Ana içeriğe atla

BAKANLIKTAN ULUSAL SAĞLIK SİSTEMİ GELİYOR


Digital Health Summit 2014   toplantısında  Sağlık Bakanlığının “Ulusal Sağlık Sistemi”ni hazırladığını belirten Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş,   “Kişisel bilgilerin yer alacağı sistemde, tüm sağlık bilgileri içerecek. Kişi bilgilerini kimlerin görmesini isterse kendisi belirleyebilecek” dedi. 

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Digital Health Summit 2014   İstanbul Park Bosphorus Hotel’de gerçekleştiriliyor. Sağlık sektörüne vizyon kazandıracak yenilikçi dijital sağlık çözümleri başta olmak üzere birçok farklı konunun ele alındığı zirvede, ilaç sektörünün uluslararası alandaki başarılı projeleri ve dijital mecralarda hukuksal sınırlar konuları da diğer dikkat çekici başlıklar arasında yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı 3 TV Açacak
Dijital sağlık alanında gelişmelerin ele alındığı toplantıda Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş,  yaptıkları dijital çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Gebe WEBTV, Sağlık TV ve Sabim TV olmak üzere 3 kanal açılacak. SABİM TV ile yatan ve ayaktan hastalarla ilgili bilgilere ulaşılabilecek. Sağlık WEB TV, internet üzerinden halkımızın sık karşılaşılan hastalıklar konusunda güvenilir kaynaktan rafine bilgiye ulaşmaları için tasarlandı. Ülkemizde 686 çeşit hastalıkla karşılaşılıyor. Mesela, Kist Hidatik hastalığını İngiltere’de göremezsiniz ancak, ülkemizde görülmektedir. Sık karşılaşılan hastalıklara yer verilecek. GEBE TV’de ise, hamilelik sürecinde anne adaylarının ve babalara yönelik bilgilendirici içerikler olacak.”

Aranan Kelimelerin Yüzde 77’si Sağlık Bilgisi
İnternet kullanıcılarının yüzde 97’sinin en az bir kez sağlık ile ilgili bir temayı web üzerinden araştırdığını belirten Tontuş, internet erişimi olan bireylerin hastalandıklarında eğer erişim imkanı varsa yüzde 100’ü hastalıkları ile ilgili web üzerinden bilgi aradıklarını belirtti. Sağlık bilgisine erişmek isteyenlerin yüzde 77’sinin arama motorlarını kullanarak arama yaptığını kaydeden Tontuş, son bir yıl içinde Türkçe en çok aranan kelimeler listesinde sağlık, diyet ve kanser kelimeleri düzenli olarak var olduğunu dile getirdi. 
Tontuş, yapılan çalışmalardan birinin de Aile Hekimliği Çağrı Merkezi olduğunu ve kaydedilen bireylerin durumları ile ilgili otomatik mesajlarla hatırlatmaların yapılabileceğini kaydetti. Tontuş, çalışma hakkında şu örneği verdi; yeni doğan ve kaydedilen bir çocuğun aşı takvimine göre hatırlatmaların yapılacak. Kayıtlı olan bireylere sağlığıyla ilgili bilgiler iletilecek. 

Çocuklara Mobil Sağlık Oyunları
Sağlık Bakanlığının gelişen dijital sistemlere uyum sağlamak için mobil uygulamalar yaptığını kaydeden Tontuş, çocuklara oyun oynayarak sağlık alanında bilgilerini öğrenebilecekleri yeni seçenekler sunacaklarını ifade etti. 

Kanıta Dayalı Tıp Rehberi
Aile hekimlerine yönelik hazırlanan Kanıta Dayalı Tıp Rehberi sayesinde, hastanın şikayetine göre rehber sayesinde tanı ve tedavi sürecinde yardımcı olacak. 

Ulusal Sağlık Sistemi Geliyor
Sağlık Bakanlığının “Ulusal Sağlık Sistemi”ni hazırladığını belirten Tontuş, “Kişisel bilgilerin yer alacağı sistemde, tüm sağlık bilgileri içerecek. Kişi bilgilerini kimlerin görmesini isterse kendisi belirleyebilecek. Globalleşen dünyada, kişiye özel uygulamalara yönelik çalışmalar dijitale yön veriyor. Yaşadığımız dönüşümün hızı, mobil teknolojilerin de ivmelendirmesiyle neredeyse her şeyi zaman ve mekan bağımsız hale getirmiş durumda. Artık standart olmayan ve kişiye özel hizmet söz konusu. Kurumlar için iş yapma şekillerinin evrimleşmesinde mobilitenin etkileri çok daha somut görülebiliyor” dedi.   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge