Ana içeriğe atla

AHEF, UEMO ÜYESİ OLDU



UEMO(Avrupa Genel Pratisyenler Birliği) toplantısına katılan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, yapılan çalışmalarda söz sahibi olmayı hedefliyor. 

 Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonuna, “Türkiye” adını eklemek için işlemleri başlattıklarını kaydeden Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ikinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker, denetlemelerinde Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan raporları beklediklerini dile getirdi. 
Eker, ayrıca Federasyon’un UEMO(Avrupa Genel Pratisyenler Birliği) toplantısı hakkında şu bilgileri verdi: “Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) adına Dr. Zafer Kalaycıoğlu ve Dr. Serdar Gürel Berlin’deki UEMO(Avrupa Genel Pratisyenler Birliği) toplantısına katıldı. AHEKON tanıtım sunumu Dr. Serdar Gürel tarafından 2013’te İrlanda’da yapılacak UEMO ve Prag’da yapılacak olan WONCA toplantıları sunumlarının ardından gerçekleştirildi. Toplantıda, Almanya CDU/CDS koalisyon partisi milletvekili ve sağlık komisyonu üyesi Dr. Rolf Koschorrek Almanya’da çok disiplinli ve iyi bir sağlık sistemi olduğunu, son dönemdeki krizler ve demografik değişikliklerden etkilenmeden bu sistemi sürdürmenin tek hedefleri olduğunu belirtti. 

“Aile Hekimliğinin Özendirilmesi Gerekiyor”
Almanya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Ulrich Weigeldt ise daha fazla aile hekimine ihtiyaçları olduğunu, aile hekimliğinin özendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Weigeldt, özellikle doktor açığının kırsal kesimlerde daha çok hissedildiğini, uç dal uzmanlıklarının fazla artmasının olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi. Bu problemleri ancak politikacıların çözebileceğini ifade etti.

“Aile Hekimliği Bazı Ülkelerde Uzmanlık Kabul Edilmiyor”
Aile Hekimliğinin uzmanlık kabul edilmediği Avusturya, İtalya, İngiltere, Belçika temsilcileri Aile Hekimliği eğitimlerini anlattılar.

UEMO Neler Yapıyor?
Professional Qualifications Directive(2005/35/EC) denen bir yönergenin revizyon sürecinde, konunun aile hekimleriyle ilgili kısmı olan ve aile hekimliğinin koşulsuz olarak tüm Avrupa’da uzmanlık sayılması gerektiğini öngören, kısa süre sonra hukuksal anlam kazanacak bu yönergenin sonuçlandırılmasında UEMO’nun üstüne düşeni yaptığı vurgulandı. UEMO Başkanı Ferenc Hajnal Avrupa Birliğine üye ülkelerin, Avrupa Parlamentosu milletvekillerine ulaştırılmak üzere “aile hekimliğinin bir uzmanlık” olduğunun ilgili yönergenin Ek V 5.1.3 no’lu kısmına eklenmesini talep eden bir dilekçe hazırladığını söyledi.

“Avrupa’da Yeni Mezunlar Ağır İş Yükü Yüzünden Aile Hekimliğini Seçmiyor”
Başkan yardımcılarından Nena Kopcevar Gucek yapılan bir araştırma sonucunda, yeni mezunlara ‘neden aile hekimliğini seçmedikleriyle’ ilgili soru yöneltilince diğer uzmanlık dallarına göre, ağır iş yükü olduğu ortaya çıktığını belirtti.

Aile Hekimliğinin bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmesini sağlamak, tüm Avrupa’da geçerli olması, serbest dolaşım hakkı, sürekli tıp eğitimi UEMO’nun ana hedefleri olarak ortaya çıktı.
Tüm bu konularla ilgili çalışma gruplarına AHEF temsilcileri bizzat katıldı.

Türkiye’de İlk Olacak Çalışmalar
Türkiye’de ilk defa olacak projeleri olduğunu belirten Eker, bunları ilk defa birinci basamak hekimlerinin yapacağını kaydetti. Eker, ayrıca birinci basamak hekimlerinin diğer meslek gruplarından çok önemli bir farkı olduğunu, 75 milyon nüfusa aynı anda dokunan tek meslek grubu olduklarını dile getirdi. Eker, yaptıkları ve yapılmayı planladıkları bazı proje başlıklarını şu şekilde sıraladı:

STRAAHEF
DİYAAHEF
ANNE AHEF
AHEF OBEZİTE
GAZETE AHEF ve AHEF Dergi
AHEF TV ( kongre de yayına başladık )
AHEF application
Avrupa Birliği Projeleri
Hekime şiddet çalıştayı
Aile hekimliğinde iş yükü analizi çalışması
AHEF AHBS
Uemo ile Smart Proje

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...