Ana içeriğe atla

“GEBELİKTE BESLENME KILAVUZU” YAYINLANDI

Sağlıkla ilgili güvenilir bilgi ararken bilgi kirliliğinin içerisinde kayboluyoruz. Uzmanlık alanı dışında konuşan ve eğitim almadığı halde sağlıklı yaşam anlatanlar bu kirliğin artmasına neden oluyor.  Bu durumdan rahatsız olduğumuz için, güvenilir, objektif ve etik haber kaynaklarına ulaşmanın yollarını arıyoruz. Özellikle beslenmemizle ilgili kafa karıştıran açıklamalar yapıldığında neye inanacağımızı şaşırıyoruz.  

Medyada hamilelik dönemi ile ilgili farklı sağlık önerileri yer alıyor. Durum böyle olunca da anne adaylarının kafası karışıyor. Uzmanlık dernekleri, doğru bilgiyi verebilmek ve halkın bilincini artırmak için çalışmalar yürütüyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD)  tarafından Türkiye’de ilk defa anne adaylarına yönelik “Gebelikte Beslenme Kılavuzu” hazırlandı. 

Kılavuzda kadın hastalıklarıyla ilgili bilgi ve doğum uzmanlarının katkıları olduğunu belirten TJOD Başkanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, şu bilgileri verdi:  “Kadınların gebelikteki beslenme önerilerine yoğun şekilde ihtiyaç duyduklarını fark ettik. Ne yazık ki bu konuda bilgi kirliliği çok fazla. Bazı şeylerin ne kadar doğru olduğunu hastalar bilemiyorlar. Ancak şu kesin ki artık hiç kimse tabelaya bakıp da doktora ya da hastaneye gitmiyor. İnternet çağı olduğu kesin. Beslenme kılavuzumuzun kadın doğum uzmanlarına yönelik olanını internet sitemizde yayınladık. Anne adaylarına yönelik olanı da çok yakın zamanda web sitemizde olacak.”

Omega 3 Özellikle Bebeğin Beyin ve Göz Gelişimi İçin Önemli
Bilinçli ve planlı annelik için beslenmenin önemli olduğunu kaydeden Demir, “Gebelikte özellikle 3. Trimester dediğimiz 2. ve 3 aylarda ihtiyaçlar artıyor ve bunların hepsini ne yazık ki dışarıdan almak çok kolay değil. Türkiye'de yüzde 50'nin üzerinde demir eksikliği anemisi var. Bu durumda, kadınların hamile kaldıklarında düşük, erken doğum ve diğer sıkıntılarla karşılaşma riski çok yükseliyor. O zaman mutlaka demir desteği gerekiyor. Omega 3 ihmal ediliyor ancak, özellikle bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli. Eksikliğinde annede erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskleri çıkabiliyor” dedi. 

Düzenli ve Dengeli Beslenmek Gerekli
Gebelikte düzenli ve dengeli beslenmek gerektiğini vurgulayan Demir, kılavuzda yer alan bazı noktalara dikkat çekerek şunları söyledi: “Her gıdadan aşırıya kaçmadan almak lazım. Özellikle hamilelikte alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalı. Ayrıca gazlı içecekleri de önermiyoruz. Bitki çaylarının bazıları düşüğe neden olabiliyor, o nedenle dikkatli olmak gerekiyor. Çiğ et ve balık önermiyoruz. Besinlerin iyi yıkanması gerekiyor. Günlük pastörize edilmiş sütler içilebilir.”


Hamilelikte, Şeker Yüklemesi Yapılmalı
Kılavuzda gebelik sürecindeki yanlış beslenmenin gebelik diyabeti veya tansiyon problemlerine yol açabileceğine dikkat çeken Demir, “Hamilelikte, şeker yüklemesi yapılması gerekiyor. Diyabetin fark edilememesi sonucunda anne ve bebek, doğum öncesi ve sonrası birtakım sorunlar yaşayabilir” diye konuştu. 

Her Anne Adayı Günde 2-2,5 Litre Su İçmeli
Emzirme döneminde de dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demir, "Her anne adayının günde 2-2,5 litre su içmesi gerekiyor. Yine günde 2 bardak süt içmeli. Onun dışında üç ana üç ara öğün beslenilmesini öneriyoruz" şeklinde konuştu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...