Ana içeriğe atla

TIP ÖĞRENCİLERİNDEN BİLİME KATKI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen Bilim Günlerinde, kısıtlı imkanlarla büyük işlere imza atmaya devam ediyorlar. 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Cerrahpaşa Bilim Günleri, 8-9 Mart 2014 tarihinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübü (ÖBAK) tarafından gerçekleştirilecek. Sadece araştırma sunumlarının kabul edildiği kongrede, çok değerli üç isim var, Doç. Dr. Eda Cengiz, Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Hasan Yazıcı yer alacak.

Tıp fakültesi öğrencilerinin kısıtlı imkanlarla geleneksel hale getirmeye çalıştıkları bilim günlerine alanında uzman bilim insanları da destek oluyor. Türkiye'nin her yerinden bilimle ilgilenen herkesin katıldığı Bilim Günlerinde, tıp ve bilim dünyasına bir şeyler katmaya çalışan öğrenciler bu yolla çalışmalarını, emeklerini meslektaşlarına göstermiş ve bu yolda ilerlemek isteyenlere örnek olmuş oluyor. Sunumlarını öğrencilerden, asistanlardan, doktorlardan ve profesörlerden oluşan bir topluluk önünde sunma fırsatı bulan öğrenciler, kendilerini bilim dünyasına erkenden hazırlamış oluyor.  
Cerrahpaşa Bilim Günlerinin açılış konuşmasını Behçet Hastalığı hakkında yaptığı önemli çalışmalara imza atmış, Cerrahpaşa'nın en saygın hocalarından olan Türkiye Bilimler Akademisi asil üyesi Prof. Dr. Hasan Yazıcı yapacaktır.


Yale Üniversitesi’nden Öğrenciler için Geliyor
1995 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olan Eda Cengiz, Kadın Doğum ve Jinekoloji dalında Zeynep Kamil Eğitim ve Hastanesi’nde asistanlık yaptıktan sonra, Chicago Cook County Çocuk Hastanesi’nde Pediatri dalında asistanlık yapmıştır. Kariyerini Pediatri ile Pediatrik Endokrinoloji ve Metabolizma dallarında yoğunlaştıran Eda Cengiz, öğrencilik yıllarından itibaren ulusal ve uluslararası birçok araştırmada görev almış, uluslararası birçok kongrede sunum yapmış ve tıpta önemli birçok topluluğa üyedir. Şimdilerde ise Yale Üniversitesi’nde Yardımcı Doçentliğini yapmaktadır.
Adını “yapay pankreas” araştırmalarıyla dünyaya duyuran Eda Cengiz, dünyaca ünlü Tip 1 Diyabet araştırmalarında önde gelen Jüvenil Diyabet Araştırma Kurumu’nun (JDRF - http://jdrf.org/) yürüttüğü “Yapay Pankreas Projesi”ne (http://www.artificialpancreasproject.com/) katılmış ve çalışmalarıyla katkıda bulunmuştur. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=eda+cengiz) FDA tarafından onaylanan yapay pankreas Tip 1 Diyabet hastaları için çok umut verici bir yöntemdir (http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/HomeHealthandConsumer/ConsumerProducts/ArtificialPancreas/default.htm)


Yüz Nakli Çalışmalarını Anlataracak Öğrencilere Vizyon Kazandıracak
Başarısı ve ünü yurt dışına yayılmış, Türkiye'nin en başarılı cerrahlarından Prof. Dr. Ömer Özkan da bir diğer onur konuğu olacak.  Ankara Cumhuriyet Lisesi'nden 1988'de mezun olan Ömer Özkan tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1995'de, uzmanlık eğitimini 1995-2001 arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. 2004 yılında yardımcı doçent, 2006 yılında doçent olmuş, 2004 yılında 6 ay süreyle Japonya'da Tokyo Üniversitesi'nde Perforator Flepler ve Supermikrocerrahi, daha sonra yine 6 aylık süreyle Tayvan I/Shou Universitesi, E-Da Hastanesi'nde Plastik cerrrahi ve el cerrahisi klinik fellow’luğu yapmıştır. 2006 yılında EURAPS Young Plastic Surgeons 3 aylık burs çerçevesinde Almanya Münih'te Bogenhausen Technical University'de fellow’luk yapmış ve 2002 PSEF (Plastic Surgery Educational Foundation) Scientific Essay Contest Junior Basic Science Ödülü, 2005 EURAPS Young Plastic Surgeons Scholarship bursu ve 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi Teşvik ödülünü almıştır.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, Türkiye’nin ilk çift kol naklini ve dünyada kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştirdi. Ayrıca Türkiye'nin ilk tam yüz naklini de ekibiyle birlikte gerçekleştirmiştir.
Bilim Günlerine dair her şeyi http://ctfobak.com/tr/ sitesinde bulabilirsiniz.

Bilim Günlerini düzenleyen ekip:

Berçemhan Yazırlı,İrem Yanık,Büşranur Ağaç,Burak İsal ,Özgür Bölükbaşı,Feyza Çukurova,Melike Keskin,Özüm Demir, Selin Ercan,Gülçin Baş, Merve Ümran Yılmaz, Ahmet Ural, Pek Özçivit, Aylin Irmak Kuruç, Rüya Kesen, Ahmet Can Selçuk, İbrahim Baloğlu, Furkan Yüzbaşıoğlu, Kaancan Deniz, İrem Yenidoğan, A. Serkan Emekli, Cemre Özdemir, Ilvana Caklovıca, Serdar Akkol,Bekir Burak Kılboz, Murat Yüce, Mert Tanal, Mehmet Köstek,Beril Tülü, Kıvanç Yangı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge