SAĞLIK HABERCİLİĞİNE YÖN VERENLER
Önemli bir şahsiyetin sağlık durumunun televizyon habercileri için gerçek bir 'son dakika', gazeteciler için de manşet olduğunu belirten NTV Sağlık Muhabiri Miray Akdağ Uluç, “İnsan sağlığının her şeyin önünde olması gerektiğinden, ‘önemli bir sağlık haberi tüm manşetleri devirebilir’” diye konuştu.
Televizyon sağlık haberciliğinde, yaşanan bir kaza ya da patlamada ilk önce insanların sağlık durumları ele alınır. Önemli isimlerin sağlık durumları son dakika olarak yayınlanır. Sağlık haberciliğinin insan hayatını ilgilendirdiği için çok dikkatli şekilde yapılması gerektiğini belirten NTV Sağlık Muhabiri Miray Akdağ Uluç, konu hakkında şunları söyledi: Haberin en özgür yapılabildiği alanlardan biridir sağlık haberciliği. O yüzden pek çok alandan daha iyi haberler çıkıyor sağlıktan. İyi ve alanında uzmanlaşmış gazetecilerin bulunduğu bir alan olduğu için, Türkiye sağlık gündeminden pek bir şey kaçmıyor.
Önemli Bir Şahsiyetin Sağlık Durumu Biz Televizyon Habercileri İçin Gerçek Bir 'Son Dakika'dır
Habercilikte en önemli şey insan unsurudur; bir patlamada ilk önce 'kaç kişi öldü ya da yaralandı' bunun bilgisi verilir. Önemli bir şahsiyetin sağlık durumu biz televizyon habercileri için gerçek bir 'son dakika'dır. Gazeteciler için de manşettir. İnsan sağlığının her şeyin önünde olması gerektiğinden, "önemli bir sağlık haberi tüm manşetleri devirebilir". Bu yüzden sağlık haberciliği tüm kesimleri ilgilendirir; halkın tamamı; siyasetçi, bürokrat, sanatçı, öğrenci, insan sağlığını etkileyecek gelişmeleri öğrenmek ister ve bu konuya birçok alandan daha büyük merak duyar.
Heyecan Haberciliğin Temelidir
Sağlık haberciliği hata götürmez. Yani sağlık haberi her daim 'dört başı mamur' haber olmalıdır. Sağlık habercisi iyi araştırmalı, bilmiyorsa işin uzmanına danışmalı. Sadece sağlık değil belki tüm alanlardaki haberciler için bence en önemli unsur 'heyecan duymak'. Yaptığı işe heyecan duyan bir gazeteci hemen anlaşılır, o heyecan nedeniyle araştırır, sorar, haber kaynaklarını arar, araştırdıkça bulur, gerçeği bulmaya çalışırken bazen gerçek gelir ayağına dolanır, neticede o haberci iyi haberci olur. Heyecan haberciliğin temelidir. Sağlık haberciliğinin de öyledir.
Konuyu İlk Kez O Haberden Duyanlar Olduğunu Asla Unutmamalı
Haber kaynağı ile mesafeye dikkat edilmeli. Gazeteci kendini baktığı alanın bir çalışanı gibi asla hissetmemeli, en başta gazeteci olduğunu hiç unutmamalı. Sağlık habercisinin dili yalın olmalı, anlatımını tıbbi terimlerle boğmamalı. Okuyucusunu ya da izleyicisini hafife almak değil belki ama haberde bahsedilen konuyu ilk kez o haberden duyanlar olduğunu asla unutmamalı.
Sağlık Haberciliği Dedikodu ile Yapılmaz
Sosyal medya ve internet haberciliğinde daha fazla tık almak uğruna insanları kandıran başlıklar atıldığını görüyorum. Ve bir gazeteci olarak bundan utanç duyuyorum. Sağlık haberciliği dedikodu ile yapılmaz çünkü dayanağı arkasında sapa sağlam durması gereken tıp bilimi olmalıdır. Sağlık haberlerinde kullanılan fotoğraflarda ajitasyon olmamalı.”
Miray Akdağ Uluç kimdir?
7 yıldır NTV'de çalışıyor. Meslek hayatına 2000 yılında Ceviz Kabuğu programında başladı. TRT'de spikerlik, ABD'de CNN International Dış Haberler Masasında stajyer editörlük yaptı. NTV'de İstanbul Dış Haberler Masası'nda başladığı görevine, Ankara'da önce sağlık, kültür, çevre, enerji ve ulaştırma daha sonra politika haberleri ile devam etti. BBC'den gazetecilik sertifikası bulunan Miray Akdağ Uluç, London School of Economics'te İngiliz başarı bursuyla 'Medya Hukuku' master'ı yaptı. Miray Akdağ Uluç, Bilkent Üniversitesi İletişim ve TED Ankara Koleji'nde eğitim gördü. Uluç, çok iyi derecede İngilizce, İspanyolca ve az seviyede Almanca bilmektedir.
Mail: Miray.akdag@ntv.com.tr
Twitter: https://twitter.com/Makdaguluc
Yorumlar