Ana içeriğe atla

EN İYİ HASTANELER AÇIKLANDI

Ülkemizde en iyi hastaneleri öğrenmek için herkes birbirine sorar. Yanıtlar da branşlar ve hekimlere göre değişirken, net olarak doğru cevabı almak uzun sürebilir. Böyle bir karışıklık olduğu içinde hastalar ve hasta yakınları birçok hastane dolaştıktan sonra doğru tedavi için doğru seçimi yapabilir. Oysa Amerika Birleşik Devletlerinde çok farklı bir listeleme yöntemi var. 

US News Dergisi geleneksel olarak 1990 yılından bu yana her yıl ABD’deki üniversite ve hastaneleri kullandığı karmaşık ve kapsamlı bir kıyaslama ile sıralıyor. 

Bu yılki 2016-2017 listesi yayınlandı. 5 binden fazla hastanenin 16 tıbbi branşta ayrı ayrı ve bütün olarak da sıralandığı liste, erişkin ve çocuk hastaneleri olarak da ayrılıyor. Kanser, kardiyoloji ve kalp cerrahisi, diyabet ve endokrinoloji, kulak burun boğaz, gastroenteroloji ve sindirim sistemi cerrahisi, geriatri,  jinekoloji, nefroloji, nöroloji ve beyin, sinir cerrahisi, oftalmoloji, ortopedi, psikiyatri, akciğer hastalıkları, rehabilitasyon, romatoloji ve  üroloji branşlarında incelemeler yapılıyor. 

Sıralama yapılırken, hastanede çalışan doktorların tanınırlığı, mesleki saygınlığı, hasta geri bildirimi, hasta memnuniyeti, hasta güvenliği, hastane düzeni, temizliği ve teknolojik yapısı, ciddi hastalık ya da riskli ameliyat sonrası hayatta kalma oranı, fiyat-kalite oranı gibi birçok kritere göre puanlama yapılıyor. Hastaneler çalışanlarının ve hastalarının memnuniyetini artırmak için birçok farklı departman oluşturuyor. Bu hastanelerde puanlama yapılması sadece hasta tedavisi ile sınırlı kalmıyor, önemli bilimsel dergilerde yayınlanan araştırmalar da puanlamada yer alıyor. Burada çalışan hekimler hem hasta bakıyor hem de bilimsel araştırmalar için zaman ayırıyor. Hasta memnuniyeti için de hekimlerin belli sayıda hasta muayene etmesine izin veriliyor. 

Hastalar bu sistemden nasıl faydalanıyor?
Bu sıralama hastane rekabetini iyi yönde artırıyor. Böylece insanlar tüm dünyadan hastalıklarına göre bu listelere bakarak tedavi göreceği hastaneyi seçebiliyor. Örneğin, pankreas kanseri olmuş yaşlı bir kadına genellikle çok agresif olmayan tedaviler önerilirken, bu hasta yeni tedavi yöntemleri için nerelere başvurabileceğini biliyor. 

Bu Yılın En İyisi Mayo Klinik
2016-2017 sıralamasında bu yılın en iyi hastanesi Mayo Klinik oldu! İkinci Cleveland Klinik ve üçüncü  Harvard Üniversitesinin MGH hastanesi seçildi.  

Hastaneler Branşlarına Göre de Sıralanıyor
Mayo Klinik genel sıralamanın yanı sıra 8 branşta daha birinci seçildi. Bu branşlar; Diyabet ve endokrinoloji, geriatri, nefroloji, akciğer hastalıkları, üroloji, nöroloji ve nöroşirurji, kadın doğum, gastroenteroloji ve gastroenteroloji cerrahisi.

Kanserde En İyi MD Anderson
Kanser; de Houston, Teksas’daki Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi yine birinci olurken, New York’daki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi ikinci, Mayo Klinik üçüncü oldu.

Kardiyolojide Zirve Cleveland Klinik
Kardiyoloji’de Cleveland Klinik’in yıllardır başarılı çalışmalarından dolayı birinciliği sürüyor. Kardiyoloji sıralamasında ilk üç ise şöyle: birinci Cleveland Klinik,  ikinci Mayo Klinik ve üçüncü New York Presbyterian Hastanesi oldu. 

Boston Çocuk Hastanesi Birinci
Çocuk hastaneleri için ayrıca kategori belirlendiği için pediatride genel sıralamada lider Boston Çocuk Hastanesi oldu. İkinci Philadelphia Çocuk Hastanesi seçilirken, Cincinnati Çocuk Hastanesi üçüncü oldu. 

En İyi İki Hastanede Durum Nasıl?
En iyi hastaneye dünyanın her yerinden hasta geliyor. Mayo Klinik hastanesi bu sene 8 branşta birinci. 3 dalda ikinci, 1 dalda üçüncü olarak 12 branşta ilk 3 de yer aldı ve genel sıralamada birinci oldu. 

Cleveland Klinik ise, 1 dalda birinci, 3 dalda ikinci, 5 dalda üçüncü olarak 9 branşta ilk üçte yer aldı ve genel sıralamada ikinci oldu.

Mayo Klinik
1864 yılında Dr. William Mayo ve kendisi gibi doktor olan iki oğlu tarafından kurulan Mayo Klinik 25 yıldan uzun süredir US News sıralamasında Amerika'nın en iyi hastanesi seçiliyor. Amerika'da Minnesota, Florida ve Arizona olmak üzere 3 eyalette faaliyet gösteren Mayo Klinik, bu yıl ki sıralamada bulundukları eyalette de birinciliği kaptırmadı. 

Cleveland Klinik
1921 yılında kurulan Cleveland Klinik,  yıllık hastane sıralamalarında bu yıl peş peşe 18. kez en iyi 5 hastane arasında yer aldı. Ülke sıralamasında 2.sıraya yükselirken kardiyoloji ve kalp cerrahisi alanında üst üste 22.kez ülkenin en iyi hastanesi olma pozisyonunu korudu


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge