Ana içeriğe atla

NEGATİF PERFORMANS MOBBİNG Mİ?


“Aile hekimine gelmeyen her gebenin, bebeğin, çocuğun sorumluluğu, hekime negatif performans ile yansıyor” diyen Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ikinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker, sağlık sistemimizde kişilerin hiçbir sorumluluğunun olmadığını bütün sorumluluğun, tek taraflı olarak hekimlere yüklendiğini belirtti.

Negatif performans uygulamasının dünyada bir benzerinin olmadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ikinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker, “Aile hekimine gelmeyen kişinin sorumluluğu, hekime negatif performans ile yansıyor” dedi.
Aile hekiminin gebe izlemleri, bebek izlemleri, çocuk izlemleri, bağışıklama yani ulusal programda yer alan 13 aşının hepsini bebeklerine yapmak gerektiğini kaydeden Eker, şunları söyledi: “Bu kişilerin bu işlemleri yaptırabilmesi için Aile Sağlığı Merkezlerine gelmesi lazım. Bunların bir çoğu Aile Sağlığı Merkezine istekli gelmiyor.

 Hekimlerin Negatif Performans Almaması İçin
Aile hekimlerinin günlük pratiğinde yapması gereken koruyucu sağlık hizmetleri var. Bunlardan bir tanesi yeni bebeklerin izlenmesi ve takipleri, gebelerin izlemleri ve takipleri, çocuk izlemleri, en önemlisi bir ülkenin sosyal gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli ölçütlerden biri olan bağışıklama. Bağışıklama oranları sosyoekonomik gelişmişlik ölçütlerinden biridir. Yapmış olduğumuz aşılar konusunda yüzde 100 oranının altında kaldığımızda negatif performans kesintisine maruz kalıp almış olduğumuz ücretlerden 500 TL ye kadar kesintiler olabiliyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda negatif performans getiriyor. Ve bunun sorumluluğu tek taraflı Aile Hekimlerine veriliyor.

“Bir Sözleşme Dönemi İçerisinde 100 İhtar Puanı Alınırsa,  Sözleşme Tek Taraflı Fesih Ediliyor”
Kayıtlı olan kişilerle ilgili veriler aylık periyotta, kullanılan bilgi sistemleri (AHBS) aracılığı ile Sağlık Bakanlığı veri sistemine gönderiliyor. Yeni ayla birlikte Bir aile hekimi, “Kaç bebeğe aşı yapacak?”, “Kaç gebe izleyecek?”,Kaç çocuk izlemi yapacak? Kaç 15-49 yaş izlemi yapılırsa maaşı tam olarak alacak?”bunları kullanmış olduğumuz AHBS programı üzerinden görebiliyoruz.

 Eğer aile hekimi ay sonunda belirlenen bu işlemleri yapamazsa, yapamadığı her yüzde oranınca maaştan kesiliyor. Yapılacak işlerin yüzde 98’ini yaptığınızda, yüzde 2 oranında maaştan kesinti oluyor. Yüzde 10 Performans kesintisine uğrayan da olabiliyor. Tavan oranı yüzde 20, yani en fazla yüzde 20 kesiliyor. Ancak bu oran yüzde 20’ye düşürülürse, kesintiye ilaveten ihtar puanı veriliyor. Eğer bir sözleşme dönemi içerisinde 100 ihtar puanı alınırsa,  sözleşme tek taraflı fesih ediliyor.

“Aile Hekimleri Taşeron İşçi gibi Çalışıyor”
Aslında bakıldığında; Biz sözleşmeli çalışan taşeron işleriz. Sağlık Bakanlığı bizden hizmet satın alıyor. Bunun karşılığında da maaş yerine hak ediş ödüyor. Kamu adına iş yapan diğer kamu personeliyiz. Negatif performans uygulaması üzerimize bindirilen bir tür mobbing aslında. Sağlık sisteminden hizmet alan kişilerin, kendi sağlıklarıyla bile ilgili hiçbir sorumluluğu yok. Bütün sorumluluk, tek taraflı olarak hekimlere yüklenmiş durumda.”

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...