Ana içeriğe atla

BAŞTAN AŞAĞI YENİLENİYOR

Hastanenin tarihi yapısına inat değişim sürecini başlatan Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Zihni Ergün, yakın zamanda açılacak yanık merkeziyle birlikte, dışında yapacaklarını Sağlık Dergisi’ne anlattı.

Koğuş tipi odalardaki yatak sayısını 670’den 540’a indirdiklerini, hasta odalarındaki yatak sayısını da 8’den 6’ya düşürdüklerini kaydeden Dr. Ergün, “Yatak doluluk oranımız yüzde 97, odalarımızı küçültüp, bir veya iki kişilik hale getirip banyosu, tuvaleti olan hale dönüştürmeyi planlıyoruz. 94 uzman hekimin görevin yaptığı hastanemizde toplam 624 personel ve 420 hizmet alımıyla çalışan bulunuyor. Yeni ilave edilenlerle beraber 31 yoğun bakım yatağına ulaşıldı. Hastanenin her yerinde büyük çaplı tadilatlar ve onarımlar yapıldı. Yeni ameliyathane, yoğun bakım, dializ ve merkezi laboratuar ünitesi açıldı. Ameliyathane alt yapısı yeni cihazlarla yenilendi. Ameliyathaneye 30 adet transfer sedye ve 40 monitör alındı. Anestezi cihazları, transfer sedyeler, ameliyathane masaları değiştirildi, tüm alt yapı yenilendi. Ameliyathane ve yoğun bakıma hepafiltreli paket hijyenik klimalar takıldı. Tüm servislere 23 acil müdahale arabası ve 23 tane defibrilatör alındı’’ dedi.

Acil Yenilikler
3 yıldır başhekimlik yaptığı hastanede hedeflerinin daha önce yapılmayan ve kronikleşmiş sorunların üstesinden gelmeye odaklı olduğunu ileten Dr. Ergün, sırasıyla acil servisler, poliklinik , ameliyathane ve en son yataklı servislerinde yenilikler yaptıklarını ifade etti. Acil servise ikinci bir giriş yaparak ambulans ve ayaktan hasta girişinin ayrıldığına dikkat çeken Dr. Ergün, “Acil serviste görüntülemenin kendi içinde olduğu; radyoloji birimi oluşturuldu ve tomografi cihazı eklendi. Yoğun bakım şartlarının mevcut olduğu bir bölüm oluşturuldu. Gözlem odası muayene odasından uzaktaydı, hastaların rahatlıkla gözlemlerinin yapılacağı şekilde tasarlandı. Triaj sistemi kurularak acil servis işleyişi düzenlendi’’ dedi.


Ameliyathane Taşındı ve Yenilendi
Poliklinikleri her hekime bir kişi düşecek şekilde tasarladıklarını ifade eden Dr. Ergün, hastalardan yardıma ihtiyacı olanların işlemlerinin yapılması için hostes görevlendirildiğini kaydetti. 10 ameliyathane yatağı bulunan yeni bir ameliyathane yaptıklarını söyleyen Dr. Ergün, cerrahi işlemlerin olmazsa olmazı olan sterilizasyon şartlarını sağlayacak şekilde farklı bir bölüme taşınarak yeni cihazlarla birlikte modern bir merkezi sterilizasyon ünitesi kurulduğunu vurguladı. Farklı katlarda dağınık şekilde bulunan laboratuarların tek bir merkezde toplanarak birleştirildiğini belirten Dr. Ergün, bu sayede hastalara kolaylık sağlandığını anlattı. Ameliyathanelerin yenilenmesi ile elektrik sorunu yaşandığını vurgulayan Dr. Ergün, 3200 KW’ lik jenaratör ve trafo aldıklarını bu sistemi sanayi şebekesine bağlandığını böylece şehir elektriğinden etkilenilmediğinin altını çizdi. Bu alanın üzerine iki katlı mutfak ve yemekhane yapılarak hastane binasından taşıdıklarını dile getiren Dr. Ergün, bu binadan hastane binasına bağlantı sağlanacağını söyledi. Dr. Ergün şöyle konuştu: “Türkiye de ilk defa Lazer prostatektomi için Özel hastanelerin aldığı green light ta alternatif thullium ve holmium YAG lazer aldık, doku rezeksiyonu yapabiliyor patolojik kesi alıyor,taş kırabiliyor ve buharlaştırma yapabiliyor. Bu işlemler için hastalardan katkı payı , prob parası ve benzeri adı altında ilave ücret alınmıyor. Kalp Damar Cerrahisi’ne alınan endoskopik cihazlar küçük kesiden sempotoktomi ve varitoskopi yapılabiliyor.”


Yanık Ünitesi Açılacak
Ameliyathane içinde kirli ve temiz alanlara ayrılmış, alt katında kirli ve temiz sterilizasyon alanlarının bulunduğu merkezi sterilizasyon ünitesi oluşturulduğuna değinen Dr. Ergün, yıkama ve kaba temizlik işlemlerinden sonra aletlerin sterilize edildiğini ve bohçalandığı bilgisini verdi. Diyaliz ünitesinde de yenilikler yaptıklarını, hastaların rahat edebileceği şekilde yeni karyolalar yerleştirdiklerini ve kulaklıkla kablosuz tv izleyebildiklerini söyleyen Dr. Ergün, hepatitli hastalar için ayrı bölümler ayrıldığını vurguladı. 6 yataklı yanık ünitesinin tamamlandığına değinen Dr. Ergün, bu sayede ilde bulunan ilk yanık ünitesine sahip olacaklarının müjdesini de verdi.

KVC Planlaması
Kardiyovasküler Cerrahi planlaması dahilindeki merkezlerden biri kabul edildiklerini kaydeden Dr. Ergün, “Kalp cerrahi işlemleri başlayacak. Yeni koroner anjio cihazı alındı. Eski cihazı yeniledik. Çok yakında açık kalp cerrahi ve anjio, balon, stent gibi girişimsel kardiyolojik işlemler yapılacak. Endoskopi ünitesi ve cihazları yenilendi. Mide ve Kolon Kanserlerini erken safhada yakalamaya yarayan “Auto-Flourasanslı Endoskopi Sistemi” hastanemizde hizmete açıldı. Türkiye’de ilk olarak hastanemizde kurulan bu sistem Dünyada bile birçok sağlık merkezinde bulunmamaktadır. Hastanemizde “Auto florasanlı Bronkoskopi Ünitesi” kuruldu ve bu sayede erken evrede kanser teşhisi yapılabilmektedir ‘’ şeklinde konuştu.


Göz Bankası
Kendi branşı da göz olan Başhekim Dr. Ergün, göz birimine de birçok yeni cihaz aldıklarını ve bunların 4 foropterli göz ünitesi, YAG lazer, argon lazer, fundus kamera görme alanı ve yeni ameliyat mikroskobu olduğunu iletti. “Aynı statüdeki Devlet hastaneleri arasında ilk defa göz bankası ve kornea nakli merkezi kuruldu” diyen Dr. Ergün, donörü alınan korneanın endotel sayısını gösteren speküler mikroskobunun hastanelerinde mevcut olduğunu ve bu sayede alınan korneanın nakile uygunluğuna bakılabilme şansına sahip olduklarını ifade etti. Dr. Ergün, fako cihazını yenileyerek soğuk fako yapılacak hale getirdiklerini söyledi. Nöroloji alanında EEG ve EMG cihazlarını yenilediklerini , uyku laboratuvarı kurduklarını sözlerine ekleyen Dr. Ergün, ulaşımda zorluk çekilen semtlere 2 tane semt polikliniği açtıklarına işaret etti.

Taş Kırma Ünitesi
Eskişehir’de Kamuda İlk Taş Kırma ve Ürodinami Ünitesinin hizmete açıldığını kaydeden Dr. Ergün, “Hastanemiz cildiye kliniğinde bulunan PUVA Cihazı ile birçok cilt hastalıklarının tedavilerini yapılabiliyor. PUVA tedavisi genellikle sedef, atopik ekzema, vitiligo ve benzeri pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca görme engelliler için Türkiyede ilk defa hastanemizde tanıtım kitapçığı hazırlandı” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...