Ana içeriğe atla

EST-ETIK YARIŞMASI PİTTSBURGH’A GÖNDERİYOR


Etik alanında tıbbi estetik uygulamalar konusunda gençlerin yaratıcı düşüncelerinin, bilimsel ve etik biçimde gelişmesi amacıyla düzenlenen Etik yarışmasının bu sene dördüncüsü yapılıyor. Yarışmaya katılarak birinci olan proje sahibi Pittsburgh Üniversitesi’nde staj yapma imkanı kazanıyor.

Ulusal Tıbbi Etik Proje Yarışması Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı tarafından 4 yıldan beri düzenleniyor. Bu yıl yarışmanın konusu olarak “Estetik ve Etik” konusu seçildi. Yarışmaya tıp fakültesi öğrencilerinin yanı sıra tıp etiği ile ilgili olabilecek hukuk, moleküler biyoloji, mühendislik, psikoloji, hemşirelik gibi bölümlerden lisans düzeyinde öğrenim gören üniversite öğrencileri de katılabiliyor. Tek kişi başvurabileceği gibi, 5 kişilik gruplar oluşturabiliyorlar; ancak ödülü bir kişi kazanıyor. Projeye hazırlık sürecinde katılımcılar birden fazla danışmandan destek alabiliyorlar. Yarışmacın amacı; öğrencilerin mesleki yaşantılarında karsılaşabilecekleri etik sorunlar konusunda farkındalık oluşturabilmek ve etik ikilemlerde çözüm önerileri geliştirebilmelerini sağlamaktır. Böylece, yaşamın tüm alanlarında gelecek kuşakları oluşturan ve mesleği aracılığıyla geleceği biçimlendirecek olan üniversite öğrencilerinin, uygulamada etik sorunları fark etmesi ve çözüm önerileri geliştirmesi yoluyla etik değerleri benimsenmesi sağlanabilir. Ulusal Tıbbi Etik Yarışması bu amacı gerçekleştirmek yolunda önemli bir işlev görüyor. Finale kalan projeler her sene bir kitap olarak basılıyor.

“Dünya’da ve Türkiye’de İlk Kez Düzenlenen Tıbbi Etik Proje Yarışması”
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Jüri Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, bu ilginç bilimsel yarışmayla ilgili bazı bilgiler verdi: "Estetik alanı, tıpkı Etik gibi felsefenin alt dalıdır.  Etik alanında insan davranışlarını "iyi- kötü ölçütüyle değerlendirirken; estetik alanında ölçütümüz "güzel ve çirkin" kavramlarıdır. Tıbbi uygulamaların "güzel ve çirkin" yansımalarının iyi ya da kötü olmasıyla ilgili özgün düşüncelerin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Heyecan verici bu bilimsel platforma katılabilmek için bu konuda düşünmek ve konuyla ilgili mümkünse iyi bir danışman seçip, onun akademik desteğiyle çalışmak başarıyı artıracaktır. Yarışmanın konuları; estetik açıdan hastanın her istediğini yapmak ne kadar doğrudur, bazı tıbbi estetik uygulamalarının etik yönü, amputasyon, dövmeler, deformiteler, tıbbi estetik alanının hukuku, kök hücre uygulamaları, botoks uygulaması, kompozit doku nakilleri, kilo problemiyle ilgili ameliyatlar, diyetler... gibi estetik amaçlı tıbbi uygulamaların etik boyutlarında projeler sunulabilecektir."


Jüri Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, “Bu bilimsel yarışma, Dünya’da ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen bir tıbbi etik proje yarışmasıdır. Uygulamalı bilimsel bir etkinlik olan tıp alanında etik sorunları fark etme ve çözüm önerileri geliştiren projeler üretmeye teşvik etmesi nedeniyle öğrenciler arasında ve toplumda heyecanla karşılanıyor.  Ulusal olarak düzenlediğimiz bu yarışmanın uluslararası olarak ortak yapılması için yurtdışından bazı üniversitelerden öneriler geliyor. Bu konuda tek çekincem, yarışma dilinin Türkçe olması konusunda gösterdiğim hassasiyettir! Bizim gençlerimizin yaratıcı parlak zekasının uluslararası platforma yansıması açısından kendi dillerinde ürettikleri metinlerde daha iyi olacaklarına inanıyorum. Uluslararası yaparsak, öğrencilerimizin üretkenliği dil nedeniyle engellenecektir. Bu yarışma fikrinin temelinde çalışkan ve zeki öğrencilerimize evrensel standartlarda yeni bilimsel fırsatlar sunabilmek var. Bununla birlikte seneye büyük olasılıkla uluslararası yapacağız" dedi.

Her yıl Bilimsel Jüri tarafından seçilmiş projeler, bir kitap olarak basılıyor. Böylece katılımcılar,  bilimsel bir kitabın bölüm yazarı olmakla başlayıp, başka birçok fırsatlar sunan bilimsel bir etkinliğin temel öğesi olarak bir çok başarıya imza atıyorlar. İlk Ulusal Tıbbi Etik Yarışması'nın birincilerinin hazırladığı organ nakliyle ilgili " Yeniden Doğuş" isimli proje birçok bilimsel ortamda sunulmak üzere davet almış. Yeniden Doğuş Projesinin en ilginç yansıması Azerbaycan’ın organ nakli ile ilgili sağlık politikasına bu projenin adının verilmesi olmuş.


Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu; Geçtiğimiz yıllarda proje hazırlayarak yurt dışına giden öğrencilerin orada yaptıkları çalışmalar sonucunda Science Citation İndex’e giren yayın yaparak döndüklerini söyledi.  Bu yarışmanın zeki, başarılı ve yaratıcı düşüncelerini üretkenliğiyle bir projeye ya da bilimsel makaleye dönüştürebilen gençlere sunulan bir "fırsat" olduğunu belirtti. Estetik ve Etik alanında bu yıl gelecek başvurulara göre kazanan proje sahibinin alanına göre tıp, hukuk, diş, psikoloji, hemşirelik, diyetisyenlik... ve gelecekte olmayı hayal ettiği uzmanlık dalına göre staj planının içeriğinin düzenlenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Çobanoğlu, bu yıl yarışmanın amacının estetik konusunda etik farkındalığı artırmak olduğunu söyledi.

Yarışma Ödülleri
Yarışma birincisi: Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 21 günlük staj, 1500$  ve ABD'ye gidiş-dönüş uçak bileti
Yarışma ikincisi: iPad
Yarışma üçüncüsü: Netbook
Ve bilimsel jüri tarafından mansiyon ödülüne hak kazanan, seçilmiş  projelere birçok başka önemli kuruluşlar tarafından verilen teşvik ve destek ödülleri var.

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...