Uluslararası alanda başarılı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Pınar Aydın O’Dwyer hobisini, Ankara Devlet Opera ve Balesi, bale sanatçısı Bahri Gürcan ile birlikte“Bale” kitabında kaleme aldı. Kitap, baleyi tanıtmak, sevdirmek ve yaygınlaştırmak amacı taşıyor.
Tıp alanında başarılı çalışmalarını uluslararası arenada derneklere üye seçilerek ve araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Pınar Aydın, hobisi olan bale hakkında kitap yazdı. Uzun yıllardır yoğun çalışmalarının yanı sıra sanata olan ilgisiyle de tanınan ve çocukluğundan bu yana yaptığı bale ile ilgili birçok temel bilgi içerisinde yer alan kitapta, bale konusuna merakı olan herkese yönelik bilgiler yer alıyor. Bale yaparken hangi hareketlerin yapıldığı ve o hareketlerin hangi kasları çalıştırdığı anlatılan kitapta, hareketlerin doğru ve yanlış yapılış şekillerinin fotoğrafları da yer alıyor.
Prof. Dr. Pınar Aydın, kitabı hakkında şunları söyledi: “Bale yapan, yapmış olan veya hiç yapmamış tüm bale severler için Türkçe bir kaynak olmasını istedim. Bale hakkında yazılmış kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor, her biri son derece değerli bu kitaplar çoğunlukla ülkemizde bale tarihi veya sanatçıların anıları hakkında.
Bale Temsili Seyrederken Nelere Dikkat Etmeli?
Bir bale temsilini zevk alarak seyredebilmek için temsilden önce çok ağır bir yemek yemiş olmamak ve mutlaka tuvalete gitmiş olmak yararlıdır. Karın ağrısı ve tuvalete gitme ihtiyacı dikkatinizi dağıtabilir, eserden keyif almanızı engelleyebilir. Ayrıca temsile zamanında gitmek de önemlidir. Temsilin başlama zili duyulduğunda herkesin salondaki yerini alması gerekir. Dünyanın birçok ülkesindeki temsillerde salonun kapıları kapandıktan sonra ancak balkonun arka sıralarında oturmaya izin verilir. Buraya oturmadan önce de varsa palto vb. dışarıda çıkarılmalıdır. Diğer seyircilerin dikkatini dağıtmamak için ayrıca konuşmamak, ses veya hışırtı çıkarmamak, şarkı söylememek, bacakları sallamamak, sakız çiğnememek, bir şey yemek veya içmek, cep telefonunu açmamak, ışıklı herhangi bir alet kullanmamak, fotoğraf çekmemek, ayağa kalkıp dolaşmamak, gerçekten çok gerekli olmadıkça salonu terketmemek, terk edilirse de araya kadar tekrar girmemek gerekir. Perde arasında koşmamak, yüksek sesle konuşmamak önemlidir.
“Bale Seyretmek Mutluluk Verir”
Eser başlarken orkestra şefi orkestranın başına geçtiğinde hemen alkışlanması gerekmez, birinci perde seyredildikten sonra ikinci perdenin başında alkışlanabilir. Baş dansçının ilk çıkışı alkışlanabilir. Her perdenin sonunda temsil beğenildiyse alkışlanır. Bazen bir dansçı zor bir soloyu çok güzel dansettiğinde hemen solosunun sonunda alkışlanabilir ama eserin gidişini bozmamaya özen göstermek gerekir.
En iyisi, sanata ve emeğe saygınızı gösterecek en güzel ve temiz kıyafetlerinizi giyerek keyifli bir bale temsili seyretmeye gitmektir. Sonra da rüyanızda kendinizi dans ederken görmektir. Bale seyretmek mutluluk verir.”
Yorumlar