Ana içeriğe atla

ETKİNLİKLER SİGARAYI BIRAKMADA ETKİLİ

1-7 Nisan Kanser haftasında Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen VI. Sigara veya Sağlık Sempozyumu’nda, bu sene ‘Başlamayı Önleme: Eğitimci ve Sigara’ başlığı ele alındı.
 VI. Sigara veya Sağlık Sempozyumu, 2 Nisan tarihinde Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi ATAUM Konferans Salonunda yapıldı. Konferans düzenleme kurulunda bulunan Ankara Üniversitesi Genel Destek Koordinatörü Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, toplantı hakkında bilgi verdi. 

Bu sene ‘Başlamayı Önleme: Eğitimci ve Sigara’ başlığıyla düzenledikleri toplantı hakkında Sunguroğlu, şunları söyledi: “6 yıldır 1-7 Nisan Kanser haftasına denk gelen günlerde sigara ya da sağlık sempozyumları düzenliyoruz. Bu çalışmaya başladığımızdan bu yana Ankara Üniversitesi’nin farklı fakülteleri ile birlikte sigara ile ilgili farkındalık yaratmak ve bilinçlenmeyi sağlamak amacıyla toplantılar yapıyoruz. Her yıl farklı bir teması olan toplantıda geçmiş yıllarda, ‘sigara ve çocuk’, ‘sigara ve gençlik’ konuları işlendi. Bu yılın ana teması, ‘eğitimci ve sigara’ olarak belirlendi. 
Eğitimcilerin rol model olmak gibi önemli bir görevleri var. Öğrenciler, eğitimcileri örnek alıyor. Dolayısıyla sigara ve zararlı alışkanlıklarla mücadele de eğitimcilerin olağanüstü önemli bir rolü var. O yüzden de bu yıl ki toplantıyı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Fakültesi olarak ortak düzenledik. 

“Sigaranız Tütmezse, Ocağınız Tüter”
Toplantının ilk oturumunda tıp fakültesinden hocalarımız sigaranın sağlığa zararları ile ilgili bilgiler verdi. İkinci bölümünde Prof. Dr. Üstün Dökmen, “Sigaranız tütmezse, ocağınız tüter” başlıklı söyleşi yaptı. Onun yanı sıra öğrencilerimiz ve eğitimciler konuyu tartıştı.” 

Etkinlikler Sigarayı Bırakmada Önemli
Ankara Üniversitesi’nde yaptıkları anketlerle ilgili olarak Sunguroğlu, “Bu gibi çalışmalar arttıkça sigara içme oranlarında azalma saptanıyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan hemşirelerimiz arasında sigara içme oranları çok yüksekti. Bilinçlenme ve duyarlı olma oranları artıyor. Tıp fakültesi öğrencilerimizde sigara içme oranlarında azalma var. Bunlarda mutlaka, Sağlık Bakanlığının aldığı önlemler etkili oldu. Sigara ile savaş çalışmalarımızın da etkili olduğunu düşünüyoruz” dedi. 


Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...