Ana içeriğe atla

TORAK KONGRESİNDE “NEFES VARSA HAYAT VARDIR” DENECEK

Türk Toraks Derneği'nin 16. Yıllık Kongresi, "Nefes Varsa Hayat Vardır" sloganı ile 3 - 7 Nisan 2013 tarihleri arasında Antalya gerçekleştirilecek.

Kongre Genel Sekreteri Doç. Dr. Metin Akgün, kongre hakkında soruları yanıtladı. 

Kongrede bu sene nasıl bir bilimsel içerik hazırlandı?
Kongremizde bu yıl, yurt dışından katılan 27 konuşmacı ile birlikte 300’den fazla konuşmacı yer alacak. Bilimsel programın oluşturulmasında sahada çalışan uzman hekimlerden, asistan hekimlere kadar çok geniş bir kesimin görüşleri alınarak ve her kesimin ihtiyaçları göz önüne alınarak çok kapsamlı ve herkese hitap eden bir bilimsel program oluşturuldu. Pratiğe katkısı olacak konular yanı sıra; bilgi güncelleme oturumları, sosyal konuların ele alındığı yuvarlak masa oturumları ve tartışmalı konular, konuların tarafları ve uzmanları tarafından detaylı bir şekilde tartışılacak şekilde bilimsel program oluşturuldu.

Önceki yıllardan farkı nedir?
Güncel bilimsel gelişmeler ve yaşanan sosyal sorunlara paralel olarak bilimsel program şekillendirildi. Ön plana çıkan ve diğer yıllardan farklı konular şöyle; “Sağlıkta Şiddet Nasıl Önlenir?” Bu konuyu özellikle önemsiyoruz. Rahmetli Ersin Aslan'ın anısına olacak... Hem geçen yıl görevinin başında bir hasta yakını tarafından yapılan saldırı sonrası hayatını kaybeden, mesleğinin baharındaki Ersin’i unutmadığımızı ve anısını yaşatacağımızı vurgulayacağız hem de “Sağlıkta şiddet nasıl önlenir?” konusunu farklı bakış açıları ile tartışmaya açacağız.
Yine ülkemizde son dönemde yaşanan Sağlıkta Değişim’in dünyadaki sağlık sistemi örnekleri göz önüne alınarak nereye gittiğini ve bu dönüşümün Türkiye deneyimi ve ülkemizde hekimler üzerine etkilerini ele alacağız.

Sağlıkta “hak” kavramını hem hekim hem de hasta perspektifi ile birlikte irdeleyeceğiz. Ayrıca zor astım, akciğer kanseri erken tanısında son gelişmeler, Türkiye’de akciğer nakli programlarının kurulması, evde bakım hastasına yaklaşım, kurumlarda tüberküloz olgusu saptandığında yapılması gerekenler, “Sigara içenlerin sağlık masraflarını kim karşılamalı?” gibi birçok güncel konuya yer verdik. 

Kimler katılabilir?
Akciğer sağlığı ile ilgili herkes katılabilir. Kongre ve Kurs programları temel olarak Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi ve Pediatrik Akciğer Hastalıkları ile ilgilenenleri hedef almasına rağmen diğer branşlara, aile hekimlerine ve işyeri hekimlerine hitap eden konular da programda yer alıyor.

Kurs düzenlenecek mi?
Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda kongre kursu düzenlenecek. Pratikte uzman ve asistanlara yararı olacak konularla birlikte ‘akciğer naklinde hasta izlenmesi’, ‘araştırma projesi yazma’ , “sağlıkta hukuk’, ‘işyerinde solunum fonksiyon testleri’ ve ‘eğiticilerin gelişimi” gibi farklı konuların yer aldığı toplam 18 kurs yer alacak.

Kongrenin sosyal programı hakkında bilgi verir misiniz?
Bu yıl da sosyal programın, kongre katılımcılarımızın farklı beğenilerini karşılamaya yönelik olmasına özen gösterdik. Hem meslektaşlarımızın paylaşımlarına yer verdik, hem de alanında oldukça iyi isimleri bizlerle paylaşmaya çağırdık. "Nefes varsa hayat vardır" sloganımıza uygun olarak, yoğun meslek ve bilimsel çalışma ortamlarımızdan sonra nefes almamıza ve hayata daha mutlu sarılmamıza yer açan etkinlikler planladık. Sanatsal etkinliklerde hem çeşitlilik hem de kaliteyi önceledik. Sanatın bütün dallarına yer vermeye çalıştık. 

Bu sene ilk olan bir yenilik var mı?
Bu yıl ilkler var. Cihat Aşkın, Üstün Dökmen, Jehan Barbur ve Zeliha Sunal ilk kez bizlerle oluyorlar. Atıf Peynirci ve orkestrası geniş repertuarlarıyla bize eğlence vaat ediyorlar. Ebru kursumuzda bir meslektaşımız yılların birikimini bizlere aktaracak ve sonrasında sergimiz olacak. Zeybek kursunda hep beraber öğrendiklerimizi, gala gecesinde sergileyeceğiz. Fotoğraf ile uğraşan meslektaşlarımızın öykülerini dinleyecek, izleyeceğiz. Film gösterimlerimiz sağlık alanında yaşananların olası sonuçlarına ışık tutan gerçek öykülerden oluşuyor. Kongremize davet, bir yandan da böylesi emekle hazırlanan bir sosyal programa da davet anlamı taşıdığı için mutluyuz.

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...