Ana içeriğe atla

2. BASAMAKTA 3. BASAMAK YOĞUN BAKIM

Kalite ödülleriyle kamu ve özelde birçok ilke imza atan Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Burak Erdinç, prematüre yoğun bakımı hizmeti veren sayılı 2. basamak merkezlerinden farklı olarak 3. basamak yoğun bakım hizmeti vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

2003 yılından bu yana başhekimlik görevini sürdüren Eskişehir Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Burak Erdinç, başhekimliğinin ilk gününden bu yana hasta potansiyelinin arttığını, buna paralel olarak fiziki koşulları düzenlemeye çalıştıklarını kaydetti. 12 Haziran tarihinde resmi olarak Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile birleşme olduğunu ifade eden Dr. Erdinç, önümüzdeki günlerde fiili birleşmenin olacağının bilgisini verdi.
Yılda ortalama 250 bin poliklinik yapıldığını ileten Dr. Erdinç, 304 yatak kapasitesi ve 581 çalışanı İle dal hastanesi olarak hizmet verdiklerini kaydetti. Prematüre yoğun bakımı hizmeti veren sayılı 2. basamak hastanelerinden biri olduklarını belirten Dr. Erdinç, 15 küvöz ve 10 ventilatör ile erken doğan bebeklere 3. basamak yoğun bakım hizmeti verdiklerini kaydetti. Bir sene içerisinde küvöz sayısını 40’a, ventilatör sayısını da 15’e çıkartacaklarını ifade eden Dr. Erdinç, “Son yıllarda çok yoğun bir hasta talebi ile karşılaşmaktayız ve bu amaçla mevcut çocuk bölümünün üzerine 2 kat ilavesi inşaatı yaptık. Bir kat tamamen özel servis, diğer katın bir bölümü çocuk, bir bölümü kadın hastalara hizmete açılacak. Hastanemiz son yıllarda hasta ve çalışan memnuniyetine daha çok önem vermekte hastalara gebe eğitimi, anne sütü eğitimi, beslenme eğitimi verilmektedir. Personele de; mesleki eğitimler, kalite eğitimleri, enfeksiyon, iletişim eğitimleri gibi eğitimler verilmektedir” dedi.


Kalitede Öncü
1999 yılında başlayan Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarına ek olarak 2000 senesinde ISO 9001 Kalite Sistem belgesi almaya hak kazandıklarını ifade eden Dr. Erdinç, 2001 yılında EFQM Mükemmellik Modeli çalışmalarının başlatıldığını ve 2006 yılında Kalder tarafından verilen Kamu Ulusal Kalite Büyük Ödülü’nü aldığına dikkat çekti. 2008 yılında da Avrupa Kamu kalite başarı ödülünü aldıklarını ileten Dr. Erdinç, kalite çalışmaları konusunda hastanemiz ülkemizdeki sağlık kuruluşlarına bilgi ve deneyim aktarmaktadır.


Yeni Bir Acil Servis
6 bin metrekare kapalı alanda jinekoloji ve çocuk acilin ameliyathane, premature yoğun bakım bulunacağı bir blok yapılacağını belirten Dr. Erdinç, yapılacak acil ile birlikte fiziksel koşulların düzelmesinde de etkili olacağını anlattı. Her hekime bir poliklinik uygulamasına geçildiğini dile getiren Dr. Erdinç, hasta odalarının 1, 3 ve 4 kişilik olarak hizmet verildiğini söyledi.

Enfeksiyon kontrol komitesi aktif olarak enfeksiyon sürvelansını ölçtüğüne dikkat çeken Dr. Erdinç, “Yeni doğan yoğun bakımda enfeksiyon oranı yüzde 5’lerin altına kadar indirildi. Dünya standartlarına uygun hale getirildi. 1996 yılından bu yana bebek dostu hastaneyiz. Gebe eğitim merkezinde bir hekim 15 kişilik gebe grubuna hem jimnastik hem de psikolojik destek veriyor. 2-3 ay sürecek eğitim dışarıda çok ciddi fiyata veriliyor. Bu tip aktivitelerin gerçekten de normal doğuma etkisinin olup olmadığını da gözlemlemiş oluyoruz. Ayrıca çocuk istismarına karşı birim oluşturduk, hastalarda şüphe duyulduğu anda sosyal hizmet uzmanı ilgileniyor” dedi.


Hastaneler Arası Sinerji
İhalelerle ilgili olarak şartnamelerde sorun yaşadıklarını kaydeden Dr. Erdinç, “Örnek şartnameler yapılarak, şartnamelerin hazırlanmasındaki zorlukların üstesinden gelinebilir. Hizmet ihalelerinde sağlık müdürlüğü organizasyonu yaparak merkezi ihale yapılarak gerçekleşiyor. Hekimler ihalelere katılmak istemiyor. Toplu ihalelere çıkılması her anlamda avantaj sağlıyor.” bilgisini verdi.

************************2006*** *2007 ****2008
POLİKLİNİK SAYISI**** 214.711** 226.967 **250.412
YATAN HASTA SAYISI **22.915 ***21.776*** 23.335
AMELİYAT SAYISI ******4049 ****4827***** 8303
DOĞUM SAYISI *********5080 ****4958***** 5287
YATAK İŞGAL ORANI**** 77.41 ****75.06 ****81.22

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...