kuralı anlatılırken şu örneğe yer veriyor: “Bill Gates, lisede okurken evinin yakınında bulunan ve o zamanlar nadir nitelikte bir bilgisayar laboratuvarına sahip olan Washington Üniversitesi’ne yakın arkadaşı Paul Allen ile birlikte gidip orada kod çalışıyor. Hafta içi gece 2 ile sabah 6 arasında ücretsiz olduğu için bu saatler arasında, ailesinin haberi olmaması için pencereden çıkıp yağmurlu gecelerde her hafta bu çalışmayı yapıyor. Başarılı insanlarda Bill Gates’in yaptığı gibi hazırlıklı çalışma ve deha görüyoruz.”

Uzman Gazeteciler Yetişmeli
Gazetecilikte tecrübe çok değerlidir. Bu alandaki önemli bir sorun ise, gazeteciliği hobi olarak yapanlardır. Bu sorun nedeniyle gazeteciler iş bulamaz hale geliyor. Mesleklerinde uzmanlaşmak için hayatları daha da zorlaşıyor.  

Son dönemlerde ünlülerin gazetecilik yapması ya da ünlü olmak için gazetecilik yapılmasının önüne geçilmeli. Ünlü olmak bir şeyi yapma yetkisi vermez. 

Muhabir gibi röportaj yapıp, boy boy fotoğraflar çektirmek gazetecilik değildir. Hayalet yazarlarla gazetecilik yapılmaz. 

Cem Yılmaz'ın tabiriyle sonradan gurme gibi “sonradan gazetecilik” oynayan ünlüler, oyuncular, şarkıcılar, doktorlar ve bloggerlar var. Bu bir meslek, hobi değildir. Bu mesleğin gelişmesi için gazetecilerin işlerini yapmalarına imkan verilmeli. 

Bırakın biz işimizi yapalım, doğru, güvenilir ve etik habercilik için çalışmalarımızı geliştirelim.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge