Kadın sağlık çalışanları yaşanan şiddet olaylarına nasıl bakıyor ve çözüm önerileri ne? Sağlıkta şiddet haber dosyası ile bu alanda yapılacakları ilk kez farklı bir bakış açısı ile ele alıyoruz.
Hasta ve hasta yakınları tarafından hırpalanan, gece gündüz demeden hizmet veren sağlıkçılar, korkamadan çalışmak istiyor. Sağlıkçılar, bilimsel araştırmaların yanında hastaları sağlığına kavuşturmak için yıllarını veriyorlar. İstedikleri ise, güvenli çalışma ortamı ve saygınlık.
Her şeyde olduğu gibi sağlıkta şiddet konusunda da kadınların farklı bakış açıları ve çözüm önerilerinin etkisi olacaktır. Med-Index olarak dosya haber çalışması ile konuya dikkat çekerek, kadın sağlık çalışanlarının görüşünü almaya devam ediyoruz.
Şiddetle Yaşamak ve Hekimlik
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Fatma Alioğlu, “23 yıldır büyük bir sevgiyle ve özveriyle yaptığım, yapmaktan gurur duyduğum bir meslek. Ne yazık ki bu mesleğin saygınlığını giderek yitirmesi ve ticari hale gelmesi içimi acıtıyor. Değişen hasta ve toplum algısı da cabası.
“Bize Giderek Daha Az Saygı Duyuyor Olmaları İşimizi Giderek Daha Stresli Ve Mutsuz Yapmamıza Yol Açıyor”
Hastalarımıza her tür özeni gösterdiğimiz, sağlıklarına kavuşmaları için tüm tıbbi bilgi ve birikimlerimizi kullanarak, empati kurarak tedavi etmeye çalışıyoruz. Ancak hepsinin olmasa da, bazı hastalarımızın değişen algıları, bize giderek daha az saygı duyuyor olmaları işimizi giderek daha stresli ve mutsuz yapmamıza yol açıyor.
“Sorunları Konuşarak Çözmek Yerine, Fiziksel Güç Kullanılıyor”
Hemen her gün basına yansıyan doktora uygulanmış bir fiziksel şiddet haberi ile karşılaşıyoruz. Şu ana kadar böyle bir olayın benim başıma gelmemiş olması, hiç şiddetle karşılaşmayacağımız anlamına gelmiyor ne yazık ki. Üstelik şiddet sadece hekimin karşılaştığı bir sorun değil, insanlarımız giderek daha öfkeli, tepkili hale geldi. Sorunlarımızı konuşarak çözmek yerine fiziksel gücümüzü kullanmayı tercih ediyoruz. Bu şiddetin kaynağı nedir çözmek çok da mümkün değil, sanırım çok derin çocukluğun, sosyal çevrenin alınan eğitimin hepsinin bunda katkısı var.
“Hekim Haklarından Hiç Bahsedilmiyor”
Hekime uygulanan şiddetin artmasında ise temel neden uygulanan sağlık politikaları. Tabii ki hasta hakları hepimiz için önemli, ancak hastanın haklarının korunurken bir insan olarak en tabi hakkımız olan biz hekimlerin güvenliğimizin olmaması kendi haklarımızdan hiç bahsedemiyor oluşumuzu anlamam mümkün değil.
“Kapıyı Çarpıp Giden, Bize İşimizi Öğretmeye Çalışan Hasta ve Hasta Yakınları ile Karşılaşıyoruz”
Şiddetin fiziksel olması gerekmiyor, kapıyı çarpıp giden, bize işimizi öğretmeye çalışan, hiç hak etmediğimiz halde, işimizi en doğru biçimde icra ederken bile, neden kaynaklandığını anlayamadığız bir memnuniyetsizlik duyan, bizi tehdit eden hasta ve hasta yakınları ile karşılaşıyoruz. Bir gün fiziksel bir şiddetle karşılaşabileceğim duygusu tüylerimi ürpertiyor ve kendimi çaresiz hissediyorum.
“Bakanlığımız Bizlere Destek Olmalı”
Çözüm acil kod uygulamaları olmamalı. Neden yanlış uygulamalar deyip, çözümü üst mevkilere bırakmakta çok basit ve ucuz. Çözümü hep birlikte bulacağız sanırım, kendimizi hastalarımıza daha iyi anlatacağız, bizim için hayatta en önemli ve bizi en mutlu eden duygunun onları sağlıklarına kavuşturmak, aldığımız bir ‘Allah razı olsun’ sözü olduğunu bilirler ve buna inanırlarsa şiddet de sona erebilir. Bu sorunun çözümünde, Bakanlığımızın bizlere destek olması hasta haklarıyla eşit olarak, bizimde her tür insani ve özlük haklarımızı da savunuyor olması da kendimizi güven içerisinde hissetmemizi sağlayacaktır.”
Yorumlar