Ana içeriğe atla

LABORATUARDAN KAYAKİNGE

SAĞLIK VE HOBİ

Dünyaca ünlü Fred Gage’in Salk Enstitüsü’ndeki laboratuvarda Multipl skleroz çalışmalarını post-doc olarak sürdüren Biyolog Bilal Kerman,  hobisinin laboratuvardan kalan zamanlarında okyanusta kayaking yapmak olduğunu söylüyor.

Multipl skleroz (MS) alanında yaptığı uzun saatler süren araştırmaların verdiği stresi yeni edindiği kayaking ile atan Biyolog Bilal Kerman, okyanusta geçen zamanda hem düşünme hem de spor yaparak rahatlama fırsatı yakaladığını söylüyor.

Biyolog Bilal Kerman, Esra Öz’ün sorularını yanıtladı.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1979 Edirne doğumluyum. Orta düzey bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldim. Annem ve babam okumayı, araştırmayı çok seven insanlardır. Kardeşimle benim sorularımızı hiç bir zaman boşlamadılar ve ellerinden geldiğince yanıtlamaya çalıştılar. Ayrıca bizi de her zaman soru sormaya ve kendi kararlarımızı verebilmeye yönelttiler. Bilimi seçmemde bunların etkisi kesinlikle çok büyük. Su anda San Diego, California’da yaşıyorum. 2001’den beri ABD’deyim. Buradan önce Baltimore, Maryland’deydim.

Türkiye’de biyoloji deneylerini ve umarım deney yapmanın heyecanını gençlere götürecek bir vakıf kurma planım var. ABD’de hız kazanan biohack komünitesinden etkilenen ve aynı zamanda taşınabilir bir laboratuvar içeren bir fikir üzerine odaklanıyorum. Şu anda gerekli maddi kaynaklar elimde yok ama ihtiyacım olan bilgileri ve örnek modelleri topluyorum.

Hobiniz nedir ve ne kadar süredir yapıyorsunuz?
Bu aralar hobi olarak en çok yaptığım şey kayaking. Yaklaşık olarak 2 aydır yapıyorum.  Kayak, kullanıcının öne bakacak şekilde ve ayakları önünde genelde uzatılmış olarak oturduğu, iki tane geniş yüzü olan kürekle kullanılan bir tür kayığa verilen addır. Kayaking de bunu kullanarak yapılan spora denir.



Hobinizin mesleğinize katkısı oluyor mu?
Okyanusta mecburen işten uzaklaşmamın yanında kafamı dinleyip düşüncelerimi boşaltabiliyorum. Sarj olmak denebilir. 

Neden bu hobiyi seçtiniz?
Diğer yaptıklarımdan sıkıldım ve yeni bir tane arıyordum. Okyanus kenarında yasayıp da suyla ilgili bir şey yapmamak olmaz. Ayrıca bence suyun dinlendirici bir etkisi var. Suyun üstünde her şeyden uzaklaşmış gibi hissediyorum.


Yaptığınız hobi size ne hissettiriyor?
Su insanın vücudundaki yorgunluğu alan ve kafasını boşaltan bir özelliğe sahip bence. Dalgaların sesi, günesin yansıması, kuşlar, balıklar... Hepsi bir arada bir birliktelik bir rahatlık sağlıyorlar. Dinlenme, rahatlama yanında insanın kendi gücüyle hareket eden bir araç olması da cabası. Hedeflediğim yere ulaşmanın tek yolu benim çalışmam. Dolayısıyla ulaşmak, doğayla bütünleşme ve bir basarı hissi de sağlıyor. 

Tavsiye edeceğiniz kitap, film ve müzik nedir?
Suyun üzerindeyken genelde podcast dinliyorum. Size de sevdiğiniz podcastleri dinlemenizi öneririm. 
Turgut Özakman'ın Diriliş kitabı, Çanakkale Savaşı çerçevesinde milletimizin uyanışını ve gücünü toplayışını çok güzel bir şekilde anlatmış. Bence bu tür duygulara ve silkinmeye yeniden ihtiyacımız var.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Ben biyoloji 3. sınıf öğrencisiyim sizin gibi biyologları görünce çok seviniyorum.İnş.bende sizler gibi örnek bir bilim adamı olurum.
Züleyha Başkesen

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...