Ana içeriğe atla

"İTİRAF EDİYORUM, BEN BİR ERKEĞİM!"

“İtiraf ediyorum ben bir erkeğim!” isimli konuşmasıyla, bir erkek olarak kadın dünyasına ait tespitlerini anlatan Prof. Dr. Serdar Kula, aynı isimle kaleme aldığı kitabı Uluslararası BPW Federasyonunun desteğiyle yakın zamanda okuyucuyla buluşacak.

Kadının güçlenmesini ve toplumsal cinsiyet eşitliği, eşitlik için, iş yaşamındaki kadının sorunları, kadın politikalarının oluşturulması gibi alanlarda uluslararası örgüte bağlı çalışan bir kuruluş olan Uluslararası BPW Federasyon (International Federation of Business and Professional Women) tarafından düzenlenen toplantıda kadının kendi varlığı ile ilgili farkındalığınının oluşturması üzerinde duruldu. BPW Federasyonu Ankara Başkanı Dr. Serap Çuhadaroğlu, uzun yıllar sağlık sektöründe hekim ve işletmeci olarak çalıştıktan sonra, şimdilerde daha geniş kitlelere yararlı olmaya, topluma karşı olan görevlerini yerine getirmeye çalışan bir sivil toplum gönüllüsü olduğunu söylüyor. 

Yapılan toplantıda Prof. Dr. Serdar Kula “İtiraf ediyorum ben bir erkeğim!” başlıklı konuşmasında, erkeğin kendini tanıma sürecinde en önemli noktanın kadını anlaması olduğu gerçeğinden yola çıkarak bir erkeğin kadını nasıl algılaması gerektiği üzerinde yoğunlaşan bir konuşma yaptı. 


Beni Kadınlardan Farklı Yapan Nedir?
Kula, konuşmasında şunları söyledi: “İtiraf ediyorum, ben bir erkeğim! Evet, en önemli kısım bu bence; bunu kendime itiraf edebilmek. ‘Ne var ki bunda, erkeksen erkeksindir! İlginç olan ne’ diyebilirsiniz. Sadece dış görünüşüm ya da erkek cinsiyetine ait fiziksel özelliklerim nedeniyle değil, kalbimle, ruhumla ve aklımla da bir erkeğim. Hal böyleyse, konuyu daha iyi anlamak için soruyu şöyle sormak gerekir: Beni kadınlardan farklı yapan nedir? Farklılıkları görmek ve hangi tarafta olduğunu içgüdülerle, öğrenilmiş davranışlarla değil; gerçek gözlemler ve empati ile anlamak olmalı çıkış noktamız. Kabul edilmişleri değil, göremediklerimizi, söylenmeyenleri ve anlatılmayanları görebilmek.”

Erkeğin Zıttı Kadın mıdır?
“Erkeğin zıttı kadın mıdır?” diyen Kula, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadına cinsiyet özelliklerini veren iki X’den biri de erkekte yok mu? Erkeğin kadını gerçekten tanıyabilmesinin yolu öğretilmiş erkek algısının dışına çıkıp kadın ile empati kurmasıdır.” 



“Erkeğin Kadın Dünyasına Ait Algılarının Değişmesi için Öne Çıkarılması Gereken Farkındalıklar Üzerinde Durulmalı”
Kadının, erkeğin ve toplumların gelişiminde yadsınamaz rolünün tarihsel süreçte nasıl olup da geri planda kaldığına değinen Kula, “Kadını sembolik bir kavramdan öte bir algılamayı, erkeklere aktarma hedefi güdülmeli. Kadının gizem içeren ve aslında hemen her zaman erkekten bir adım önde olan sosyal ve duygusal zekasına yolculuklar yapılmalı. Erkeğin kadın dünyasına ait algılarının değişmesi için öne çıkarılması gereken farkındalıklar üzerinde durulmalı” dedi. 

Prof. Dr. Serdar Kula tarafından kaleme alınan ve denemelerden oluşan “İtiraf ediyorum ben bir erkeğim!” isimli kitap, Uluslararası BPW Federasyonu tarafından desteğiyle yakın zamanda okuyucuyla buluşacak. 

Med-Index

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi