Ana içeriğe atla

ASM’LER SINIFLAŞTI, NEREDE EŞİT HİZMET?

Aile hekimlerinin, işletme için verilen cari ücret ile ASM’nin kirasından, her türlü tıbbi ürüne kadar her şeyi karşılamaya çalıştıklarını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ikinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker, “Eskiden herkese verilen para şimdi sınıflara göre veriliyor. Herkesin hizmet aldığı ASM’ler farklı kalitede hizmet sunuyor. Eşitlik nerede kaldı?” dedi.

 Aile hekimlerine denetimler iki türlü oluyor. Rutin denetimler adı altında yapılan, Halk Sağlığı Müdürlüklerindeki denetmenler tarafından yılda iki kez yapılan denetim ve sınıflandırma sistemi ile ilişkili değerlendirme denetimleri. Aile hekimlerinin denetimlerle ilgili yaşadığı sıkıntıları dile getiren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ikinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker, şunları söyledi: “Aile hekimliği ilk başladığından beri, iki türlü ödeme yapılıyordu. Kayıtlı nüfusa göre kişi başı yapılan ödeme ki, bu maaş denilen bölümü oluşturuyor. Cari işlemler için ödenen para, benim işletmem yani Aile Sağlığı Merkezi (ASM)’nin, kira, elektrik, su, doğalgaz, sarf ve tıbbi malzemesi kısaca işletme ile ilgili her türlü giderini ödüyorum. Yetmiyor, o paradan ekstra sağlık personeli ya da hizmetli çalıştırmam gerekiyorsa onların sigortasını ve maaşlarını da ödüyorum. Aile Sağlığı Merkezinde 7-8 aile hekimi çalıştığında para yetiyor. Ancak, tek başına ASM’de çalışan bir aile hekimini düşünün. O da aynı işlemleri yapmak ve aynı harcamaları tek başına karşılamak zorunda. 

“1680 TL ile Aile Hekimi Ne Yapsın?”
Sağlık Bakanlığı kaliteyi artırdığınız takdirde tavan fiyattan ödeme yapıyor. Belirlenen asgari standartlarda kalırsanız, bu ücret tavanın yarısı oluyor. Eskiden uygulamanın ilk yıllarında tüm aile hekimleri tavan ücreti alırken şimdi Türkiye’nin yüzde 60’ına yakını ortalamadan alıyor. Cari işlem için eskiden 3200 TL ödenirken şimdi 1680 TL oldu. 

“Eskiden Herkese Verilen Para, Şimdi Sınıflara göre Veriliyor”
Bazı istenen şartlar yapılırsa, onlara göre ASM’ler sınıflandırılıyor. Bu amaçla da kalitesini artıran ASM’ye biraz daha fazla ücret veriliyor. A sınıfı, bir ASM için hekim başına bir hemşire çalıştırılırsa, teknik donanımların birçok şartlarını yerine getirilirse ve esnek mesai uygularsa tavan ücreti alınıyor. Eskiden herkese verilen para şimdi sınıflara göre veriliyor. Herkesin hizmet aldığı ASM’ler farklı kalitede hizmet sunuyor. Eşitlik nerede kaldı? 



Çözüm Ne?
Aile hekimliğini destekliyoruz. Dünya ya örnek gösterilecek bir Aile Hekimliği uygulaması amacımız. Genel cerrah, bir İç hastalıkları uzmanı nasıl kendi tıp disiplinin gereklerini yapıyorsa, bizde kendi işimizi yapalım. Ekstra görevler verilmesin. Görev tanımımıza girmeyen işlerle bizleri uğraştırmasınlar. Mevzuatta yazmayan hükümler için bizden bir şey istemesinler. 

“Dünyaya Örnek Gösterilecek Bir Sistem Sergileyelim İstiyoruz”
Sahayı tam bilmeyen bürokratlar, bu konuda kuralları koyuyor. Yönetmelikler hazırlanırken bizlerden de görüş alınsın. İyi aile hekimliği yapmak için varız. Dünyaya örnek gösterilecek bir sistem sergileyelim istiyoruz. Bağışıklama oranları ile Türkiye, Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Anne ölümleri yarı yarıya azaldı. Çocuk izlemleri Avrupa’daki oranların en üst seviyelerinde, bir ülkenin sosyo-ekonomik ölçütlerini gösteren veriler bunlar. Aile hekimleri değerlerinin anlaşılmasını istiyor. ”

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...